4. Skolebygg og skoletilhørighet

4.1. Skolebeskrivelser

I "Skolebruksplanen -  skolekapasitet" ligger skolebeskrivelser med kapasitetsvurderinger. Hva som legges til grunn når elevkapasitet vurderes er beskrevet der. Skolekapasitet er også et av rekkefølgekravene som blir stilt i forbindelse med boligbygging. Det finnes ingen veiledende norm, og det er opp til den enkelte kommune å vurdere dette. Askøy kommune har til nå lagt til grunn 35 elever i barneskole pr. 100 boenheter i skolekretsen. For mindre leiligheter under 90m2 er faktoren 18/100. UOL har i sak 30/24 vedtatt at elevtallsprognoser de neste 5 årene skal legges til grunn når rekkefølgekrav om skolekapasitet vurderes.


4.2. Skolekretsgrenser

I følge ny opplæringslov gjeldende fra høsten 2024 har elevene rett til å gå ved en skole i nærmiljøet. Kommunen kan vedta forskrift om skolekretser. Forskriften kan ta hensyn til topografi, trafikk og kapasiteten på skolene, i tillegg til at barn i same nabolag skal få gå på samme skole. Askøy kommune har vedtatt forskrift om skolekretsgrenser. Endringer i denne er på høring og vil komme til ny politisk behandling høsten 2024.

4.3. Drift, vedlikehold og helseverngodkjenning 

Drift og vedlikehold av skolebygg er omtalt i skolebruksplanen generelle del.  Kommunen har et vedlikeholdsbehov på anslagsvis 120 millioner kroner på skolebygg. Miljørettet helsevern sitt tilsyn viser at de fleste skoler i Askøy er godkjent, men det må legges til at dette tilsynet ikke dekker alt vedlikeholdsbehov ved skolene.

Fremtidige kostnader til vedlikehold for de fem skolene som er foreslått nedlagt er beregnet til 35 mill. I modellen er kostnadene fordelt på 5 år. Redusert drift og vedlikehold av bygg vil gi kostnadsreduksjon. Om kommunen viderefører bruk av bygg i andre sektorer vil utgifter til leide bygg bli redusert. Vedlikeholdsbehovet er stort. Om kommunen ikke selger byggene vil denne kostnaden fremdeles være kommunens ansvar, men da sett opp mot totalkostnaden ved å eie fremfor å leie. Det kan ta noe tid å avklare videre bruk av skolene, og det må regnes med noen driftsutgifter som kommunale avgifter og vedlikehold i denne perioden. 

4.4. Uteareal og idrettsanlegg

Skolens utearealer skal betjene ulike aktiviteter i og utenfor skoletid. Skolens uteområder vil ofte være en del av nærmiljøets aktivitetstilbud. Askøy kommune følger veiledende arealnorm på 30m2 per elev i forskrift for miljørettet helsevern. Skolene som eventuelt skal ta imot flere elever har kapasitet jf norm for uteareal.

Noen skoler har idrettsanlegg som er finansiert av spillemidler tilknyttet skolen. Kommunen eier tomten disse anleggene står på, og er forpliktet til å stille disse til disposisjon i 30 år fra anlegget ble etablert. Ved eventuell salg av skolebygg er det derfor viktig at kommunen skiller ut den delen av tomten som tilhører idrettsanleggene. Tilgang til garderobeanlegg vil kommunen også måtte ta stilling til om skolebyggene blir solgt. I denne saken gjelder det særlig Davanger og Træet.

4.5. Utforming av skolebygg

Utforming av nye skolebygg og større ombygginger er beskrevet i Skolebruksplanens generell del. Arbeidsmiljøloven stiller krav om 6m2 arbeidsplass for lærere. I høringen vil det bli innhentet oppdatert informasjon om status fra skolestart 2025.

4.6. Gjenbruk av skolebygg 

Ved strukturendring må det tas stilling til videre bruk av skolebygg. Kommunestyret vedtok i økonomiplan 2024-27 at det legges frem egen sak for å utnytte arealene kommunene har til rådighet til bruk for kontorplasser etc. Eventuelle ledige skolebygg må vurderes i denne helheten.  Avtale om drift og vedlikehold i samarbeid med grendalag/nærmiljø kan også vurderes. Videre drift av idrettsanlegg tilknyttet skoler må også sikres.