Blog

På denne side kan du læse de seneste blogindlæg fra Dansk Boligforsikring.  Forsikringsselskabet har over 20 års erfaring med at udbyde boligforsikringer, og selskabets boligeksperter har altid fingeren på pulsen af det danske boligmarked. Her kan du derfor læse de største nyheder om boligmarkedet samt finde spændende guides og tips til dit hjem.  

Nu sænkes renten i Europa igen: Kan give besparelser til danskere med boliglån

Er du boligejer med boliglån? Så kan du med fordel rette et smil mod Den Europæiske Centralbank (ECB) i dag. Den 17. oktober 2024 er nemlig dagen, hvor centralbanken sætter renten ned - for tredje gang i år. Denne gang  sænkes renten med 0,25 procentpoint, hvilket bringer styringsrenten i eurozonen fra 3,50%  ned på 3,25 %. Det er et skridt, som ECB har taget for at stimulere økonomien i en tid, hvor inflationen er faldet, men hvor væksten fortsat er svag. Efter en periode med kraftige renteforhøjelser gennem 2022 og 2023 forsøger ECB nu at genoprette balancen og undgå økonomisk stagnation.

Hvorfor nedsættes renten?

Årsagen til denne - og de tidligere rentenedsættelser i år - er primært den økonomiske afmatning og det faktum, at inflationen nu er faldet markant i hele eurozonen. ECB’s overordnede mål er at sikre prisstabilitet og holde inflationen tæt på 2 %, hvilket betyder, at den aggressive rentepolitik, vi så i 2022 og 2023, nu er ved at blive justeret. Inflationen i eurozonen, som i løbet af de seneste to år har ligget over 9 %, er nu kommet tættere på målsætningen. Det har givet ECB mulighed for at løsne lidt på den stramme pengepolitik, som blev indføt for at undgå en recession i de europæiske økonomier i forbindelse med inflationskrisen.

Denne nedsættelse kan også ses som en del af ECB's forsøg på at afbalancere deres dobbelte mandat: På den ene side at sikre, at inflationen ikke løber løbsk, og på den anden side at undgå at bremse den økonomiske vækst for meget. Økonomien i eurozonen har vist tegn på afmatning, og især forbrugere og små virksomheder er blevet presset af de høje låneomkostninger. Rentenedsættelserne gør det nu billigere at låne penge, hvilket ECB håber vil stimulere forbrug og investeringer.

Hvordan påvirker rentenedsættelsen de danske boligejere med boliglån?

For danske boligejere - især dem med variabelt forrentede lån, hvor renten justeres med jævne mellemrum - kommer rentenedsættelsen som en kærkommen lettelse. Da Danmark følger fastkurspolitik over for euroen, forventes Nationalbanken at følge ECB’s beslutninger og sænke de danske renter i samme takt. Det betyder, at danske låntagere med fleksible lån som F-kort og andre variabelt forrentede boliglån snart kan forvente lavere renter på deres lån. De, der står over for en rentetilpasning, vil opleve lavere månedlige betalinger, og det kan give flere økonomisk råderum i husholdningsbudgettet.

Boligejere med fastforrentede lån vil dog ikke umiddelbart mærke nogen ændring. Fastforrentede lån låses ved optagelsen, og de er derfor ikke direkte påvirket af de kortsigtede renteændringer. På længere sigt kan rentenedsættelsen dog påvirke markedet for fastforrentede lån, idet nye lån sandsynligvis vil blive tilbudt til lavere rentesatser, hvis renten fortsætter med at falde.

Hvad kommer der til at ske med renterne på den lange bane?

Flere økonomer spekulerer nu i, at dette måske ikke bliver den sidste rentenedsættelse fra ECB i denne omgang. Nogle forventer, at ECB fortsat vil sænke renten, hvis de økonomiske forhold i eurozonen ikke forbedres betydeligt. ECB-præsident Christine Lagarde har ikke udelukket yderligere nedsættelser i 2024, hvis væksten forbliver lav og inflationen fortsat er under kontrol. I løbet af de næste måneder vil centralbanken nøje overvåge økonomiske indikatorer som vækst, beskæftigelse og forbrugernes tillid for at afgøre, om der er behov og/eller mulighed for yderligere lempelser.

