Nieuwsbrief oktober 2023

Inhoud

Agenda

25 september t/m 6 oktober
Inzamelingsactie voor Marokko en Libië
27 september t/m 4 oktober
Kinderpostzegelactie
4 t/m 13  oktober
Kinderboekenweek 'Bij mij thuis'
16 oktober t/m 3 november
Voorlopig adviesgesprekken groep 8
20  oktober
Studiedag,  kinderen zijn vrij
20 t/m 27 oktober
Herfstvakantie
November/ december
Jeelo-project Leren voor later
8 november
Tussenrapport mee
9 t/m 17 november
Mediamasters groep 7/8
13  t/m 24 november
Rapport gesprekken indien nodig
5 december
Het Sinterklaasfeest
6 december
Studiedag, kinderen zijn vrij
21 december
Kerstfeest, kinderen om 12 uur vrij, 's avonds  feest
22 december
Kinderen om 12 uur vrij ,  start kerstvakantie
25 december t/m 5 januari
Kerstvakantie

Welkom

In oktober heten we de volgende leerling welkom op ’t Mozaïek :

Luana, groep 1/ 2

In november heten we de volgende leerling welkom op ’t Mozaïek :

Kai, groep 1/ 2



Verjaardagen oktober

5 oktober Georgina, groep 1/2
8 oktober Elise, groep 3/4
9 oktober Carice, groep 7/8
12 oktober Liam, groep 1/2
14 oktober Dilara, groep 7/8
20 oktober Jetske-Marlou, groep 3/4
28 oktober Saar, groep 7/8
30 oktober Aya-Sofia, groep  5/6
30 oktober Luana, groep 1/2

Alle jarigen; van harte gefeliciteerd! 

Verjaardagen november

4 november Roan, groep 7/8
10 november Kai, groep 1/2
11 november Omar, groep 3/4
11 november Aselya, groep 1/2
29 november Stacey, groep  5/6

Alle jarigen; van harte gefeliciteerd! 

Beste ouders/ verzorgers,

De eerste weken zijn voorbij. Ik heb inmiddels 't Mozaïek leren kennen als een school met een warme en professionele sfeer.  

Deze week starten we de kinderboekenweek met een super leuke activiteit voor de hele school. 

Daarnaast hebben we een aantal leuke workshops cultuur ingekocht die we verspreiden over het hele schooljaar. 

Desiree van der Kooij zal ons team de komende periode komen versterken in groep 3/ 4. Zij neemt de taak over van Kim Nillesen. Kim gaat weer vervangen op diverse Archipelscholen. Desiree is maandag leerkracht op de Lonneboot en dinsdag en woensdag dus een extra leerkracht bij ons. We zijn heel blij met deze extra inzet. 

Ook zijn we de samenwerking met de peutergroepen van de KOW aan het verstevigen. Voorbeelden hiervan zijn: doorlopende leerlijnen uitzetten (hoe sluiten de peuters zo goed mogelijk aan bij de leerstof van groep 1/ 2 op 't Mozaiek) en het wekelijks een uur samen buiten spelen (peuters en kleuters) op het achterplein (met de zandbak). 

Op vrijdag 20 oktober (dag voor de herfstvakantie) staat onze studiedag gepland. Een dag waar we als team aan de slag gaan met alle speerpunten van dit schooljaar zoals: implementeren van het nieuwe leerlingvolgsysteem DIA en de verdieping in taal, spelling en lezen. De kinderen hebben deze dag vrij. 

Ik wens u veel leesplezier,

namens team 't Mozaïek,

Chantal Oude Elferink 

De vrijwillige ouderbijdrage

Beste ouders/verzorgers,


Ook dit schooljaar is de ouderraad weer druk bezig met het organiseren van diverse activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn het sinterklaasfeest, de kerstviering, het voorleesontbijt, Pasen en het suiker- en eindfeest.


U begrijpt dat we deze activiteiten niet kunnen organiseren zonder de vrijwillige bijdrage van de ouders. De bijdrage komt geheel ten goede aan de kinderen.

Voor leerlingen die vanaf het begin van het schooljaar op onze school zitten, bedraagt de bijdrage € 20,00. 


