אלבום תמונות כנס ארצי 5.5.15.pptx

אלבום תמונות כנס ארצי 5.5.15

דף הבית

אודות

תכנית הקשר הרב דורי פועלת בבתי ספר במגוון של מודלים, יוזמות

מיוחדות ושיתופי פעולה עם גופים וארגונים שונים.

ייחודה של התכנית ביכולת שלה להתאים עצמה לכל נושא, יוזמה ומודל תוך שמירה על מטרותיה,

הערכים החינוכיים שלה ותיעוד ספורי המורשת של האזרחים הוותיקים.

תכנית הקשר הרב דורי – פנים רבות לה תשע"ה 2015

הכנס הארצי השנתי לסיכום שנת פעילות תכנית הקשר הרב דורי תשע"ה התקיים בסימן "תכנית הקשר הרב דורי פנים רבות לה" ביום שלישי ט"ז באייר תשע"ה 5.5.15 בבית התפוצות - מוזיאון העם היהודי.

האירוע נערך במעמד מנכ"ל המשרד לאזרחים ותיקים עו"ד גלעד סממה, מנכ"ל בית התפוצות דן תדמור, מנהל מינהל תקשוב ומערכות מידע במשרד החינוך ד"ר עופר רימון, נציגות שגרירות הודו בישראל, מיכל אורבך, אלמנתו של השר אורי אורבך ז"ל, נציגי רשויות, ארגוני שותפים, מפקחים, מנהלים, מורים, אזרחים ותיקים ותלמידים.

האירוע נפתח ביריד יוזמות שהוצגו בדוכנים מעוררי השראה, כאשר כל דוכן מציג יוזמה אחרת ומיוחדת שהופעלה השנה בבתי הספר ברחבי הארץ.

שופר שהוטמן באדמה במהלך השואה, חנוכייה מתפרקת בת עשרות שנים, ותלמידות וסבתות מרגשות סיפרו על הנעשה ברשת חב"ד. תבלינים ומיצגים ססגוניים קישטו את הביתן שעסק בתיעוד קהילות יהודיות מהודו וסין. דגל שהונף בהכרזת המדינה, מצלמה מראשית המאה ה 20, ותהליך הכנת קפה מסורתי הוצגו בביתן "חפצים מספרים". היה אפשר לבקר בכיתת לימוד של אזרחים ותיקים החוזרים לבית הספר, לצפות בסרטים מרגשים שנעשו על ידי תלמידי מגמת קולנוע עם דמויות מופת ביישוב שוהם, לטוס עם התכנית לקהילות יהודיות מעבר לים, להצטלם עם Google בביתן "סבתא ברשת", לגלות מה עומד "מעבר לדלת", לשמוע על תיעוד מקומות וגם להתרשם מלמידה שיתופית בין צעירים וממבוגרים במגזר היהודי והדרוזי. היוזמות מיוצגות באתר ובחוברת הכנס.

האירוע המשיך בטקס שנפתח לאורו של השר אורי אורבך ז"ל שאהב ותמך בתכנית מאוד, ובמהלכו הושק ספר דיגיטאלי "משיני חלב לשיני זהב". שם הספר נכתב על ידי אורי אורבך ז"ל לתמי גרין, מנהלת התכנית, על מפית נייר עם חזון לכתיבת ספר על קשר בין הדורות. לכבוד האירוע, יצא ספר עם סיפורים של אזרחים ותיקים שהשתתפו בתכנית, ציטוטים מספריו של אורבך ז"ל, ובכריכת הספר איור שתרם המאייר שי צ'רקה, שאייר את רוב ספריו של השר. בספר הוצג על ידי ד"ר עופר רימון לראשונה בכנס והוענק למיכל אורבך, שהייתה שותפה פעילה לתהליך.

תעודות הוקרה הוענקו ליוזמות פורצות דרך ולנציגים ומשתתפי התכנית על הובלה יוצאת דופן, ואתנחתא מוסיקלית ניתנה על ידי מקהלה רב דורית מבת ים.

