Welkom bij Underground 

De Eerste Hulp Post voor Onderwijs. 

Wat is Underground?

Als je thuis komt te zitten dan heeft dat er vaak mee te maken dat je niet goed begrepen bent in het onderwijs en dat men weliswaar met man en macht heeft geprobeerd je te helpen maar dat dit om allerlei redenen niet lukt. Misschien sta je op het punt om uit te vallen van alle stress die je hebt meegemaakt tot nu toe en moet je eerst even op je voeten landen en van daaruit ontdekken wat je wil en kan. Of misschien zit je al jaren thuis en voel je de behoefte om iets van je leven te maken maar weet je niet goed waar je moet beginnen of hoe je dat moet aanpakken. Misschien is jouw specifieke situatie wel heel anders, maar het resultaat is hetzelfde: je gaat niet meer naar school en je bent onzeker over hoe jouw toekomst eruit ziet. 


Wij zijn er voor jou….


Wij zijn coaches die op afstand voor je beschikbaar zijn om naar je te luisteren, je weer structuur te bieden, je bij een groep te laten horen, en samen naar een oplossing te zoeken voor jouw specifieke situatie.

Wat doen we?

Wij bieden Eerste Hulp Bij Onderwijs. Het doel van Underground is dat ook jij een faire kans hebt op een zelfstandig en menswaardig bestaan. 

Wat zelfstandig en menswaardig voor jou betekent, bepaal je zelf of we ontdekken het samen. Hoe

dan ook, jij bent in de lead. 

 

We gaan uit van vijf waarden en leidende principes, dit zul je ons dan ook altijd zien uitdragen.

1.    We geloven dat je eerst naar elkaar moet luisteren om te begrijpen.

2.    We vinden dat we je zelfvertrouwen moeten vergroten.

3.    Iedereen heeft het gevoel nodig om ergens bij te horen.

4.    We vinden dat kleinschaligheid de basis is van kwaliteit.

5.    We blijven altijd zoeken naar wat wél kan.

Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

We zijn een cyber community.

We bestaan grotendeels online. Om mee te doen heb je een device nodig, Chromebook, PC, laptop, whatever. En uiteraard WiFi. Heb je geen device? Dan regelen wij een Chromebook voor je. 

 

Je krijgt een persoonlijke begeleider toegewezen.

Deze persoon is jouw veilige haven en vaste aanspreekpunt. We hebben ‘school’ van maandag tot en met donderdag. Vrijdag hebben we vrij, het heet niet voor niets vrijdag toch? 

 

Iedere schooldag starten we om 09:00 uur met een online dagstart. 

Dit heb je samen met je vaste begeleiders en je mede Undergrounders. Tijdens de dagstart ondernemen we verschillende activiteiten. We beslissen zoveel mogelijk samen

 

De schooldag eindigt om 14:45 uur met een online dagafsluiting. 

 

Tussen de dagstart- en afsluiting heb je gesprekken met je begeleider of werk je aan je eigen activiteiten of projecten. 

Hoe vaak en hoelang je gesprekken hebt, spreek je af met je begeleider. Het is een balans tussen wat jij wil en wat wij weten dat je nodig hebt, uiteindelijk heb jij wel het laatste woord. 

De activiteiten waar je aan werkt kunnen enorm verschillen en hangen af van welk doel je wil bereiken. Hieronder een paar voorbeelden:

·      Je hebt een project waarbij je met Blender leert om 3-D animaties te maken.

·      Samen met je begeleider probeer je te achterhalen wat je nou eigenlijk belangrijk vindt in het leven en wat je daarmee wil in de toekomst.

·      Je wil eigenlijk wel terug naar een school of een reguliere Agora in de buurt, we bereiden je samen voor op die overstap

·      Je wil vooral heel zelfstandig aan de slag en je wil via Staatsexamens in je eigen tijd en op je eigen manier je diploma halen. 

·      Misschien ben je wel een boek aan het schrijven.

·      Je ontwerpt en maakt een videogame in al zijn facetten. 

·      Je tekent en schildert graag en je bent een eigen portfolio aan het opbouwen.   

·      Een combinatie van bovenstaande dingen of iets geheel anders….

 

Tenslotte vinden we contact belangrijk 

We proberen door het schooljaar heen zo vaak mogelijk ergens in Nederland een bijeenkomst te organiseren waarbij we samen aan de slag gaan met iets leerzaams of iets leuks. Dat betekent wel dat je een flink stuk zult moeten reizen want Undergrounders zitten verspreid door heel Nederland. 

Voor wie is Underground beschikbaar?

Underground is een pilotproject en een initiatief van de Stichting Onderwijs Midden-Limburg. Underground is bedoeld voor leerlingen waarvoor op dit moment geen enkel onderwijs alternatief beschikbaar en/of passend is. Het betreft hier leerlingen uit het voortgezet onderwijs.

Om Underground mogelijk te maken is er aanvullende bekostiging nodig voor Passend Onderwijs. Deze bekostiging kan alleen afgegeven worden door het samenwerkingsverband in de regio. 

Hoewel Underground is gestart als landelijk initiatief is besloten om op basis van bestaande wet- en regelgeving Underground uitsluitend aan te bieden in de regio van oorsprong en de direct aangrenzende regio's. Op deze pagina ziet u om welke regio's het gaat.

Een aanmelding bij Underground gaat altijd in goed overleg met het desbetreffende samenwerkingsverband in uw regio. 

Wat is ons al gelukt?

2020 - 2021

2021 - 2022

2022 - 2023
Underground is een initiatief van:

Stichting Onderwijs Midden-Limburg