MIK - Medie- och informationskunnighet

Detta är ett av våra viktigaste uppdrag, enligt såväl forskning som läroplan. Skolbiblioteket ska enligt läroplanen användas som en integrerad del i undervisningen och ska jobba med elevernas digitala kompetens och språkutveckling. Vi finns som stöd för att såväl skolan som helhet som specifika kurser ska uppnå målen kring elevernas kunskaper och förmågor inom MIK - Medie- och informationskunnighet. Detta inkluderar bl.a. informationssökning, källkritik och kritiska förhållningssätt i ett digitaliserat samhälle.  Vi håller även vid behov i fortbildning för skolans personal inom dessa områden. 

Bibliotekets insatser för elevernas lärande:

Länkar:

Har du frågor eller funderingar om MIK, skolans MIK-plan eller annat som är kopplat till MIK-området? Bara hör av dig till biblioteket så kan vi förhoppningsvis hjälpa dig. 

Samverkan lärare - bibliotekarie

En grundförutsättning för en pedagogiskt integrerad biblioteksverksamhet är samverkan med skolans lärare. Det är i detta samarbete och i mötet mellan lärarens kompetens och bibliotekariens kompetens som vi kan skapa fördjupad förståelse för eleven. Här punktar vi upp hur detta samarbete tar sig form på Jenny Nyströmskolan. 

Gemensamma planeringsplattformar 

Läraren och bibliotekarien i klassrummet

Vanliga exempel där elever behöver stöd:

Vill du som lärare samverka med oss? 

Samverkan kan ske på flera olika nivåer - det kan handla om att:

Vi välkomnar alla möjligheter att samverka kring och vara närvarande i elevernas lärande! Det är oerhört viktigt för att vi ska kunna uppfylla det uppdrag som åläggs skolbiblioteket i läroplanen.  Välkommen att komma in till oss eller mejla!