Data analysis

Quines dades heu de seleccionar i quins càlculs creus que cal fer per poder respondre la pregunta que us heu plantejat?

En aquest apartat pensarem com analitzar les dades que hem obtingut, per poder donar resposta a la pregunta d'investigació. Fent ús de les matemàtiques, volem obtenir, doncs, resultats que ens permetran validar o falsar la hipòtesi de partida. Ara bé, com podem analitzar les nostres dades?

Una bona idea és començar amb un full de càlcul. Però treballarem amb un full de càlcul compartit per tal de poder comparar les nostres dades amb les obtingudes pels altres grups.

Activitat Data analysis

Aneu al classroom, veureu que teniu un full de càlcul compartit amb el secretari/a de cada grup. Allà hi trobareu les dades de les espècies que hem anat classificant aquest any i els cursos anteriors. Enllaceu-la al document per analitzar les vostres dades.

Activitat Data analysis

    • Primer pensa bé quina pregunta us heu plantejat com a grup i quina penses que serà la resposta (hipòtesi)
    • Quan la tinguis pensada, què cal per resoldre aquesta pregunta? Quines dades cal estudiar? Quines columnes donen aquesta informació?

Activitat Data analysis

Ara heu de compartir les vostres propostes i analitzar-les. Cal arribar a un acord sobre què cal analitzar per poder verificar o falsar la hipòtesi que hagueu escollit.

Finalment amb el grup hem acordat que farem:

I ara toca analitzar-la: Quines dades heu d'estudiar? Quines columnes donen aquesta informació? Us interessa mirar només les dades del vostre grup o les voleu comparar amb altres grups de la mateixa zona, de zones diferents, amb les de tots els grups..... teniu moltíssimes possibilitats!!

    • Fixa't en que a la primera columna del full de càlcul hi apareix un "triangle ratllat". Això significa que podeu filtrar les dades i, per tant, demanar que només mostri les observacions de la zona de bosc, o les que hagin aparegut 3 vegades, o les de totes les aus..... Aquesta propietat, ben utilitzada, us pot ser molt útil a l'hora de verificar o falsar la vostra hipòtesi.
    • Recorda que al seleccionar un conjunt de dades d'un full de càlcul apareix el recompte del nombre de caselles seleccionades (a baix i a la dreta)
    • Cas que sigui necessari, el full de càlcul també facilita sumar dades, fer mitjanes.....
    • Per donar força a les vostres conclusions i per fer més entenedors els resultats cal utilitzar els recursos del full de càlcul i inserir-hi gràfics de barres o de sectors. Sempre és millor que siguin molt visuals i fàcils d'entendre. Ja veureu que a l'estudi cal especificar a sota de cada gràfica, diagrama o taula quina informació ens està donant. Així farem els resultats comprensibles pel públic!

Preparem el pòster....

Aquí podeu deixar a punt dues parts del pòster.

Materials and methods

Results

Com sempre, treballeu en equip i repartiu-vos la feina!

Pòster

Materials and methods

  • Exposar que per fer un anàlisi de dades s'utilitza el full de càlcul (què és un full de càlcul?, per què serveix?)

Results:

A mesura que aneu obtenint els resultats i les gràfiques cal que les aneu copiant aquí, acompanyades d'una frase on expliqui què s'hi reflexa. Us serà de gran utilitat a l'hora de fer el vostre pòster i perquè els tutors us puguin corregir el que aneu fent.

Activitat Data analysis

Un cop heu acabat d'analitzar les vostres dades...

Ara és el moment de posar-hi arguments a l'estadística

Contesta les següents preguntes argumentant el màxim possible les respostes

  • Per què heu utilitzat aquest tipus de gràfic? Què és el que aquest gràfic us permet representar que altres no?
  • Fes un text que expliqui el gràfic i argumenta-ho numèricament. Per acabar explica quines conclusions en treus.

Recorda:

  1. Contextualitza el gràfic.
  2. Explica el seu significat general i recolza't en les dades més rellevants.
  3. Fes servir vocabulari d'estadística aplicat a la situació que estiguis analitzant.
  4. Extreu les conclusions del gràfic. Recorda que és important veure si la hipòtesi queda validada o no i per què.














Granota comuna (Rana perezi)