Ordningsregler
Ansvar för ordning och säkerhet
Det åligger samtliga medlemmar att ta ansvar för samfällighetens gemensamma anläggningar och bidra till ordning och säkerhet inom samfällighetens område. Medlem
ska visa hänsyn vad gäller aktiviteter som kan anses vara störande för närboende. Vad gäller störande ljud ska särskilt stor hänsyn visas kvälls- och nattetid efter 22:00. Vid sådana planerade aktiviteter bör information och samråd med närboende genomföras.
Kallgarage och förrådsbyggnader
Samfälligheten äger och svarar för att garagen försäkras och underhålls. Garagen är inte avsedda för andra ändamål än för uppställning av bil, mc, moped, släpkärra, cyklar. Brandfarligt gods får inte förvaras i garagen. Eventuella skador anmäls till styrelsen.
Medlem har rätt att disponera ett garage och svarar själv för renhållning samt efterlevnad av gällande ordningsregler. Förrådsutrymmen i anslutning till garagen disponeras av styrelsen.
Medlem äger rätten att hyra ut garage till annan medlem enligt den av årsstämman beslutade taxa som gäller för garageuthyrning. Uthyrande medlem ansvarar fortsatt för upprätthållande av ordning i enlighet med nedan. Ombyggnad och ”inbåsning” av garagen får under inga omständigheter ske utan styrelsens skriftliga godkännande.
Innehavaren av garage ansvarar för att garageporten alltid är stängd och låst så snart garaget lämnas. Innehavaren av garage ansvarar för att upprätthålla god ordning i garaget, förvaring av annan utrustning än fordon och dess omedelbara tillbehör är ej tillåtet.
Fukttålig timer för utomhusbruk ska användas till elektriska motorvärmare som kopplas till garagens eluttag och anslutningstiden skall vara rimlig, max 3 timmar.
Vid upprepad överträdelse av ovanstående äger styrelsen rätten att besluta om indragen rätt för medlem att disponera garage. Detta kan dock ske först efter att skriftlig varning utfärdats och utan att påtalade missförhållanden har åtgärdats. Indragen rätt att disponera garage skall omprövas av styrelsen senast inom 12 månader.
Styrelsen äger rätten att omfördela tilldelade garageplatser, även om medlem motsätter sig detta. Omfördelning av garageplatser ska ske sparsamt och endast då särskilda skäl föreligger. Exempelvis utgör det särskilt skäl att bereda tillgång till plats för laddning av fordon med eldrift. Vid omfördelning av garageplatser ska berörda medlemmar informeras minst en (1) månad i förväg.
Parkeringsplatser (utomhus)
Utomhusparkeringen är inte en allmän plats utan en enskild parkering, som ägs av samfällighetsföreningen. Vid parkeringsinfarterna sitter skyltar som upplyser om detta. Utomhusparkering får endast ske på utmärkta parkeringsplatser. De parkeringsplatser som finns inom området är endast avsedda för tillfällig uppställning av bilar tillhörande medlem och deras besökare. För att få nyttja parkeringsplatserna måste fordonet i sin helhet få plats innanför en markerad ruta. Vid besökare till medlem som avser att parkera fordon längre än 48 timmar ska detta anmälas till styrelsen i förväg. Långtidsparkering av alla slag på utomhusparkeringen är inte
tillåtet utan skriftligt tillstånd av styrelsen. Som långtidsparkering räknas uppställning längre än fyra kalenderveckor. Fordon i yrkestrafik som inte tillhör medlem eller utför uppdrag för medlems räkning får heller inte utan tillstånd nyttja utomhusparkeringen. Parkering av husvagnar och liknande stora fordon får endast ske på markerade platser och efter tillstånd från styrelsen.
Medlem äger rätt att parkera släpfordon på utomhusparkeringen upp till 48 timmar utan tillstånd från styrelsen.
Styrelsen äger rätten att anlita extern tjänst/entreprenör för parkeringsövervakning om detta bedöms nödvändigt för att upprätthålla ordning enligt ovan. Bötfällning och bortforsling av fordon kan komma att ske om ovanstående bestämmelser överträds.
Tvättning av fordon på parkeringsytor eller på annan plats inom samfällighetens gemensamma ytor är ej tillåtet.
Centralantennanläggning/Fibernät
Fibernät tillhandahålls via Sollentuna Energis Stadsnät. Samfällighetsföreningen svarar för drift och underhåll av den egna fiberdragningen inom samfällighetens område. Dosan för TV/fibernät-distribution i egna fastigheten får inte byggas in, då det ska gå att reparera eller uppgradera dosan. Medlem som genom ovarsamhet eller manipulering orsakar samfälligheten merkostnader kommer att bli ersättningsskyldig för detta.
Vattenledningar
Avser alla ledningar för spillvatten fram till resp. hus samt ledningar för kallvatten till och med vattenmätaren i varje hus, samt ledningar för dagvatten och dräneringsvatten.
Vägar och trafik
Till anläggningen hör all vägmark utom vägen som avgränsar kvarteret Tussen mot enskilda tomter i öster samt vägen mellan kvarteren Tassen och Tofsen.