Selvom de lavere renter gavner låntagere, kan der også være ulemper ved en fortsat lempelig pengepolitik. Lavere renter kan svække euroen i forhold til andre valutaer, hvilket kan føre til dyrere importvarer. Samtidig kan lave renter reducere afkastet på opsparing, hvilket påvirker investorer og pensionsopsparinger. ECB står derfor over for en udfordrende balancegang mellem at støtte økonomien og samtidig undgå de negative konsekvenser af lave renter.

Hvad kan vi forvente i fremtiden?

Med udsigt til flere rentenedsættelser i 2024 kan boligejere og virksomheder i både Danmark og resten af eurozonen se frem til billigere låneomkostninger. Dog er der også en risiko forbundet med en for aggressiv lempelse af pengepolitikken. Hvis inflationen igen stiger kraftigt, kan ECB blive nødt til at genindføre renteforhøjelser, hvilket kan skabe usikkerhed på finansmarkederne. Derfor vil ECB sandsynligvis tage en forsigtig tilgang og nøje overveje fremtidige beslutninger for at sikre en stabil økonomisk udvikling. Alt i alt markerer ECB’s rentenedsættelser et vendepunkt i den europæiske pengepolitik, og de kommende måneder vil vise, om disse skridt vil være tilstrækkelige til at sætte gang i den økonomiske vækst uden at skabe nye inflationsproblemer.

Vil du altid være opdateret på de seneste nyheder om boligmarkedet fra Dansk Boligforsikring? I Dansk Boligforsikring sidder en række boligeksperter og holder et vågent øje med de udviklinger, der har størst betydning for dig som boligejer.  Følg med her på siden eller på Dansk Boligforsikrings blog på WordPress, hvor  nyhederne bliver delt - lige når de er relevante for dig! Overvejer du en fremtid hos Dansk Boligforsikring? Så hold øje med Dansk Boligforsikring på LinkedIn, hvor de nyeste ledige stillinger bliver delt. 

Rekordhøjt grundvand: Er du klar til efterårets vandmasser? 

Efteråret står for døren, og det samme gør regnvejret. Efter en umådeligt våd sommer er står grundvandet rekordhøjt for årstiden, og det kan få betydning for boligejere landet over. Der er dog nogle danske kommuner, hvor grundvandet er på sit højeste, og hvor boligejere med god grund kan forberede sig på vandmasserne. Læs kommunerne med højt grundvand og få dansk boligforsikrings gode råd til at beskytte boligen lige her.

Mere nedbør år for år

Den seneste årrække har vi danskere måtte vende os til, at der kommer mere og mere nedbør. Skybrud og perioder med voldsom nedbør er næsten blevet hverdagskost, og april 2024 tog prisen som den måned med mest nedbør nogensinde. Sidste efterår blev Danmark ramt af en række skybrud og stormen Otto, der gav store problemer med vandmasser for mange boligejere. Derfor kan vi sagtens forvente, at dette efterår også bliver et vådt et af slagsen. Hvis man bor i et område med højt grundvand eller tæt på kysterne, er det derfor en god ide at forberede sig bedst muligt.

Disse kommuner har det højeste grundvand

Den selvstændige og uafhængige forsknings- og rådgivningsinstitution De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark & Grønland (GEUS) har foretaget beregninger af grundvandet. Her viser det sig, at det særligt er kommunerne i Sønder- Øst- og Midtjylland, der lige nu oplever et ualmindeligt højt grundvant. Ligger din bolig i dette område, er der altså en god grund til at forberede boligen på vandmasserne. Sidste vinter blev flere områder ramt af det, man kalder "grundvandsoversvømmelser". En relativt lille mængde regn gjorde, at veje og grønne arealer pludselig stod under vand. Samtidig oplevede mange danske husejere, at der  opstod problemer med fugt i kælderen. For at gøre dig helt klar til efterårets regnvejr, kommer Dansk Boligforsikring nu med en guide til dig, der gerne vil beskytte boligen.

Gode råd til at sikre din bolig mod oversvømmelser

Hos Dansk Boligforsikring går boligeksperterne meget op i at skabe værdi for boligejere landet over. Derfor har vi af flere omgange samlet tips, guides og gode råd til at sikre boligen mod voldsom nedbør. I denne artikel fra Dansk Boligforsikring kan du læse en udførlig guide til at beskytte din bolig mod oversvømmelser.

