Blog

På denne side kan du læse de seneste blogindlæg fra Dansk Boligforsikring.  Forsikringsselskabet har over 20 års erfaring med at udbyde boligforsikringer, og selskabets boligeksperter har altid fingeren på pulsen af det danske boligmarked. Her kan du derfor læse de største nyheder om boligmarkedet samt finde spændende guides og tips til dit hjem.  

Endelig udsigt til lavere renter på boliglånet

Det danske boligmarked har oplevet en ekstremt sløv start i 2024, hvor aktiviteten har været  historisk lav. Meget af forklaringen skal findes i det nye boligskattesystem, der trådte i kraft ved årsskiftet, hvor mange forsøgte at opnå en skatterabat ved at købe før årsskiftet. Du kan læse meget mere om det nye boligskattesystem og denne skatterabat i Dansk Boligforsikrings blog på Behance. En andel del af forklaringen skal dog findes et andet sted. Årets første måneder har nemlig også budt på høje boligpriser - og høje renter på boliglån. Det sidste ser dog ud til at ændre sig til sommer, da næstformanden i Den Europæiske Centralbank, Luis de Guindos, netop har varslet, at renterne med stor sansynlighed falder til juni.


Lang periode med høje renter

Den seneste årrække har danske boligejere måtte vende sig til stigende renter. Helt konkret betyder det, at boligejere med boliglån har haft færre penge mellem hænderne. Samtidig har boligkøbere haft væsentligt sværere ved at optage nye boliglån, da de skulle stille med et større indskud og efterfølgende være i stand til at få økonomien til at gå op med et større rentepres. Men hvorfor har vi oplevet stigende renter?

En hovedpart af forklaringen skal findes ved den stigende inflation. Når økonomien bliver overophedet og priserne stiger i samfundet, er renterne nemlig et af de vigtigste værktøjer for Den Europæiske Centralbank og Nationalbanken herhjemme. Ved at sætte renterne op bliver det nemlig dyrere for borgerne at optage gæld. Dermed bliver økonomien "nedkølet", da aktiviteten på markedet falder. Under den nylige inflationskrise i Europa valgte Den Europæiske Centralbank derfor at bruge dette værktøj til at tøjle økonomien i de europæiske lande. Dette værktøj - sammen med andre indsatser - ser ud til at have virket, da inflationen nu har stabiliseret sig i de fleste europæiske lande. Derfor kunne man som boligejer let tænke: Hvorfor er renten stadig så høj? Særligt når de danske banker melder om rekordhøje overskud i regnskabsåret 2023. Nu er der så rentenedsættelser på vej - medmindre der sker noget uventet.

Lavere renter til juni

Nu kommer næstformanden for Den Europæiske Centralbank, Luis de Guindos, så med en udmelding, der må give et smil på læberne af de danske boligejere.  I et interview med Le Monde forklarer han, at banken vil ændre holdning til de høje renter til juni, hvis alt fortsætter som nu. Luis de Guindos udtaler:

"Vi har været meget klare: Hvis tingene bevæger sig i samme retning, som de har gjort de seneste uger, vil vi løsne vores restriktive pengepolitik i juni. Hvis der ikke er nogen overraskelser inden da, som man siger på fransk, er det et "fait accompli".

"Fait accompli" er et ofte benyttet fransk udtryk, der i sin essens betyder en kendsgerning, som ikke er til at ændre. Dermed er rentenedsættelserne altså uundgåelige, medmindre der sker store overraskelser i mellemtiden. De specifikke omstændigheder for disse rentenedsættelser må vi dog vente med at kende indtil midt på sommeren.

Hvis du ønsker flere nyheder om boligmarkedet og gode tips til din bolig, så kan du følge Dansk Boligforsikrings blogsider, hvor vi løbende udgiver historier. Hold dig opdateret på de nyeste historier på Dansk Boligforsikrings Europages, så får du besked, hver gang der er nyt fra Dansk Boligforsikring.

Ejerskifteforsikring og dækning

Udgivet onsdag d. 23.08.23 af Dansk Boligforsikring

Dansk Boligforsikring er førende i Danmark, når det kommer til ejerskifteforsikringer. Derfor er de også godt klar over, at det er et komplekst produkt, hvor det for forbrugerne kan være svært at forstå den lovmæssige dækning. 


