BLOGG

Tanker fra en lærerstudent om digital læring


Som andreårs lærerstudent, har jeg som mål å bli en god lærer. Da er jeg avhengig av kunnskap og forståelse av elever, fagene og utviklingen i samfunnet. Digital læring er og har blitt en stor del av den norske skole. 

Jeg ser på digital læring som en stor ressurs hvis det blir brukt på riktig måte. Av erfaringer har jeg sett at det ofte overkompenserer når man skal ta i bruk digitale verktøy. De digitale verktøyene gir mange nye muligheter og måter å lære på, men det er ved siden av dette viktig at det blir brukt med måte.


Digitale verktøy kan være kjempe viktige hjelpemidler for språkinnlæring, slik at elever med et annet morsmål eller har språkvansker kan arbeide på sitt nivå. Samtidig må det de jobber med være godt planlagt og det er viktig at læreren veileder godt underveis. Dialogen er jo også viktig i språkinnlæring, så jeg tenker det er lurt med en god balanse mellom dialogen og de digitale programmene som er tilgjengelig


Skolen er i stadig utvikling. Det er derfor viktig at lærerutdanningen også er det. Vi som studerer til å bli lærere skal jo være rustet for arbeidslivet. Nå, etter en verdensomfattende pandemi, så ser man hvor stor plass det digitale har tatt i skolen. Kunnskap om bruk av digitale verktøy, både i form av bruk, men også i form av etiske dilemmaer og personvern er derfor blitt veldig viktig. Det er viktig at man som lærerstudent lærer om verktøyene som blir brukt i skolen, hva slags utstyr som er realistisk at man kan finne på skoler og hvordan man skal gå fram når man skal gjøre elevene åpenlyst om nettvett og bruk av digitale verktøy. På Universitetet i Agder så har de utviklet et Undervisningsverksted som alle lærerstudenter har tilgang til. Dette er et rom som består av ulike digitale verktøy man finner i skolen. Her har man mulighet til å teste alt fra Smartboard til VR-briller. Dette er en utrolig god mulighet for oss studenter til å lære oss å bruke verktøyene, men også å bli åpenlyst om hvilke muligheter man har. Det er stor forskjell på å kunne bruke en Smartboard kontra å kunne se muligheter til læring ved bruk av Smartboard. Dette er en av grunnene til at vi lager undervisningsopplegg når vi har besøkt Undervisningsverkstedet. 

Therese Westheim (21) fra Hønefoss, er på sitt andre år av masterstudiet Grunnskolelærer 5.-10.trinn ved UIA. 

Vi som nå studerer har fra før en god kompetanse innenfor den digitale verdenen. Den tid jeg og mine studenter kommer ut som lærere, så vil det fortsatt være viktig at vi er oppdaterte og holder oss oppdaterte. Det skjer endringer ofte, og som lærer vil jeg forvente av meg selv at jeg følger med, er åpenlyst og åpen for forandring. Jeg ønsker å bruke digitale verktøy når det er hensiktsmessig, og være bevisst på bruken av det. Best mulig læring er hovedprioritet. Det kan i mange sammenhenger skje best mulig læring gjennom digitale verktøy, men også mange ganger uten. En god balanse og variasjon er viktig for at elevene skal kunne oppnå god læring og forståelse. Den tid hvor jeg blir nyutdannet lærer så ønsker jeg å se på bruk av digitale verktøy som en stor ressurs for læring. Jeg ønsker å være kreativ og åpen for nye løsninger. Det er i mange situasjoner viktig å foreta en forandring. Digitale læring i skolen er en positiv retning hvis man tar den i bruk på riktig vis!

Les mer om undervisningsverkstedet her

Virituell omvisning av undervisningsverksted finnes her