Barns medvirkning

Barnehagen ivaretar barnas rett til medvirkning ved å legge til rette for og oppmuntre til at barna kan få gitt uttrykk for sitt syn på barnehagens daglige virksomhet, jf. barnehageloven § 1 og § 3, Grunnloven § 104 og FNs barnekonvensjon art. 12 nr. 1.



Vår holdning er at barn er kompetente mennesker. Når vi ser på barn som likeverdige og kompetente påvirker det praksisen vår. Vi setter av tid så barn får medvirke i sin egen hverdag.


Personalet:

  • Prøver å ta med barns egen vurdering, så langt det er mulig for å selvstendiggjøre barna.

  • Lytter, ser, observerer og er tilstede i leken og alle daglige aktiviteter for å kunne gi barn reell medvirkning.

  • Lar barn få tid til å tenke selv og komme med sine vurderinger.

  • Gir barns tanker og meninger anerkjennelse.

  • Har tillit og lar barn få prøve selv.


I dagliglivet bruker vi hendelser i løpet av dagen for å gi barn reell medvirkning:

  • Måltid: Barn er deltagende i forberedelser og rydding etter måltid, da opplever de å medvirke til å bidra for fellesskapet. Personalet legger til rette for samtaler slik at måltidet oppleves som en god sosial arena for barna. Samtalene tar utgangspunkt i det barna selv er opptatt av, har opplevd eller skal oppleve. Barna er med på å velge mat fra matboksen og drøfte hva som er lurt å spise først med hensyn til hva som fremmer god helse og energi gjennom dagen. Personalet legger til rette for at barna skal kunne ta gode valg for seg selv.


  • Stell og skift: Vi er lydhøre til hvert barn, vi ser an om barna vil ligge på stellebord, stå selv, krabbe opp selv eller ha med seg en leke.

  • På- og avkledning: Personalet veileder barna så de skal kunne kle helt eller delvis på seg selv. Det kan innebære at barna får ta frem det de skal kle på seg og holde orden på egen plass. Personalet lar barna ta reelle valg, når det er mulig, i hva de vil ha på seg, som hvilken lue, votter osv.

  • Sove/hvile: Barna tar med det de har behov for til sove- og hvilestunden. Det kan være smokk, sutt, kosebamse, leke. Barna sover på madrass eller i vogn.

  • Lek: Lekematerialet er tilpasset etter alder og interesser. Lekene er i barnas rekkevidde og er sortert slik at barna selv kan velge leker og holde orden. Lekemateriell byttes og varieres etter barnas initiativ og interesser. Personalet er tilstede i leken, deltar og sitter på gulvet eller der barna er. Personalet legger merke til hvor barna ønsker å være og tilbyr nytt materiale der de ser det er behov for å utvide leken. Vi involverer barna i utvikling av lekeplassen ute og lekerommene inne både ved å observere, samtale og spørre barna direkte hva de trenger i leken sin.

  • Samling: Personalet planlegger samlingen, men det legges til rette for innspill fra barna som medvirker ved f.eks. å velge sanger, bøker og det de er opptatt av. Vi gir barna erfaring med å ta ordet og si sin mening i samling. Barna får uttrykke seg og ser at noen ganger blir det som det ønsker og noen ganger blir det som andre barn ønsker. Barna deltar i samling ut fra sin alder, temperament og modning. Å ta hensyn til barns atferd og behov kan bety at noen barn trenger å bevege på seg, legge seg ned, strekke seg eller trekker seg litt tilbake i samling for å kunne delta. Vi tar behovene på alvor, samtidig som vi i samling ønsker å fremme fellesskapet.

  • De yngste barna skal også kunne medvirke i sin barnehagehverdag og ved å bygge relasjoner vil personalet være sensitive ovenfor det enkelte barns kroppsspråk, mimikk og personlighet, slik at vi imøtekommer barnets ulike behov på en god måte.