Läs- och språkutveckling

Ett av ett skolbiblioteks viktigaste uppdrag är utvecklandet av elevers läsutveckling, framför allt genom att arbeta med läslust och läsmotivation i olika former. Vi jobbar aktivt för att stärka och utveckla skolans läskultur bland såväl elever som personal - en skola med stark läskultur signalerar läsningens värde och funktion för eleverna, och kan stötta dem i skapandet av goda läsvanor. 

Bokprat

Bokprat i en klass sker alltid i samverkan med lärare och modifieras och anpassas efter respektive klass, lärarens uppgift och innehåll. Exempel på bokprat:

Andra teman kan vara utanförskap, integration, jämställdhet, specifika genrer, osv. 

Bokmatchning

Bokmatchningen sker ofta spontant mellan elev och bibliotekarie bland bibliotekets hyllor. Det kan handla om elever som självmant kommer till biblioteket i jakt på något att läsa, men lika ofta handlar det om elever som ska välja en bok inom ramen för en skoluppgift. I båda fallen handlar det om att hitta en så bra matchning som möjligt. Ofta kan den matchningen vara en ingång till litteraturen, eller en ingång till nya läsutmaningar som leder till utveckling av både läsning och språk. 

Vi har även en sajt med boktips på olika teman

Boksamtal, bokcirklar, bookstagram

Litteraturprojekt och boksamtal ingår i bibliotekets verksamhet och genomförs både på bibliotekets och lärares initiativ. Planering, genomförande och utvärdering sker gemensamt och anpassas efter respektive klass, uppgiftens innehåll m.m.

Bokcirklar av olika slag har av och till varit aktiva i bibliotekets regi. I dagsläget har vi en bokcirkel för personal, och en bokklubb för elever. 

Vi har även jobbat digitalt med läsfrämjande på olika sätt, bl.a. genom en podd. Detta läsår kommer vi fokusera våra boktips på Instagram - följ oss gärna där!

Läsning av facklitteratur

Läsutveckling handlar både om att läsa skönlitteratur och att kunna ta till sig innehållet i facklitterära texter. På biblioteket sker mycket handledning i detta i samband med att elever söker bland bibliotekets bokbestånd.

Vi hjälper även till med genomgångar och övningar kring lässtrategier i klassrummet. 

Lättläst 

På biblioteket har vi en egen hyllsektion för lättläst litteratur, såväl skönlitteratur som facklitteratur.  Dessa böcker är uppmärkta med gula Lättläst-lappar. De är särskilt lämpliga för elever som har ett annat modersmål än svenska och behöver läsa lättare svenska för att lära sig språket. De är även användbara för elever som har svårt att läsa litteratur med längre meningar och svårare ord. 

Lättläst litteratur är skriven med luftigare rader och kortare stycken. Även meningarna är ofta kortare. Det finns olika nivåer av lättläst, allt från tunna böcker där varje sida endast innehåller några meningar till längre böcker. Lättläst finns både för ungdom och vuxna - benämningen handlar endast om språket, inte om handlingen eller åldersnivån. 

andra språk

Litteratur på språk som talas av våra nyanlända elever är inte alltid så lätt att få tag på, men vi försöker tillhandahålla ett utbud som kan hjälpa de eleverna att utveckla sitt modersmål. 

Böcker på andra språk än svenska och engelska står samlade i en del av biblioteket. Vi har lagt särskilt fokus på att köpa in böcker som även finns på svenska, så kallade "språk-paket". När en bok på ett annat modersmål även finns på svenska, så sitter det en liten svensk flagga på den boken för att signalera att den finns på svenska också. Dessa böcker kan då användas parallellt, där eleven kan läsa tex en sida/ett kapitel på sitt modersmål och sedan läsa samma avsnitt på svenska. Detta tror vi kan hjälpa eleverna att lära sig svenska språket. 

Via Världens bibliotek kan elever få tillgång till mer litteratur på sitt modersmål. Tjänsten är gratis. 

Inläst 

Biblioteket hanterar skolans Legimus-konton. Legimus är katalogen som Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) använder för att tillhandahålla inläst litteratur för de som av olika anledningar har svårt att läsa. Här kan du läsa mer om vem som har rätt till Legimus. 

Elever med egna Legimus-konton

Ett legimuskonto innebär att eleven själv kan ladda ner och lyssna på böcker. Elever med lässvårigheter som behöver tillgång till Legimus kontaktar specialläraren. Specialläraren gör bedömningen om eleven har rätt till Legimus, och ger i så fall eleven en blankett att fylla i. 

Om eleven hade Legimus-konto på sin föregående skola, kan eleven meddela oss och be om ett biblioteksbyte.