Visie en pedagogische project

Visie en pedagogisch project

Groei!

Groei maar,

klein, mooi kind.

Ik geef je wortels.

Kijk, daar is de zon

en soms krijg je regen.

Groei,

klein, lief kind.

Maak je eigen boom!

Een grote, mooie boom!




1: Katholieke dialoogschool, een school waar alle kinderen welkom zijn.

Het pedagogisch project van onze school vertrekt vanuit de visie van de katholieke dialoogschool. Dit houdt in dat we onze inspiratie vinden in het evangelie en de katholieke traditie.

Op onze school verwelkomen we iedereen, van welke levensbeschouwelijke of religieuze achtergrond ook. Kiezen voor een katholieke dialoogschool houdt voor iedereen een engagement in. De ouders mogen van de school verwachten dat de school een leef- en leerwereld is die bijdraagt aan de opvoeding die ze hun kinderen zelf willen geven. De ouders worden zo veel mogelijk betrokken in het samen school maken. Ouders die kiezen voor een katholieke school geven aan dat ze vertrouwen stellen in de wijze waarop de school vandaag hun pedagogisch project uitvoert.

De inspiratie voor ons pedagogisch project en de kwaliteitsvolle christelijke opvoeding vinden wij in het levenswerk van Sint-Jan Berchmans. Sint-Jan Berchmans (°13/03/1599, Diest (België): +13/08/1621, Rome (Italië)) wist van alles wat hij deed, iets bijzonders te maken. Hij combineerde werken en studeren met de zorg voor hen die het moeilijk hadden. Hij geloofde in een eigen toekomst en deed er alles aan om zijn eigen droom waar te maken.

Net als Sint-Jan Berchmans geloven wij dat we onze leerlingen kunnen laten groeien in hun talenten. We leren hen hun diepste dromen waar te maken. We leren hen met een positieve blik geloven in hun eigen kunnen en hun eigen toekomst!


2: Sterk in kwaliteit.

Wij streven ernaar dat de eindtermen voor ieder kind zoveel mogelijk bereikt worden. Afhankelijk van de leerling kan dat snel of minder snel, zelfstandig of begeleid gebeuren. Het schoolteam stemt haar aanpak op een realistische, maar tegelijk ambitieuze wijze af op de mogelijkheden en de leerbehoeften én op het specifiek ontwikkelingsproces van de leerling.

Onze school werkt met het leerplan ZILL (Zin In Leren. Zin in Leven.) Hierin staat de harmonische ontwikkeling van het kind centraal. Wij zetten sterk in op zowel de persoonsgebonden als cultuurgebonden ontwikkeling van elke leerling. Dat vraagt maatwerk dat aansluit bij de behoefte van elke leerling en bij de context van onze school.

De rol van een leraar op onze school is die van een mentor die talenten ontdekt, ondersteunt, uitdaagt, stimuleert en begeleidt. De leraar doet ertoe. De leraar fungeert als voorbeeld en coach doorheen het lee(r)(f)proces. Hij stimuleert tot reflectie en samenwerken, tot dialoog en engagement, …

Wij willen leerlingen aanmoedigen zich bewust te worden van hun kracht om te ontwikkelen en te leren. Bovendien stimuleren wij hen om hun eigen kracht in leren in te zetten en te benutten. Op deze manier en zo te leren geloven in hun eigen kunnen. De nadruk ligt op de erkenning van de vorderingen die de leerling maakt en de nieuwe ontwikkelkansen die hieruit ontstaan. Vorderingen worden toegejuicht en gecommuniceerd.



3: Sterk in zorg.

De verscheidenheid binnen een leerlingengroep is een uitdaging. Wij bieden alle leerlingen alle kansen aan om hun talenten te ontdekken en zich te ontplooien.

De leraren verzamelen de info over de ontwikkeling van een kind via observatie in de klas en via het beoordelen van taken en toetsen. Die verkregen info leert ons op welke doelen extra ingezet moet worden, rekening houdend met de tijd die kinderen nodig hebben om zich ten volle te ontwikkelen. We verhogen de groeikansen van de leerling door in te spelen op hun eigen leef- en belevingswereld.

Ons schoolteam kiest ervoor sterk te investeren in een veilig en positief leerklimaat. Het gebruik van werkvormen die kinderen laten samenwerken zorgt ervoor dat kinderen veel van elkaar mogen leren. Op onze school mogen kinderen op hun tempo evolueren, ze worden op hun niveau binnen en buiten de klas begeleid door de leraar.

Een aanpak op maat is dé manier om vanuit een brede basiszorg voor alle leerlingen tegemoet te komen aan de specifieke onderwijsbehoeften. Op die manier proberen we te werken aan de ontwikkeling van elk kind op individueel niveau, zowel in als buiten de klas.

De leraren stemmen hun aanpak voortdurend af op de noden van de leerlingen. Als blijkt dat de brede basiszorg voor een leerling niet volstaat, dan overlegt de klasleraar samen met de zorgcoördinator op een zorgoverleg. Voor een aantal leerlingen volstaat de schoolinterne zorg niet. Samen met het CLB wordt gezocht naar welke bijkomende ondersteuning nodig en haalbaar is.

Deze aanpak wordt steeds in overleg met de ouders geëvalueerd.


4: Sterk in sfeer.

De leerlingen van onze school worden ingedeeld in leeftijdsgroepen. De kinderen worden per geboortejaar in klassen verdeeld. Enkel voor de eerste kleuterklas maken we een uitzondering, in de eerste kleuterklas worden ook de instappers opgevangen.

