Barnehagens

innhold og praksis


Barnehagen skal ivareta barnas behov for omsorg

Vårt mål er at barn og foreldre opplever at personalet er omsorgsfulle overfor barna. Dette innebærer at alle barn opplever å blir sett, respektert og anerkjent, og at de får den hjelp og støtte som de har behov for. Dette er holdninger og handlinger som personalet innehar, og som er helt avgjørende for å bygge god psykisk helse hos barn. Barn har behov for å oppleve omsorg i relasjonene til personalet, til andre barn og oppleve at personalet har gode relasjoner seg i mellom. Dette er viktige for å skape trygghet og trivsel og er helt grunnleggende for barns utvikling. Personalet skal være lydhøre for barnas uttrykk og for å imøtekomme deres. behov. Dette skal gjenspeiles i alle hverdagssituasjoner gjennom dagen og vil komme til uttrykk på ulike måter, avhengig av situasjon, alder og behov.

Barnehagen skal ivareta barnas behov for lek

Leken er barnehagebarnets dominerende aktivitet, og som driver barnets utvikling fremover. Leken kjennetegnes ved at det er en frivillig aktivitet og at den er «på liksom». Den ligger utenfor det vi oppfatter som den «virkelige» verden. Barnet utvikler og utvider sin kompetanse gjennom leken og på denne måten utvikler barnet seg språklig, sosialt og personlig. Leken er fleksibel og uten faste løsninger, noe som gir barnet mulighet til å prøve selv. Gjennom leken lærer barnet å kjenne seg selv, å utvikle tillit til egne evner og opplever følelsen av å være kompetent og det å mestre. Det fører til at barnet etablerer nye forståelser av seg selv og egne kompetanser og gjennom aktivitetene etablerer og styrker barnet sine relasjoner til andre barn og de voksne.

Leken innebærer frihet og frivillighet, den er lystbetont, den er tilfredsstillende, den er orden og kaos, den er kulturbetinget og den er primært aktivitet for aktivitetens skyld. Dersom vi fratar barn muligheten for lek, fratar vi dem også muligheten for ytringsfrihet og dermed retten til medvirkning.

Barnehagen skal fremme danning

Danning handler om at barna er og skal være seg selv. I danningsprosessen er Relasjonen mellom barn og voksne er likeverdige, men ikke likestilte. Personalet skal ta lederansvar og gi barn lov til å være barn og hvor barndommen har en egenverdi. Barn er meningsskapende individer som bidrar til egen og andres læring, og som påvirker avgjørelser og medvirker i egen hverdag.

Gjennom danning legges grunnlaget for barnets utvikling. Gjennom danningsprosesser settes barnet i stand til å mestre livet ved å se seg selv som medlem i et større felleskap. Det er gjennom leken og i lekende samspill barna gjør erfaringer med hvordan de kan mestre livet. Det betyr at vi ser på leken og det lekende fellesskapet som som barnets "danningsreise". I samspill med omgivelsene vil barna etter hvert utvikle evnen å kunne reflektere over egne handlinger og væremåte

Barnehagen skal støtte barna i å forholde seg prøvende og nysgjerrig til omverdenen og bidra til å legge grunnlag for modig, selvstendig og ansvarlig deltakelse i demokratiske fellesskap. Barnehagen skal fremme samhold og solidaritet samtidig som individuelle uttrykk og handlinger skal verdsettes og følges opp. Barnehagen skal bidra til at barna kan forstå felles verdier og normer som er viktige for fellesskapet. Barnehagen skal bidra til å fremme barnas tilhørighet til samfunnet, natur og kultur.

I barnehagen skal barna få delta i beslutningsprosesser og utvikling av felles innhold. Barna skal støttes i å uttrykke synspunkter og skape mening i den verden de er en del av. Gjennom samspill, dialog, lek og utforsking skal barnehagen bidra til at barna utvikler kritisk tenkning, etisk vurderingsevne, evne til å yte motstand og handlingskompetanse, slik at de kan bidra til endringer.

Barnehagen skal fremme læring

Lek har stor betydning for barnets læring. De voksnes entusiasme og kompetanse er avgjørende. Barnehagen skal støtte barnet i deres lyst til å leke, utforske, lære og mestre og legge til rette for et stimulerende og utviklende lekemiljø. Det skal legges vekt på å introdusere nye situasjoner, temaer, fenomener, materialer og redskaper slik at barnets nysgjerrighet, kreativitet og vitebegjær anerkjennes og stimuleres. Gode relasjoner er en forutsetning for glede, mestring og utvikling.

Barnehagen skal fremme vennskap og fellesskap

Standard "trygt og gode leke og læringsmiljø" i Asker gir oss overordnete retningslinjer for hva som er viktig i dette arbeidet. Planen er utarbeidet med utgangspunkt i bestemmelser i barnekonvensjonen, barnehageloven og opplæringsloven og formålet er å sikre hvert enkelt barn og ungdom et best mulig leke- og læringsmiljø. Asker kommune ønsker at alle barn skal oppleve å være trygge og føle at de blir sett og inkludert. Dette gir grunnlag for utvikling og læring og er et godt fundament for livsmestring. Barnas trygghet og deres rett til et godt og trygt leke- og læringsmiljø er fastsatt i sentrale styringsdokumenter. Vi viser videre til mal for periodeplan i våre barnehager med bærekraftsmål "god helse" og tema "skape tilhørighet" som mer konkret vil ta for seg hvordan vi arbeider med området.

Barnehagen skal fremme kommunikasjon og språk

Vi viser til felles progresjonsplaner for de kommunale barnehagene innenfor for fagområdet "kommunikasjon, språk og tekst". TRAS er et observasjonsmateriale (tidlig registrering av språkutvikling) som består av et skjema der åtte områder som er av betydning for språkutvikling tenkes observert. Områdene er samspill, kommunikasjon, oppmerksomhet, språkforståelse, språklig bevissthet og produksjon knyttet til lyd-, ord- og setningsnivå.

Barns psykososiale miljø

1. januar 2021 fikk barnehagen et nytt regelverk for barnehagemiljøet. Den nye loven skal sørge for at alle barn får en trygg og god barnehagehverdag.

Alle som jobber i barnehagen må følge med på at barna har det bra. Hvis en voksen-ansatt eller forelder vet om, eller tror at et barn blir mobbet, plaget, eller på andre måter ikke har det bra, skal vedkommende:

§ Gripe inn og stoppe krenkelsen med en gang.

§ Si ifra til styrer i barnehagen.

§ Undersøke hva som har skjedd.

§ Sette inn tiltak, og lage en plan for å sørge for at barnet får et trygt og godt barnehagemiljø. (UDIR 2021)

Asker kommune har laget en "standard for trygt og godt barnehagemiljø" i Askerbarnehagene

https://sites.google.com/askerskolen.no/trygt-og-godt-barnehagemilj/standard-fortrygt-og-godt-barnehagemilj%C3%B

Barnehagens innsatsteam mot mobbing- BIM. Heggedal og Slemmestad har etablert en felles BIM gruppe som skal ha kunnskap om forebyggende arbeid og hvordan man kan legge til rette for at barnehagen skal ha et trygt og godt barnehagemiljø.

- Ha kjennskap til og kunne anbefale verktøy og observasjonsmetoder til å kartlegge avdelingen for å se hvordan de kan fokusere i sitt forebyggende på avdelingen på avdelingen.

- BIM teamet kan bidra med faglige råd i forhold til observasjoner og kartlegging av situasjonen.

- Påse at Asker kommunes rutine blir fulgt om vi får saker.


8