werking rode klas

HOe ziet een dag in de klas eruit

open onthaal 

Kleuters komen tussen 8u15 - 8u30 de klas binnen.
Legen zelfstandig hun schooltas :
- fluojas in het vakje boven hun kapstok
- boterhamdoos in de roze bak
- fles water nemen ze mee in de klas. (kleuter mogen tijdens hoekenwerk altijd drinken)
- elke kleuter heeft in de gang 2 kapstokken. Zo kan hij/zij makkelijk zijn schooltas en jas aan de kapstok hangen.
- Voor in de winter : muts en sjaal gaan in het vakje boven hun kapstok

Wanneer alles op zijn plek is mogen ze een hoekje kiezen. Ze nemen hun symbooltje en kiezen een hoekje. (Dit zal in de loop van het schooljaar veranderen, dan mogen ze enkel spelen met wat kleine doosjes met speelgoed, om 8u30 in de kring en we beginnen dan meteen met het onthaalmoment. Dit als voorbereiding op de blauwe klas.)

opruimen

onthaal 

klassikale activiteit 

Waarneming, wiskunde spel, taalspelletje, praatplaat, verhaal, poppenspel, versje aanleren, liedje aanleren, …. 

jassen aan + toiletbezoek

In de tweede kleuterklas plassen we in het toiletblok. Kleuters hebben op dat moment hun jas aan dus een jumpsuit of een salopet is niet echt handig aangezien ze hun jas dan terug moeten uitdoen. 

fruit eten 

We maken hiervan een gezellig moment, we zitten samen in de kring, ik leg altijd wat muziek op. Graag fruit in stukje snijden alsook een vork of lepel meegeven indien nodig.

speeltijd

Tijdens de ochtendspeeltijd spelen de kleuters en het lager apart. Tijdens deze speeltijd mogen de kleuters gebruik maken van spelenkoffers. Bv. grote Jenga-blokken, poppen, poppenwagens, allerlei rollend materiaal, springballen, grote fantasiedieren/poppen, ... dus geen moment om zich te vervelen. 

hoekenwerk

Ook dit schooljaar gaan we vaak klasoverschrijdend werken met de kinderen van juf Annick (enkel op maandag niet) maar ook met de kinderen van juf Ann (pas in het 2de trimester).
Dit wil zeggen dat de kleuters kunnen werken en spelen in de rode en blauwe klas. 

Kleuters kiezen een hoekje. Tijdens het hoekenwerk begeleid ik een activiteit, zoals een knutselactiviteit maar dit kan ook begeleiden zijn bij het puzzelen of een gezelschapsspel, ...
In het begin van het schooljaar is dat vooral meespelen met de kleuters, de verschillende regels en afspraken leren kennen in de hoeken. Soms kan het zijn dat de poppenhoek bv. wordt omgetoverd tot het kasteel van Sinterklaas, of tijdens carnaval kan de poppenhoek een praalwagen worden, ... 

opruimen

kort kringmoment

Op dit moment herhalen we vaak eens de aangeleerde versjes of liedjes . 

jassen aan + toiletbezoek

middagpauze

Sofie DV., Monique en Micheline zorgen voor jullie kinderen tijdens de middagpauze.
Net zoals in de ochtendspeeltijd spelen kleuter en lager apart en worden de spelenkoffers uitgehaald.
Deze koffers worden regelmatig eens gewisseld. 

middagonthaal 

hoekenwerk

Bij mooi weer spelen we buiten, rijden we met de fietsen, ...
van  

samen de dag afsluiten

We blikken even terug op afgelopen dag. 

schooltas maken

tijd om naar huis te gaan

enkele praktische zaken 

Verjaardag vieren in de klas 

De kleuter krijgt de dag voordien de verjaardagstas mee.

Het is de bedoeling dat ze zelf hun kroon samenstellen, bv. wil je graag een gouden of zilveren kroon. Hoe wil je je kroon versieren, met pluimen, pijpenragers, froezelpapier, …
(dit kan je allemaal terugvinden in het verjaardagsboek) Op hun verjaardag zijn ze kindje van de dag. De kleuter mag trakteren in de klas, dit is geen vereiste! Trakteren met snoep of chocolade mag niet. Individuele geschenkjes mogen in geen geval tenzij er een geboorte is van broer of zus, dan mag je wel trakteren met snoep of doopsuikers.

site 

Ik probeer de site zo up-to-date mogelijk te houden. Bij thema van de week vind je altijd waarover we bezig zijn in de klas. Ik probeer zoveel mogelijk via de website te communiceren. Heeft u vragen kunt u me altijd mailen eva.vanbeek@hetooievaarsnest.be 

Samenwerking met de andere kleuterklassen

leefregels

In het begin van het schooljaar werken we samen de leefregels uit.

