Databaser

Vill du ha hjälp att söka i en databas är det enkelt att fråga någon av oss som jobbar här. Vi visar gärna hur och till vad de olika databaserna kan användas. Här nedan ser du några som vi ofta använder.

Nationalencyklopedin

NE är alltid en bra utgångspunkt. Börja här när du ska leta fakta. Det finns också verktyg som låter dig jämföra såväl länder som religioner. Och UR-play har ett stort utbud av film/radio om ditt ämne eller om covid-19.

World Book Online

En databas liknande ne.se, fast den här är på engelska. Du kan dessutom enkelt få artiklarna upplästa på engelska. Kontakta oss för inloggningsuppgifter.

En databas med information om alla världens länder. Här hittar du fakta som hjälper dig att få en överblick eller nå fördjupning. Lätt att göra jämförelser mellan länder. Skolbiblioteket har inloggningsuppgifterna.

Retriever

I Retrievers digitala databas kan du läsa artiklar några minuter efter att de publicerats. Databasen innehåller i dag ungefär hundra miljoner (!) sökbara artiklar. Så här kan du söka.

Perfekt när du ska redovisa en bok eller författare som du inte känner till så bra. Här hittar du bland annat information om olika genrer, epoker och priser.

Sök stipendier. (Endast på datorer inom Linköpings kommuns nät.)