Koçluk ve Grup Koçluğu - Program Yöntemi

Program, tüm katılımcıların kendi mevcut beceri deneyim ve yaratıcılıkları ile kendi eşsiz dil öğrenme yöntemini keşfedip uygulayabilecekleri inancına dayanır. Grup dinamiği içerisinde uygulama fasilitasyon ve/veya eğitim programlarına benzerlikler içerse de, özünde gücünü grubun birlikte yaratma ve birlikte öğrenme kapasitesinden alır.

Koç, grubun ortak amacı etrafında gruba koçluk yaparak her bir grup üyesinin kendi bireysel hedefini oluşturma sürecine eşlik eder. Bu program özelinde bu hedef, her bir katılımcının kendi eşsiz yabancı dil öğrenme yöntemini oluşturması ve uygulamaya başlamasıdır.

Bu bağlamda tüm katılımcıların aktif rol alması, birbirine güvenmesi, inanması ve kolektif bir sürece dahil olmak üzere program boyunca kendini adaması esastır.

Koçluk Tanımı

Uluslararası Koçluk Federasyonu ICF, koçluğu şu şekilde tanımlar:

"(Koçluk) günümüzün belirsiz ve karmaşık ortamlarında özellikle önemli olan, kişisel ve mesleki potansiyeli en üst düzeye çıkarmak için ilham veren, düşünmeye teşvik ve yaratıcı bir süreçte müşteri ile ortaklık ilişkisi olarak tanımlanmaktadır.

Koçlar her müşteriyi kendi hayatlarında ve çalışmalarında uzman olarak kabul eder ve her müşterinin yaratıcı, becerikli ve bütün olduğuna inanırlar. Profesyonel bir koçluk ilişkisi, koçluk sürecindeki tarafların sorumluluklarını belirten bir anlaşmayı kapsar. Koçluk bu temel üzerine kurulunca koçun sorumlulukları;

  • Müşterinin ulaşmak istediği şeyleri keşfetmek, netleştirmek ve uyum sağlamak,

  • Müşterinin kendini keşfetmesini teşvik etmek,

  • Müşterinin ürettiği çözümleri ve stratejileri ortaya çıkarmak,

  • Müşteriyi sorumlu ve hesap verebilir kılmaktır."

(Devamını ICF Türkiye'nin sitesinden okumak için tıklayınız)

Grup Koçluğu

"Kişisel veya mesleki gelişim, hedeflerin gerçekleştirilmesi veya daha fazla kişisel farkındalık yaratmak için koçluk ilkelerinin tematik çizgide uygulanma sürecidir. Benzeri ihtiyaçları olan ve birbirine benzer becerileri olan insanlara kendi bireysel hedeflerine varmaları için toplu bir şekilde koçluk yapılmasıdır."

(Tanım Fügen Albayrak'ın Grup Koçluğu - Başarmak İsteyenlerin Yolculuğuna Eşlik Etmek kitabından alınmıştır.)