Källkritik och källtillit

Källkritik

Källkritik kommer från början från historievetenskapen och handlar om olika regler för hur man kan se vad som är sant eller troligt i informationen vi letar efter. Om man har goda kunskaper inom ett område så är det lättare att lita på den informationen. Så småningom lär man sig vilka webbplatser som är mer tillförlitliga än andra.

Vad är en källa?

Vi får vår kunskap från en eller flera källor. En källa kan exempelvis vara en bok, en webbplats, en tidning, en föreläsning eller en film.

Olika typer av källor

Det finns olika typer av källor såsom skriftliga, muntliga och materiella.

-Skriftliga källor kan vara böcker, brev, protokoll, tidningar.

-Muntliga källor kan vara intervjuer eller offentliga tal.

-Materiella källor kan vara till exempel krukskärvor eller byggnader.

-Visuella (bilder, fotografier)

-Audiovisuella (filmer)


Fakta eller åsikt?

Det är viktigt att kontrollera om det är någons personliga åsikt eller fakta som står. Människor kan ju ha olika åsikter medan fakta är något som är konstant oftast.


Tendens, beroende, tid och äkthet


Äkthet

Äkthet handlar om att en källa är vad den ska vara, så att det inte är en förfalskning. Ett exempel är att en journalist, Gerd Heinemann som arbetade på en tysk tidskrift Stern. Han påstod sig ha Hitlers dagböcker, vilket sedan visade sig vara en lögn. Det är alltid viktigt att kontrollera att källan är äkta och inte en förfalskning.

Samtida

När är källan ifrån? Är den aktuell? Till exempel om en olycka händer och någon vittnar om det är vittnesmålet mer tillförlitligt om det är färskare.


Beroende

Om två fakta säger samma sak och kommer från olika källor är det mer troligt att man kan lita på det. Till exempel om två forskare som har arbetat oberoende av varandra och ändå kommer fram till samma slutsats är det troligt att detta stämmer.


Tendens

Detta handlar om att källan kan vara skriven utifrån ett visst sätt att se på världen utifrån ett visst parti politiskt eller en viss religion. Alla källor har tendens för att ingen kan vara helt opartisk, men man kan ändå ställa vissa frågor till källan.


Primär och sekundärkälla

Primärkälla är den förstahandskällan. Den ursprungliga källan. Om en person får höra något från en annan person så blir det en andrahandskälla, sekundärkälla.


Källtillit

Källtillit handlar om att man kan lita på vissa källor. Läs gärna mer om källtillit i texten av Olof Sundin -Den pedagogiska bibliotekarien; Från källkritik till källtillit. Texten är publicerad i Bibliotekarier i teori och praktik.

https://portal.research.lu.se/ws/files/46131605/Denpedagogiskabibliotekarien_preprint.pdf