Het leerlingenreglement zorgt voor duidelijkheid in de schooleigen afspraken. Ieder schooljaar worden vanuit een gemeenschappelijk schoolthema leefregels aangebracht. In de klassen wordt hierop verder gewerkt.

De richting waarin we willen evolueren met elke leerling, ongeacht zijn aanleg, is die van het vormen van een volwaardig persoon die zelfstandig in het leven kan staan. Al deze ervaringen kunnen de leerlingen zowel binnen als buiten de schoolmuren op een gevarieerde en spontane manier gebruiken in hun dagelijks leven.

Wij gebruiken de belevingswereld van kinderen als vertrekpunt omdat dit bijdraagt tot het betekenisvol leren. Ons onderwijs is gericht op het ontwikkelen van een nieuwsgierige en onderzoekende houding alsook op het verwerven van kennis, vaardigheden, attitudes en inzichten. Dit om de werkelijkheid te kunnen onderzoeken, te leren kennen en er creatief mee om te gaan. Op onze school duiden we het doel van elke leerinhoud en koppelen we dit aan de werkelijkheid.

LEERstof is LEEFstof en LEEFstof is LEERstof!


5: Eén team, één gemeenschap

Ons schoolteam heeft een gezamenlijke doelgerichtheid waar iedereen zich verantwoordelijk voor voelt, waardoor iedereen zich engageert in woord en daad. Er is een voortdurende samenwerking tussen klasleerkrachten, zorgleerkrachten, sportleerkrachten, zorgcoördinatoren, directie, leerlingen en ouders. Daarnaast kan men ook steeds beroep doen op het CLB en het ondersteuningsnetwerk.

Een complementaire teamgerichte aanpak en een gerichte, continue professionalisering van het schoolteam, draagt bij tot een sterke draagkracht van het team.

Ons schoolteam bestaat uit ongeveer 60 personen (leerkrachten, secretariaat, onderhoud, opvang). Regelmatig worden teambuildingsactiviteiten gehouden om de teamgeest levend te houden.

Er is een sterke samenwerking met de ouders. Voor de start van het schooljaar worden alle ouders en kinderen uitgenodigd op een openklasdag. Daar gebeurt de eerste kennismaking met de klasgenoten en de klasleraar. In de maand september is er een infoavond voor de ouders. Hierop wordt de klaswerking uitgelegd. Bij het begin van het schooljaar wordt aan de ouders meegedeeld wanneer de vastgelegde oudercontacten plaatsvinden. Als kinderen extra begeleid worden, wordt op regelmatige basis met de ouders gecommuniceerd over de opvolging van deze begeleiding. Wij zijn een oudervriendelijke school. De ouders zijn steeds welkom met al hun problemen en verzuchtingen.

Samen met het Oudercomité van onze school organiseren we op school feesten voor de kinderen en de ouders (schoolfeest en ontbijt) en een jaarlijkse infoavond. Met de opbrengsten van deze activiteiten wordt materiaal aangekocht die alle leerlingen van onze school ten goede komen.

Daarnaast doen we vaak beroep op de bereidwilligheid van de ouders om allerlei klusjes op te knappen. Wekelijks komen de fruitmoekes het fruit verdelen, we hebben knutselpapa’s en opa’s die geregeld een klusje opknappen, ...

Het schoolteam leert kinderen dat leren een proces van vallen en opstaan is. Een positief welbevinden, hoge betrokkenheid en een gevoel van verbondenheid zijn onontbeerlijk om tot leren te komen. We rekenen op een rijke interactie tussen leerlingen en leraren waarbij samen nagedacht wordt over wat boeit en bezighoudt. Door een leerlingenraad en andere initiatieven waarbij de betrokkenheid van de kinderen verhoogd wordt, zorgen we dat de leerlingen inspraak krijgen in onze school.

Onze school vormt samen met de Sint-Jan Berchmans Basisschool Outrijve/Kerkhove, kleuterschool “‘t Schoolke Rugge” en kleuterschool “de buitenkans” in Bossuit één vzw. Er is een intense samenwerking tussen alle scholen op niveau van organisatie en pedagogische-didactische initiatieven.

Er is ook een organisatorische samenwerking met de middelbare school Sint-Paulus campus Sint-Jan Berchmans.

Vanuit het ministerie van Onderwijs wordt op niveau van een scholengemeenschap organisatorische samenwerking vereist. Het Katholiek Basisonderwijs Avelgem maakt samen met Kinderland Don Bosco Kortrijk deel uit van de scholengemeenschap Sint-Jan de Doper. Het personeelsbeleid, ICT-beleid en het zorgbeleid wordt op niveau van de scholengemeenschap bepaald.

Ons schooleigen pedagogisch project is het uitgangspunt voor alle contacten die onze school maakt met de parochie. Het is onze schooleigen visie met christelijke traditie die de leidraad is voor ons dagelijks functioneren en onze communicatie met alle parochianen. Door de werkgroep pastoraal worden vieringen georganiseerd bij belangrijke Christelijke feesten zoals Kerstmis en Pasen. Ook het jaarthema wordt gestart en geëindigd met een viering in de kerk. Tijdens de advent en de vasten wordt het thema uitgewerkt en deelgenomen aan acties van welzijnszorg en broederlijk delen. De eerste communie wordt voorbereid in de klas.


Onze school neemt actief deel aan alle initiatieven die door de gemeente Avelgem worden georganiseerd. Voorbeelden hiervan zijn interscolaire sportactiviteiten, initiatieven vanuit het sociaal huis en het huis van het kind, culturele activiteiten in de bib en cultureel centrum Spikkerelle, ...