Bankrekeningnummer:
NL17 RABO 0167903160
ten name van: ouderraad obs ’t Mozaïek te Oost-Souburg

onder vermelding van: schoolfonds 2023-2024 en de naam en groep van de leerling(en) 


Het is eventueel mogelijk om in termijnen te betalen. U kunt dit aangeven bij Chantal Oude Elferink, de OR of per mail: ouderraad.tmozaiek@gmail.com


Laten we er met zijn allen voor zorgen dat dit schooljaar weer een jaar wordt, waar uw kind met genoegen op terug kijkt!


Met vriendelijke groet,


De Ouderraad

Mediawijsheidlessen 

In September is er gestart met de ICT lessen in het kader van digitale geletterdheid. In de eerste helft van het schooljaar krijgen de kinderen mediawijsheidlessen in groep 3 t/m 8. We werken met de methode van het Nationaal Mediapaspoort. In de maand november doet groep 7/8 mee met 'de week van de mediawijsheid'.

In de 2e helft van het schooljaar krijgen de kinderen uit groep 3 t/m 8 programmeerlessen in Scratch en werken de kinderen met de 3D printer in groep 5 t/m 8. Naast Scratch word de Bee-Bot veel ingezet om te leren programmeren. Ook in groep 1/ 2. Aan het einde van het schooljaar is er de jaarlijkse Bee-Bot wedstrijd in groep 3/ 4. In groep 7/8 werken ze met de Ino-Bot. Dit is een robot met een pen. Met de robot wordt er een tekening gemaakt.

Het lesprogramma van het nationaal mediapaspoort bevat lessen over 5 thema's. De 5 lessen per schooljaar duren tussen de 20 en 50 minuten per les en zijn exact afgestemd op de leeftijd, belevingswereld en het onderwijsniveau en leervermogen van de leerlingen. In de huidige maatschappij krijgen de kinderen veel te maken met media. De lessen worden gegeven zodat ze er goed mee om kunnen gaan. Thema's zijn; bescherm je privacy, zorg voor je eigen veiligheid, weet wat je ziet, maak goede keuzes.

De Kinderpostzegelactie 2023

Duizenden kinderen in Nederland zijn vanaf 27 september tot en met  4 oktober op pad voor de kinderpostzegelactie 2023. Ze gaan langs de deuren om kinderpostzegels en andere leuke producten te verkopen. En dat al generaties lang. De Kinderpostzegelactie wordt sinds 1948 gehouden en is uniek in de wereld. De kinderen van groep 7/8 deden ook mee aan de  kinderpostzegelactie.

Het thema van de kinderpostzegelactie 2023: Laat ieder kind meedoen. Ze komen dit jaar in actie voor kinderen die thuis zulke grote problemen hebben, dat ze vastlopen op school. Ze komen niet aan leren toe en kunnen zich niet optimaal ontwikkelen. 

Het gaat bijvoorbeeld om kinderen die opgroeien in armoede (1 op de 12 kinderen), die een ouder hebben met een verslaving of psychische problemen (1 op de 4* kinderen) of die jeugdhulp krijgen (1 op de 8 kinderen). Deze kinderen komen door hun omstandigheden in een isolement terecht, op school en daarbuiten. Ze lopen rond met veel te grote zorgen, missen steun thuis en kunnen niet meedoen met leeftijdsgenoten. Ze kunnen niet het beste uit zichzelf halen, en dat werkt een heel leven door.

Met de opbrengst van de kinderpostzegelactie worden projecten ondersteund die hen weerbaarder maken, meer zelfvertrouwen geven, hun horizon verbreden en hen laten voelen dat ze er niet alleen voor staan. Samen laten ze ieder kind meedoen, en zorgen ze ervoor dat kinderen weer toekomen aan een positieve ontwikkeling, op school en daarbuiten. 

Actie voor Marokko en Libië ! 

In samenwerking met het Kompas en de KOW is er een inzamelingsactie gestart waarvan de opbrengst gaat naar de slachtoffers van de recente natuurrampen in Marokko en Libië. Ongedeukte blikjes mogen ook worden ingeleverd. De actie loopt t/m 6 oktober.

De Kinderboekenweek
4 t/m 15 oktober - Thema: Bij mij thuis!

