Fieldwork

Anem a fer treball de camp. Per fer-ho haurem de tenir una càmera. Si algú del grup té un mòbil android, millor. Cal que es descarregui primer l'aplicació del Natusfera aquí. Cada grup farà fotos amb els seus mòbils. Evidentment decidireu entre tots què fotografiar. A sota us donem alguns consells de com treballar al camp.


  • Pel treball de camp el primer que hem de fer és estar en silenci i respectar la natura que ens envolta. Això és casa seva.
  • La idea és anar fent fotografies de les espècies que us cridin més l'atenció de la vostra Area of study. Farem fotografies a tota classe d'espècies (menys les domèstiques). Si no veiem exemplars també podem fer fotografies d'excrements, pèls, plomes, nius, fins i tot podem registrar sons... tot això s'hi val!!!

Collecting data:

  • El que fem aquí, seria el que en recerca es coneix amb el terme: collecting data. Agafem les dades, la informació que després analitzarem.
  • Pujarem les fotografies a la plataforma. Seguirem els següents passos, detallats més a baix.

Step 1

Iniciar sessió amb el compte Natusfera que heu creat.

Step 2: Fer la fotografia i fer clic a Selecciona Projectes. Ja editarem l'observació a l'aula.

Step 3: Desplegar la pestanya de Projectes.

Step 4: Entrar l'observació al Subprojecte Biodiversitat a Galliners, curs 2019/2020. No pengeu MAI les fotografies al projecte pare Estudi de la biodiversitat a la Serra de Galliners.

Qui és qui?

Ja heu vist que la idea és deixar-nos portar per la natura. Tot i això, com que tenim menys de dues hores per fer-ho cal que aprofitem bé el temps. Una manera d'aconseguir-ho és crear responsables dins del grup, que un cop trepitgem el camp, supervisin que estem fent bé la feina. Qui és qui???

  • Zoòleg. Aquest responsable vigilarà que s'estiguin fent fotografies d'animals (rastres, restes, sons, observació directe..). És important que anoti on s'ha trobat el rastre, quina mida té, i altres dades d'interès.
    • Material necessari: A la carpeta de grup tindreu unes fitxes d'identificació de rastres com a suport. Regle. Full i llapis per apuntar. Càmera fotogràfica.
  • Botànic. Aquest responsable vigilarà que s'estiguin fent fotografies de plantes. Recordarà al grup que de cada planta faci una fotografia de la fulla i de les flors. Haurà d'agafar fulles de les plantes que heu fotografiat. A l'aula les fulles ens seran útils per classificar les espècies. Sobretot agafeu-les amb delicadesa i intentant no perjudicar a la resta de la planta. Anoteu aquelles altres dades que us semblin útils per a identificar la planta després (alçada, mida...)
    • Material necessari: A la carpeta del grup trobareu unes fundes de plàstic on anar guardant totes les fulles que recolliu. Tindreu també a la vostra disposició guies d'identificació d'arbres i plantes. Full i llapis per apuntar. Càmera fotogràfica.
  • Cartògraf i matemàtic. Dos membres del grup hauran de ser els responsables de definir i mesurar la zona d'estudi, tenint en compte els següents requisits-
    • Ha de ser rectangular: Un dels costats ha de mesurar 100 passes, i l'altre el podeu definir vosaltres (anoteu quantes passes feu).
    • Haureu de vigilar que els membres del grup no surtin dels límits preestablerts.
    • Feu-ne una fotografia. Aquesta serà útil per posar al pòster final... ja us ho recordarem!
    • Al arribar a l'institut haureu de fer l'activitat de grup 9
      • Material necessari: Cinta mètrica. Full i llapis per apuntar. Càmera fotogràfica.
  • Tècnic informàtic. Aquest responsable supervisarà que els membres del grup estiguin pujant les fotografies correctament a la plataforma Natusfera, al subprojecte creat. Si els membres del grup tenen dubtes de com fer-ho serà el que els hi explicarà o buscarà els professors per poder resoldre'ls.

Activitat Fieldwork

Completeu la taula amb els responsables de cada grup.

A un estudi científic com el que fareu cal definir amb precisió i rigor l'àrea d'estudi. El matemàtic i el cartògraf tenen molta informació i, per tant, seran els responsables de fer, al llarg del projecte, la següent activitat de grup:

Matemàtic i cartògraf

És el moment de demostrar les vostres habilitats de càlcul! L'objectiu és buscar el perímetre i l'àrea de la zona d'estudi. Per fer-ho més senzill, aneu seguint els passos indicats:

PAS 1: La nostra zona té forma rectangular. Per començar, responeu aquesta pregunta: Quantes passes mesuren la base i l'altura del rectangle?

PAS 2: Compteu quants metres mesura la vostra passa. Per fer-ho amb més precisió, tots dos, fareu el següent procés:

Començant en una paret, camineu 5 passes i compteu quina distància en metres heu recorregut (pot ésser útil recordar que les rajoles del terra de la classe mesuren 50cm de costat).

Feu ara la mitjana aritmètica de la longitud de la passa dels dos membres del grup:

La mitjana aritmètica d'un conjunt de dades defineix com la suma de totes les dades dividida entre el nombre total d’aquestes. La longitud mitjana de la passa dels membres del nostre grup és .......

PAS 3: Passeu ara les vostres mesures a una unitat més "universal". Al pas 1 heu escrit les mesures del vostre rectangle en passes. Com que ara ja sabeu quants metres equivalen a una passa vostra, esteu en condicions de donar aquestes mesures en metres.

PAS 4: Seguiu fent de matemàtics! Calculeu ara el valor del perímetre i l'àrea de la zona estudiada:

PAS 5: Marqueu el rectangle que heu triat de la vostra zona en el mapa .

Hoja, cloroplastos y biologia

Preparem el pòster....

En els pòsters hi ha un apartat a on s'ha d'especificar les eines o el mètode que s'ha utilitzat per fer l'estudi.

Ara que teniu molt present la informació haureu d'omplir una taula. Quan feu el pòster simplement haureu de copiar aquesta informació.

Pòster: Materials and methods

Els que no sou ni cartògrafs ni matemàtics heu de fer feina pel grup.

Completeu la taula que teniu al document de grup. Cada membre del grup haurà de resumir un apartat dels següents, per tant, us els haureu de distribuir per poder cooperar.

    • Com heu fet el treball de camp (fieldwork)
    • Quin dia l'heu fet? a quina hora?
    • Què heu fet al camp?