Hergebruik waar mogelijk
Wanneer hergebruik?
Er zijn verschillende mogelijke situaties waarin je beter kiest voor hergebruik:
Materialen met een hoge kwalitatieve waarde kunnen heel lang meegaan. Het zou zonde zijn om die gewoon op de afvalcontainer te gooien.
Sommige materialen zijn nog vrij recent geplaatst of zijn nog in een goede staat. Zelfs met kleine reparaties of een nieuwe verflaag zien veel materialen er nog heel goed uit voor gebruik.
Materialen kunnen een esthetische meerwaarde hebben. Bedenk unieke en creatieve oplossingen, zoals het gebruik van oude tegels in een tafelblad of als muurafwerking.
Wat je zelf niet meer gebruikt in je woning kan je aanbieden op een tweedehands markt. Dit kunnen bestaande hergebruikte materialen zijn of nieuwe materialen die overblijven tijdens de werf. Gooi niet alles zomaar weg, je verdient er misschien nog iets aan!
Deel gereedschap waar mogelijk. Niet iedereen heeft een boormachine nodig op elk moment van de dag. Dit kan je perfect delen met buren, vrienden of familie.
Argumenten
Deze argumenten kan je gebruiken om je advies te staven en de adviesvrager mee te nemen in je verhaal:
Een materiaal herstellen en behouden is vaak goedkoper dan het weg te gooien en te vervangen.
Materialen hebben een impact op het milieu. Niet alleen de grondstoffen worden ontgonnen, maar er is ook energie nodig voor de productie, het transport en de constructie van deze grondstoffen tot woningen. Hoe meer je het kan hergebruiken en hoe langer de levensduur van het materiaal, hoe lager deze impact op het milieu wordt.
Afval bestaat niet. Het is niet omdat we het weggooien, dat het materiaal daarom ook echt verdwijnt.
Door materialen opnieuw in te zetten op een creatieve en unieke manier blijft de waarde behouden of stijgt die zelfs.
Hergebruikte materialen hebben vaak hun eigen verhaal. Misschien komt je gevelafwerking wel van een afgebroken hangar of komt je verlichting uit een voormalig kantoorgebouw. Die verhalen zorgen voor een versterkt gevoel van identiteit van je woning en zijn ook gewoon leuk om te vertellen.
In de praktijk
In dit praktijkverhaal nemen we je mee in een concrete situatie waarbij je als doe-het-zelver kosten kan uitsparen door materialen te hergebruiken.
Welke vragen kan je stellen?
Welke elementen van de woning vind je nuttig of mooi?
Welke elementen van de woning zijn recent nog vervangen?
Moeten de materialen nieuw zijn of mag dit ook hergebruik zijn?
Ben je van plan bepaalde dingen zelf te doen? / Welke werken wil je zelf doen?
Heb je nagedacht over de impact van de materialen die je gebruikt?
Advies
Mogelijk advies dat je kan geven aan de adviesvrager is:
Selectief slopen: Sloop niet op een grove manier, want dan verlies je veel waardevolle materialen. Neem voldoende tijd om te demonteren. Dit zorgt voor meer mogelijkheden tot hergebruik en laat toe om materiaalstromen gescheiden van elkaar af te voeren voor recyclage.
Bestaande elementen hergebruiken: Hergebruik wat nog nuttig en waardevol is. Wat je niet in je eigen woning kan hergebruiken, kan je verkopen of weggeven aan anderen.
Vergunningsplichtig: Vraag je steeds af of de werken vergunningsplichtig zijn.
Milieu-impact van materialen: Denk na over de impact van materialen. Nieuwe materialen worden ontgonnen, geproduceerd, getransporteerd, gebruikt, in latere fase afgevoerd en gestort. Elke stap verbruikt energie. Door minder stappen te zetten en kringlopen te sluiten, wordt de impact steeds kleiner. Gebouwen en materialen hergebruiken zorgt voor de kleinste milieu-impact.
Heb je zoveel mogelijk materialen hergebruikt? Kijk ook zeker hoe je niet of minder kan bouwen. Als je toch iets wil toevoegen, doe dit dan op een circulaire manier.