Exposicions

Exposicions

Des de la seva fundació el CEM ha produït diverses exposicions relacionades amb les activitats de recerca que porta a terme o orientades a la difusió i sensibilització sobre el patrimoni cultural i natural del seu àmbit d'actuació.

En la mesura del possible s'incorporen aquí els continguts d'aquestes mostres per tal de fer-los accessibles de manera permanent a través de l'espai d'exposicions virtuals del CEM.

Exposicions en preparació

Exposicions realitzades

https://www.facebook.com/pages/Centre-dEstudis-Martorellencs/157380617661867

La baronia i el Castellvell de Rosanes

El Castellvell de Rosanes, conegut també com a castell de Sant Jaume, va ser en època medieval la capçalera de la baronia que pren el mateix nom que la fortificació i que incloïa els territoris dels actuals municipis de Castellví de Rosanes, Abrera, Castellbisbal, Martorell, Sant Andreu de la Barca i Sant Esteve Sesrovires. El 2014 es compleixin els 300 anys de la seva destrucció a mans de les tropes felipistes, els 101 dels primers plànols de les estructures del castell i els 85 anys de la publicació del treball de Bonaventura Pedemonte Notes per a la història de la Baronia de Castellvell de Rosanes. Aquest triple aniversari ha esperonat l'elaboració d'aquesta exposició, amb el desig que serveixi per esperonar també un canvi pel que fa a l'atenció que fins ara han merescut la conservació i la difusió del monument.

Data d'inauguració: 26 de setembre de 2014

Lloc de presentació: Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric La Caserna (Martorell)

Visitable a Castellví de Rosanes fins a finals de gener de 2015

(Casal de la Gent Gran. Pl. d'Europa, s/núm)

L'activitat minera a Martorell i Castellví de RosanesDes del segle XVIII es disposa de dades documentals referides a l'activitat minera al límit entre aquest dos termes municipals, a la zona de la serra de l'Ataix i el Montgoi, a més de notícies arqueològiques que la podrien remuntar a l'època romana. Una activitat que amb interrupcions, va mantenir l'explotació fins el 1962. Actualment es conserva una boca de mina al terme de Martorell, a tocar de la masia de Can Pastaller, i d'un conjunt edificat, pous i restes de les escombreres al terme de Castellví de Rosanes. Es tracta d'una activitat que va tenir gran importància, amb unes resultats d'explotació solament superats a Catalunya per les mines de Bellmunt del Priorat, i l'existència de la qual actualment és pràcticament desconeguda.

L'exposició presenta els resultats de l'estudi portat a terme tant a nivell de camp com sobre el fons arxivístic de l'empresa, conservat a l'arxiu del Centre d'Estudis Martorellencs. Paral·lelament a l'exposició s'ha publicat el llibre amb un estudi exhaustiu, obra de Sergi Falguera, que podeu adquirir a la nostra llibreria virtual.

Data d'inauguració: 27 d'abril de 2012

Lloc de presentació: sala d'exposicions de L'Enrajolada (Martorell)

Martorell: 975 anysEl 28 de juny de 2007 es complien els 975 anys de la primera menció de Martorell en un document. Tot i que no sabem des de quan, és molt possible que la concentració de poblament que dóna lloc a l'aparició de Martorell en aquest document el 1032 sigui un procés que hem de situar de ple en el món altmedieval.

El document que parla de Martorell no és un document que tracti de cap qüestió que l'afecti directament. De fet, correspon a un més dels quatre que documenten un interessant plet, el tribunal del qual va celebrar una de les seves audiències a Martorell. Tot i això, proporciona prou dades com per formar-nos una imatge de com era el Martorell de l'any 1032, entendre la seva raó de ser i el seu emplaçament.

Data d'inauguració: 5 d'octubre de 2007

Lloc de presentació: sala d'exposicions de L'Enrajolada (Martorell)

Objectiu Martorell. L'atac aeri del 23 de gener de 1939Aquesta exposició mostra per primera vegada els resultats dels estudis portats a terme sobre aquests fets dels darrers mesos de la Guerra Civil i que van afectar també greument la població de Martorell. Es va complementar amb una acte d'homenatge a les víctimes que va provocar el bombardeig, amb la col·locació d'una placa amb tots els noms a l'accés al refugi antiaeri de la plaça de la Vila, que es va obrir al públic novament durant unes hores.

Data d'inauguració: 12 de novembre de 2005

Lloc de presentació: vestíbul de Cal Nicolau (Martorell)

Aquesta exposició s'ha presentat novament al públic en motiu dels 75 anys del final de la Guerra Civil:

Data d'inauguració: 25 d'abril de 2014

Lloc: Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric La Caserna (Martorell)