Vær sikret mod fugtskader i din nye bolig

Fugtskader er faktisk en af de mest hyppige former for skjulte skader, der kan gemme sig i din nye bolig. Derfor kan det være en god ide at forsikre sig mod skjulte skader, så man undgår en fugtig overraskelse i den nye drømmebolig. Dansk Boligforsikring er Danmarks førende udbyder af ejerskifteforsikring, der netop sikrer husejeren mod mange former for skjulte skader og ulovlige installationer i et nyt hjem. Klik her for at læse meget mere om ejerskifteforsikring fra Dansk Boligforsikring

Har du allerede besluttet dig for at tegne en ejerskifteforsikring?  Så kan du kontakte Dansk Boligforsikring i dag på 59 49 88 44 og lære mere om dine muligheder. Du kan også udfylde kontaktformularen på hjemmesiden.

Endelig udsigt til lavere renter på boliglånet

Det danske boligmarked har oplevet en ekstremt sløv start i 2024, hvor aktiviteten har været  historisk lav. Meget af forklaringen skal findes i det nye boligskattesystem, der trådte i kraft ved årsskiftet, hvor mange forsøgte at opnå en skatterabat ved at købe før årsskiftet. Du kan læse meget mere om det nye boligskattesystem og denne skatterabat i Dansk Boligforsikrings blog på Behance. En andel del af forklaringen skal dog findes et andet sted. Årets første måneder har nemlig også budt på høje boligpriser - og høje renter på boliglån. Det sidste ser dog ud til at ændre sig til sommer, da næstformanden i Den Europæiske Centralbank, Luis de Guindos, netop har varslet, at renterne med stor sansynlighed falder til juni.


Lang periode med høje renter

Den seneste årrække har danske boligejere måtte vende sig til stigende renter. Helt konkret betyder det, at boligejere med boliglån har haft færre penge mellem hænderne. Samtidig har boligkøbere haft væsentligt sværere ved at optage nye boliglån, da de skulle stille med et større indskud og efterfølgende være i stand til at få økonomien til at gå op med et større rentepres. Men hvorfor har vi oplevet stigende renter?

En hovedpart af forklaringen skal findes ved den stigende inflation. Når økonomien bliver overophedet og priserne stiger i samfundet, er renterne nemlig et af de vigtigste værktøjer for Den Europæiske Centralbank og Nationalbanken herhjemme. Ved at sætte renterne op bliver det nemlig dyrere for borgerne at optage gæld. Dermed bliver økonomien "nedkølet", da aktiviteten på markedet falder. Under den nylige inflationskrise i Europa valgte Den Europæiske Centralbank derfor at bruge dette værktøj til at tøjle økonomien i de europæiske lande. Dette værktøj - sammen med andre indsatser - ser ud til at have virket, da inflationen nu har stabiliseret sig i de fleste europæiske lande. Derfor kunne man som boligejer let tænke: Hvorfor er renten stadig så høj? Særligt når de danske banker melder om rekordhøje overskud i regnskabsåret 2023. Nu er der så rentenedsættelser på vej - medmindre der sker noget uventet.

Lavere renter til juni

Nu kommer næstformanden for Den Europæiske Centralbank, Luis de Guindos, så med en udmelding, der må give et smil på læberne af de danske boligejere.  I et interview med Le Monde forklarer han, at banken vil ændre holdning til de høje renter til juni, hvis alt fortsætter som nu. Luis de Guindos udtaler:

"Vi har været meget klare: Hvis tingene bevæger sig i samme retning, som de har gjort de seneste uger, vil vi løsne vores restriktive pengepolitik i juni. Hvis der ikke er nogen overraskelser inden da, som man siger på fransk, er det et "fait accompli".

"Fait accompli" er et ofte benyttet fransk udtryk, der i sin essens betyder en kendsgerning, som ikke er til at ændre. Dermed er rentenedsættelserne altså uundgåelige, medmindre der sker store overraskelser i mellemtiden. De specifikke omstændigheder for disse rentenedsættelser må vi dog vente med at kende indtil midt på sommeren.

Hvis du ønsker flere nyheder om boligmarkedet og gode tips til din bolig, så kan du følge Dansk Boligforsikrings blogsider, hvor vi løbende udgiver historier. Hold dig opdateret på de nyeste historier på Dansk Boligforsikrings Europages, så får du besked, hver gang der er nyt fra Dansk Boligforsikring.