Det er helt almindeligt at have den opfattelse, at ejerskifteforsikringen dækker skader samt fejl og mangler på en nykøbt bolig. Det er dog vigtigt at forstå, at ejerskifteforsikringen ikke dækker for fejl og mangler, som er almindelige og forventelige for boliger af samme alder og type. Før du køber en bolig, er det derfor vigtigt, at du foretager en grundig undersøgelse af de potentielle defekter, som er almindelige for din boligs hustype, eftersom disse ikke bliver dækket af ejerskifteforsikringen. 


En god huskeregel er at tage udgangspunkt i de bygnings- og konstruktionsstandarder, som var gældende, da din valgte bolig blev opført. Hvis boligen har en vis alder og blev opført i overensstemmelse med daværende love og krav, men ikke længere opfylder nutidens standarder, vil en ejerskifteforsikring ikke dække for lovliggørelse af pågældende fejl og mangler. 


Når du køber en ældre ejendom, vil fugt for eksempel være helt normalt i en kælder og vil derfor ikke blive anset som en skade. I modsætning vil fugt i en næsten nybygget bolig vurderes som en skade, da det ikke er normalt for en bolig med den alder. Derfor er det væsentligt, at du gennemgår hustypebeskrivelsen omhyggeligt, da den definerer, hvad din ejerskifteforsikring vil dække i forhold til dig og din bolig. 

Hvad er dækket? 

Normalt dækker ejerskifteforsikringen alle bygninger på ejendommen, medmindre andet er specificeret i din individuelle forsikringspolice. Forsikringen træder først i kraft ved skader og forhold på bygningen, som potentielt kan medføre skade på de forsikrede strukturer og bygningskomponenter. 


En skade er defineret som et brud, deformitet, lækage, revnedannelser, ødelæggelser eller andre fysiske tilstande i bygningen, som mindsker boligens værdi eller funktionalitet set i forhold til lignende boliger af samme type og alder. 


Ejerskifteforsikringen dækker også for udbedring af forhold, som giver nærliggende risiko for skade. Nærliggende risiko for skade er situationer, hvor der erfaringsmæssigt er kendt risiko for, at en skade kan udvikle sig, medmindre vedligeholdelses- eller forebyggende arbejde iværksættes. For eksempel kan huller i taget, som endnu ikke har medført vandskader på loftet, anses som potentielle skader, hvorfor de vil være omfattet af dækningen i ejerskifteforsikringen.

Forsikringen dækker så længe:

Hvad er ikke dækket?

Hvis tilstandsrapporten informerer om, at bygningen ikke er blevet undersøgt af en byggesagkyndig, vil de bygningsdele og forhold, der ikke er blevet gennemgået af en sagkyndig, ikke være dækket af ejerskifteforsikringen. Ligeledes, hvis elinstallationsrapporten informerer om, at installationerne ikke er gennemgået af en sagkyndig, vil eventuelle skader på installationerne ikke blive inkluderet i forsikringsdækningen. 


Ejerskifteforsikringen inkluderer ikke dækning af udendørs svømmebassin og tilhørende pumper eller andre udendørs installationer som f.eks. antenner, stik o.l. Forsikringen dækker heller ikke forhold, som ikke er omfattet af huseftersynsordningen, såsom indretninger uden for bygningen, omfangsdræn, faskine og kloakanlæg. I det store hele er forhold uden for selve bygningen ikke dækket af forsikringen. 


Overblik over, hvad ejerskifteforsikringen ikke dækker:


Sådan undgår du nabokonflikten

Udgivet mandag d. 23.08.21 af Dansk Boligforsikring

Gode naboer kan være guld værd. Omvendt kan det udvikle sig drastisk, hvis man kommer i den uheldige situation, at man på ingen måder kommer ud af det med sin nabo - i de værste tilfælde kan det udvikle sig til en regulær konflikt. 

Det sker for mange danskere rundt om i landet, hvorfor Dansk Boligforsikring her kommer med gode råd til, hvordan man som boligejer undgår at ende i en konflikt med sin nabo.