כ- 450 קבוצות בבתי ספר מכל הארץ השתתפו השנה בתכנית "הקשר הרב דורי", תכנית שמחברת בין הדור הצעיר לבין הדור המבוגר באמצעות למידה משותפת. התלמידים מנחים את האזרחים הוותיקים ברזי הטכנולוגיה ונחשפים לסיפוריהם של הוותיקים. יחד הם מתעדים את הסיפורים ומעלים אותם למאגר סיפורי מורשת בבית התפוצות.

כתבה שהתפרסמה ב 9.5.2015 ב YNET על הכנס - אוצר בבית: שופר בן 110, דגל מכ"ט בנובמבר

בית התפוצות מציג חפצים נדירים והיסטוריים שמשפחות בישראל מחזיקות בבית. צפו במגילת אסתר מ-1905 ובדגל שנתפר ביום ההצבעה באו"ם. נועם (דבול) דביר. פורסם: 07/05/2015 23:02


משפחות רבות בישראל שומרות בבתיהן חפצים שמוזיאונים ואוצרי תערוכות היו יותר משמחים לשים עליהם יד. מדובר בפרטים בני עשרות שנים, לפעמים אפילו מאות, המהווים עדות וזכר לאירוע היסטורי או שריד תרבותי נדיר. אלא שמסיבות מובנות, האנשים הללו מעדיפים שהחפץ המשפחתי יישאר בחיקם בשל הערך הסנטימנטלי. ולשם כך בדיוק התקיימה ביום שלישי בבית התפוצות בתל אביב תערוכה שבה הוצגו אוצרות משפחתיים ששופכים אור על זוויות חדשות ממאות שנות היסטוריה.

אחת המציגות הייתה אביבה אלופי, ששומרת באדיקות על הדגל שנתפר במיוחד לקראת ההצבעה באו"ם ב-29 בנובמבר 1947 על חלוקת ארץ ישראל לשתי מדינות. "הדגל הוכן לקראת ההצבעה, אבל לא ידעו מתי זה יהיה", היא מספרת. "אי אפשר היה להניף אותו לפני ההצבעה באו"ם כי הבריטים לא הרשו. הם לא רצו את מלחמות בין יהודים לערבים".

לדבריה, הדגל נשאר תלוי בביתה עד שהחל להתפורר: "זה דגל תפור- לא מודפס. זה דגל תכלת, לא כחול. זה הדגל המקורי שהיה צריך להיות עד היום, רק שהיום בתי דפוס כבר עושים מזה כחול-לבן. הייתי בת 3 כשהנפנו אותו לראשונה ובפעם האחרונה עשינו בו שימוש במלחמת ששת הימים".

תעבירי אותו הלאה?

"נחשוב על זה. נדבר עם הילדים, נדבר עם הנכדים. בינתיים אני שומרת עליו".

את התערוכה ארגן המשרד לאזרחים ותיקים במסגרת תכנית "הקשר הרב דורי", ובשיתוף משרד החינוך ובית התפוצות. מנכ"ל המשרד לאזרחים ותיקים, גלעד סממה, מסביר: "הפרויקט מחבר באופן מרגש ומיוחד בין תלמידים לאזרחים ותיקים בבתי ספר ברחבי הארץ. החפצים המוצגים בתערוכה והסיפור שכל חפץ נושא עמו הם דרך נפלאה להראות כמה חשובה המורשת וההיסטוריה".

ראובן גלפרין הגיע לתערוכה עם פמוטים שבמשך תקופה ארוכה הוסתרו באדמה על ידי חמותו באושוויץ. הוא הגיע גם עם מגילת אסתר משנת 1905, שילדיו עדיין קוראים בה מדי פורים.

"אשתי היא בת יחידה לניצולי שואה והכול נשאר אצלי", הוא אומר. "הילדים שומרים את זה טוב מאוד. פעם בפורים אני הייתי קורא במגילה, היום הם קוראים במגילה ועוד מעט גם הנכדים יקראו בה. המגילה נקנתה ב-1905 עם שופר שגם הוא נשמר אצלנו עד היום. הם כבר בני 110".