Skolekapasitet

Det foreligger ikke egne statlige arealkrav for skoleanlegg, slik det f.eks. gjør for barnehagebygg. Vurdering av hvor mange elever og hvor mange ansatte den enkelte skole har plass til, er i stor grad basert på lokalt skjønn.  Askøy kommune gjorde i 2012 kapasitetsvurdering for alle sine skoler ut fra gitt metode, slik at alle skolene blir vurdert etter de samme kriteriene. Dette for å sikre en mest mulig likebehandling og lik areal- og kapasitetsvurdering.  Siden er også brakke tatt med i beregningen ved en del skoler.

Kleppestø barneskole og Tveit skole er eksempelvis omtalt som B600 skoler. Det betyr at det er en barneskole med plass til 600 elever. Fordeles disse i klasser etter tidligere klassedelingstall på 28 elever, blir det 3 klasser per klassetrinn. Dette er imidlertid maksimal utnyttelse av kapasiteten, og skoler bør som regel har 10 % reservekapasitet slik at når prognoser viser at elevtallet nærmer seg 550 ved disse skolen bør det defineres som fullt.

 

Beskrivelsene og vurderingene i dette kapittelet er hentet fra de mer utfyllende skolebeskrivelsene. Det benyttes en kombinasjon av fem metoder for å beregne elevkapasiteten ved grunnskolene: 


Vurdering av klasseromskapasiteten (pkt. 2) over, vurderer hvor mange elever skolen har plass til ved 100 % utnytting av hvert enkelt klasserom. Det er viktig å peke på at en slik kapasitetsutnytting er teoretisk, og vil aldri samsvare med faktisk elevtallsfordeling. Variasjon i elevtallet på de ulike trinnene, hensyn til pedagogisk forsvarlig gruppestørrelse og kapasiteten til byggets tekniske anlegg medvirker til dette. Kleppestø barneskole og Tveit skole er eksempelvis omtalt som B600 skoler. Det betyr at det er en barneskole med plass til 600 elever. Fordeles disse i klasser etter tidligere klassedelingstall på 28 elever, blir det 3 klasser per klassetrinn. Dette er imidlertid maksimal utnyttelse av kapasiteten, og skoler bør som regel har 10 % reservekapasitet slik at når prognoser viser at elevtallet nærmer seg 550 ved disse skolen bør det defineres som fullt.