Dit jaar is het thema van de Kinderboekenweek: ‘Bij mij thuis’. Thuis betekent voor iedereen iets anders en thuis bestaat in veel verschillende vormen. Deze diversiteit vieren we dit jaar en praten we over de verschillen en gelijkenissen. Hoe kan dat beter dan met boeken? Want ook in boeken komen allerlei thuissituaties aan bod en daardoor stimuleren deze verhalen om het gesprek aan te gaan. Lees over thuissituaties in verre landen of leer van alles over verschillende huizen. Niet ieder huis hoeft een thuis te zijn. 

Het tussenrapport

In november gaat het tussenrapport mee. Dit rapport geeft een eerste indruk van hoe het met uw kind op school gaat. Er zijn dan nog niet zo veel toetsen afgenomen, maar natuurlijk hebben de leerkrachten wel al een beeld kunnen vormen op basis van de lessen en de afgenomen toetsen. Als er aanleiding is om een gesprekje te hebben over het rapport, dan geeft de leerkracht dit aan. De gesprekken zullen weer via Parro ingepland kunnen worden. 

Het Sinterklaasfeest

Het Sinterklaasfeest wordt op school gevierd op dinsdag 5 december. De dag erna is het studiedag en zijn de kinderen vrij. Kunnen ze even bijkomen van het Sintfeest.

De doorstroomtoets 

Wat houdt de Doorstroomtoets in?

De kinderen uit groep 8 maken vanaf dit schooljaar al in februari de IEP doorstroomtoets. Deze toets komt in de plaats van de IEP eindtoets. Ze moeten zich dan eind maart aanmelden voor de middelbare school. Hierdoor maken alle leerlingen evenveel kans op een plek op de school van hun voorkeur. En op het voor hen best passende niveau.


Uitleen mediatheek

Omdat thuis lezen leuk en belangrijk is, kunnen kinderen ook na schooltijd boeken lenen. Ouder(s)/ verzorger(s) zijn dan van harte welkom om samen met hun kind(eren) boeken te komen zoeken om mee naar huis te nemen. Oudere kinderen mogen natuurljk zonder ouder(s)/verzorger(s) naar de bibliotheek komen. Dat kan op maandag, dinsdag en donderdag, dan is de bibliotheek open van 14.15 tot 15:00 uur. Er is dan een vrijwilliger van de mediatheek aanwezig die daarbij zo nodig kan helpen hierbij. 


Welke boeken en hoeveel boeken mag uw kind lenen ?


Het fijnste is natuurlijk als uw kind een boek meeneemt op zijn of haar niveau. De medewerker van de mediatheek kan hierbij helpen. De kinderen mogen in totaal 5 boeken op hun pasje hebben staan. Natuurlijk zijn er uitzonderingen mogelijk, bijv. de echte "veel lezers"of als er extra boeken nodig zijn voor een spreekbeurt of werkstuk.

De kinderen mogen de boeken 3 weken thuis lezen. Als ze dan nog niet uit zijn, kunnen ze deze (als ze niet gereserveerd zijn door een ander kind) nog een keer 3 weken lenen. In de schoolbibliotheek rekenen ze geen boete als kinderen te laat zijn met hun boeken. Wel wordt verwacht dat iedereen de boeken snel terug brengt als ze uit zijn.

Verkeerssituatie
Kroonjuweel

Er kan drukte ontstaan als het weer minder wordt en de kinderen met de auto naar school worden gebracht. Wilt u er dan alstublieft op letten dat auto’s alleen geparkeerd mogen worden in de daarvoor bestemde vakken? Alvast dank daarvoor. Samen zorgen we dat de situatie rond de school veilig blijft voor iedereen. 


Jeelo-project Leren voor later

Wat kun je van vroeger en van nu leren dat belangrijk is voor jezelf voor later? Welke talenten heb je al en hoe ontwikkel je die verder?


In project Leren voor later krijgen leerlingen elke 2 of 3 jaar een leerroute met een steeds grotere scope. Zo leren zij steeds meer over dit maatschappelijk relevante onderwerp. 


Meer informatie :  www.leergeldwalcheren.nl

Contact

Archipelschool ‘t Mozaïek
Kroonjuweel 7

4388 MD Oost-Souburg
0118-422411

mozaiek@archipelscholen.nl

www.obsmozaiek.com

Directie:  Mevr. Chantal Oude Elferink


Copyright:

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.  Vraag in twijfel na bij de administratie!