FOCS DE SANT JOAN

TAVERTET I LA FLAMA DEL CANIGÓ

Des de fa uns anys l’Estrella Sanglas acompanyada de gent del poble van a buscar la FLAMA DEL CANIGÓ, quan arriben al poble al cap vespre s’encén la foguera i es comparteix cava i coca amb tothom.

LA FLAMA DEL CANIGÓ

La Flama del Canigó és la festa d’encesa dels Focs de Sant Joan, símbol de la nostra identitat; una festa popular arrelada al llarg dels Països Catalans que té l’element del foc com a símbol preeminent.

La tradició de les fogueres de Sant Joan és una celebració molt antiga, transmesa de generació en generació al llarg de molts segles. Amb ella, els primers pobladors de les nostres comarques festejaven la nit més curta de l’any, el solstici d’estiu. D’aquesta manera, s’han anat transformant aquelles celebracions prehistòriques en els Focs de Sant Joan actuals.

La matinada del 22 al 23 de juny la Flama del Canigó es renova al cim d’aquesta muntanya del Pirineu català i centenars de voluntaris i equips de foc la distribueixen arreu dels Països Catalans seguint diverses rutes per tal d’encendre les fogueres de la nit de Sant Joan.

La flama anirà arribant als diferents pobles, viles i ciutats. Des d’aquí, si s’escau, es distribuirà pels barris i entre el veïnat.

Quan cau el sol es llegeix un missatge unitari, i un cop llegit s’encén la foguera amb el foc sagrat baixat del cim.

Així comença, any rere any, la celebració d’una festa ancestral vinculada al solstici d’estiu que és també un símbol de germanor entre els territoris de parla catalana.