Het eerste trimester komen we met de kleuterklassen, om de twee weken samen. We beginnen met elkaar een goedemorgen te wensen aan de hand van het lied van Bart Kaëll ‘Hallo goedemorgen’. Daarna herhalen we de aangeleerde leefregels en brengen we een nieuwe leefregel aan. Dit aan de hand van een poppenspel met kikker en haas. De week nadien verwerken we de leefregel nog eens in de klas. De leefregels kan je terug vinden op mijn website onder de rubriek ‘leefregels’.

accenten in de rode klas

sociaal & emotioneel 

Dit is eigenlijk het belangrijkste accent. We willen ervoor zorgen dat een kleuter zich goed voelt in de klas. Dat hij zich geborgen en veilig voelt. Durft zeggen wat hij wil en hoe hij zich voelt. Wanneer hij/zij zich veilig en goed voelt dan pas zal een kleuter zich kunnen openstellen tot ontwikkeling. Hierbij hoort ook :  zich houden aan regels en afspraken, eerlijk zijn, durven opkomen voor zichzelf (weerbaar zijn), de kleuter durft initiatief nemen, kan samen spelen, speelgoed delen, rollenspel, fantasiespel, … 

zelfsturing 

Zindelijk zijn, zelf aangeven dat hij/zij naar het toilet moet, zelfstandig jas aan/uit en ook dicht doen, zelf schooltas leegmaken, …

fijne motoriek

In de rode klas ligt de focus op het knippen, juiste kniphouding, dwarsknippen (kleine stukjes knippen van een strook), op een lijn kunnen knippen.
Scheuren moeten ze goed onder de knie hebben alsook het prikken (dit oefenen we veel)

lichaamsschema

Enkele delen van het lichaam al kunnen benoemen/herkennen, zichzelf kunnen tekenen met al wat meer detail dan in de eerste kleuterklas.

ruimtelijk

De begrippen op in uit onder boven naast, … herkennen en benoemen. Dit oefenen we veel aan de hand van concreet materiaal, met veel spelletjes.
Dingen van klein naar groot rangschikken.
In de rode klas puzzelen we ook veel. We werken met een puzzelsysteem.
De puzzels zijn onderverdeeld in 4 kleuren
geel : 9 - 16 stuks
groen : 20 - 35 stuks
rood : 35 - 60 stuks
blauw : 60 - 100 stuks
Elke kleuter puzzelt op zijn/haar niveau, ik verwacht niet dat elke kleuter een puzzel kan maken van 100 stuks, op het einde van het schooljaar zou elke kleuter toch aan rood moeten geraken. Elke kleuter heeft een puzzelkaart. Heeft hij deze kaart vol gepuzzeld krijgt hij/zij de puzzelmedaille. 

tijd

Begrippen zoals vandaag, morgen, gisteren, overmorgen, … dit oefenen we vaak met de dagen van de week. Het is de bedoeling dat ze met behulp van de prenten de dagen van de week kunnen benoemen.

taal 

In een zin iets kunnen zeggen/vragen. Naar het einde van het schooljaar interesse krijgen in nonsens rijm.

getal

Getallen tot 5 herkennen, aanwijzend kunnen tellen. Dit oefenen we vaak tijdens onze kringmomenten, maar spelen ook gezelschapsspelletjes waarbij ze moeten tellen. 3 dingen kunnen nemen, een groepje van 3 kunnen maken,... 


We kijken vooral naar de ontwikkeling van het kind. Het kan dus zijn dat niet alle kleuters met evenveel werkjes naar huis gaan, ook niet alle kleuters zullen hetzelfde werkje mee hebben naar huis, we werken op niveau van het kind.

We observeren uw kind doorheen het jaar. Ondervinden jullie of wij als klasleerkracht moeilijkheden in de klas of thuis, dan bespreken we dit altijd samen met jullie. Dit gebeurt op school tijdens een MDO. 

In de rode klas werken we nog veel met concreet materiaal, we oefenen alle begrippen in aan de hand van spelletjes. We rangschikken bv. knuffelberen van groot naar klein, we leren de ruimtelijke begrippen aan door zelf op een stoel te staan, onder de bank te kruipen, … . Soms doen we dit ook wel eens op papier maar dit is zeker niet het belangrijkste.