Ejerskifteforsikring og dækning

Udgivet onsdag d. 23.08.23 af Dansk Boligforsikring

Dansk Boligforsikring er førende i Danmark, når det kommer til ejerskifteforsikringer. Derfor er de også godt klar over, at det er et komplekst produkt, hvor det for forbrugerne kan være svært at forstå den lovmæssige dækning. 


Det er helt almindeligt at have den opfattelse, at ejerskifteforsikringen dækker skader samt fejl og mangler på en nykøbt bolig. Det er dog vigtigt at forstå, at ejerskifteforsikringen ikke dækker for fejl og mangler, som er almindelige og forventelige for boliger af samme alder og type. Før du køber en bolig, er det derfor vigtigt, at du foretager en grundig undersøgelse af de potentielle defekter, som er almindelige for din boligs hustype, eftersom disse ikke bliver dækket af ejerskifteforsikringen. 


En god huskeregel er at tage udgangspunkt i de bygnings- og konstruktionsstandarder, som var gældende, da din valgte bolig blev opført. Hvis boligen har en vis alder og blev opført i overensstemmelse med daværende love og krav, men ikke længere opfylder nutidens standarder, vil en ejerskifteforsikring ikke dække for lovliggørelse af pågældende fejl og mangler. 


Når du køber en ældre ejendom, vil fugt for eksempel være helt normalt i en kælder og vil derfor ikke blive anset som en skade. I modsætning vil fugt i en næsten nybygget bolig vurderes som en skade, da det ikke er normalt for en bolig med den alder. Derfor er det væsentligt, at du gennemgår hustypebeskrivelsen omhyggeligt, da den definerer, hvad din ejerskifteforsikring vil dække i forhold til dig og din bolig. 

Hvad er dækket? 

Normalt dækker ejerskifteforsikringen alle bygninger på ejendommen, medmindre andet er specificeret i din individuelle forsikringspolice. Forsikringen træder først i kraft ved skader og forhold på bygningen, som potentielt kan medføre skade på de forsikrede strukturer og bygningskomponenter. 


En skade er defineret som et brud, deformitet, lækage, revnedannelser, ødelæggelser eller andre fysiske tilstande i bygningen, som mindsker boligens værdi eller funktionalitet set i forhold til lignende boliger af samme type og alder. 


Ejerskifteforsikringen dækker også for udbedring af forhold, som giver nærliggende risiko for skade. Nærliggende risiko for skade er situationer, hvor der erfaringsmæssigt er kendt risiko for, at en skade kan udvikle sig, medmindre vedligeholdelses- eller forebyggende arbejde iværksættes. For eksempel kan huller i taget, som endnu ikke har medført vandskader på loftet, anses som potentielle skader, hvorfor de vil være omfattet af dækningen i ejerskifteforsikringen.

Forsikringen dækker så længe:

Hvad er ikke dækket?

Hvis tilstandsrapporten informerer om, at bygningen ikke er blevet undersøgt af en byggesagkyndig, vil de bygningsdele og forhold, der ikke er blevet gennemgået af en sagkyndig, ikke være dækket af ejerskifteforsikringen. Ligeledes, hvis elinstallationsrapporten informerer om, at installationerne ikke er gennemgået af en sagkyndig, vil eventuelle skader på installationerne ikke blive inkluderet i forsikringsdækningen. 


Ejerskifteforsikringen inkluderer ikke dækning af udendørs svømmebassin og tilhørende pumper eller andre udendørs installationer som f.eks. antenner, stik o.l. Forsikringen dækker heller ikke forhold, som ikke er omfattet af huseftersynsordningen, såsom indretninger uden for bygningen, omfangsdræn, faskine og kloakanlæg. I det store hele er forhold uden for selve bygningen ikke dækket af forsikringen. 


Overblik over, hvad ejerskifteforsikringen ikke dækker:


Sådan undgår du nabokonflikten

Udgivet mandag d. 23.08.21 af Dansk Boligforsikring

Gode naboer kan være guld værd. Omvendt kan det udvikle sig drastisk, hvis man kommer i den uheldige situation, at man på ingen måder kommer ud af det med sin nabo - i de værste tilfælde kan det udvikle sig til en regulær konflikt. 

Det sker for mange danskere rundt om i landet, hvorfor Dansk Boligforsikring her kommer med gode råd til, hvordan man som boligejer undgår at ende i en konflikt med sin nabo.