Bilkörning och parkering i gränderna mellan husen är förbjuden. Undantag: Transport av funktionshindrade och sjuka samt av- och pålastning av tungt eller skrymmande bagage. Därefter skall fordonet utan dröjsmål flyttas från gränden. All trafik i gränderna mellan husen skall ske med största varsamhet. Detta ska särskilt beaktas vid framförande av fordon. Vid framförande av lek- eller sportredskap försedda med hjul, medar eller annan glidyta skall samma anvisningar tillämpas.
Lek-,tränings- och idrottsplatser
Inom området finns en fotbollsplan som vintertid kan spolas till isbana, ett antal lekplatser samt en utomhus gymanläggning. De två lekplatser som ligger i kvarteret Tussen är på kommunal mark men samfällighetsföreningen svarar för dess skötsel och underhåll medan kommunen besiktigar.
Husdjur
Rastning av husdjur inom området skall ske enligt Sollentuna Kommuns föreskrifter. Husdjur tillåts ej att medföras till samfällighetens lek-, tränings- och idrottsplatser.
Grönområden
Inom anläggningen finns naturmark och anlagda gräsytor. Parkering är inte tillåten på dessa ytor. När medlem anlitar hantverkare eller dylikt svarar medlem för att återställa eventuellt sönderkörda gräsytor och skadade buskar.
Anläggning för ytterbelysning
Avser all ytterbelysning inom området som ägs av samfälligheten. Fel på gemensam ytterbelysning anmäls till styrelsen för åtgärd. Sollentuna Energi ansvarar för alla
belysningsstolpar på kommunens vägar i området (dessa stolpar är försedda med märketiketter).
Avläsning av husens vattenmätare och reglering av vattenkostnader
Medlem har under året betalat a-conto på sin vattenräkning i den ordinarie samfällighetsavgiften. Styrelsen budgeterar och betalar till kommunen den gemensamma
vattenkostnaden som omfattar förbrukning och fasta avgifter. Vattenavläsningen av de enskilda husens mätare, subvattenmätare och längans huvudmätare äger rum i samband med höststädningen varje år. Förbrukningen enligt subvattenmätarna i varje hus omräknas till årsförbrukning/365 dagar, summeras och delas med 181 vilket ger årets medelförbrukning.
Avvikelser från medelförbrukningen beräknas för alla medlemmar och multipliceras med priset per kubikmeter. Medlemmarna debiteras eller krediteras därefter med det erhållna beloppet.
Belopp mindre än ett värde som beslutas av stämman, regleras ej.
Avläsning av mätare: Kontaktpersonerna läser av subvattenmätarna samtidigt som de läser av längans huvudvattenmätare och rapporterar förbrukningen skriftligt till den medlem som styrelsen utsett att sammanställa och beräkna årets vattenmätning för respektive länga.
Kubikmeterpris: Kubikmeterpriset debiteras efter VA-verkets kubikmeterpris.
Felaktiga mätare: Rapporteras till styrelsen för åtgärd. För period där mätare påvisbart varit trasig debiteras skillnaden mellan övriga medlemmars förbrukning och huvudmätarens förbrukning.
Övrigt: Vattenmätarna är samfällighetsföreningens egendom och får ej bytas/ersättas utan medgivande från styrelsen. Ingrepp i mätare eller direkt vägran att släppa in mätavläsare medför debitering enligt högsta värdet inom samfälligheten för året. Mätaren får inte byggas in så den blir svåråtkomlig för reparation eller avläsning.
Sophus
Spaljesophusen (6 st) och gavelsophusen (5 st) utgör två skilda gemensamhetsanläggningar, vilka var för sig har en egen ekonomi som förvaltas av styrelsen. Beträffande kostnaderna för byggnadsunderhåll delas dessa solidariskt inom respektive gemensamhetsanläggning. När det gäller ordningshållning och sophanteringskostnaderna utgör de som är anslutna till respektive sophus en sophusgrupp. Varje sophusgrupp delar kostnaderna solidariskt för sophanteringen.
Varje sophusgrupp ansvarar för ordningen i respektive sophus.
Brandstegar
Genom stämmobeslut år 2018 samt 2019 övergick de tidigare privat ägda och förvaltade gavelbrandstegarna på respektive radhuslänga till att inkluderas i samfällighetens gemensamma anläggning. Därmed ansvarar samfälligheten för underhåll av samtliga gavelmonterade brandstegar. Vid kännedom om brist eller felaktighet på stege ska styrelsen omedelbart underrättas.
Övrigt
På Medlem ankommer att:
- underlätta entreprenörens arbete, bl a genom att inte blockera parkeringsplatser i samband
med sopning och snöröjning.
- delta i vår – och höststädning.
- medverka till att områdets gemensamma ytor hålls rena och välansade. Vintertid skall gångar
i möjligaste mån hållas öppna och inte belastas med snöhögar från fastigheterna.
Snötippning får ske på områdets grönytor. Vid akuta fall kontakta styrelsen.
- Skador på samfällighetsföreningens anläggningar som åsamkas
av medlem eller medlems familj/anhöriga/inneboende är medlem ansvarig för och
ersättningsskyldig för den uppkomna kostnaden.
- Erinringar om eller synpunkter på områdets skötsel skall delges styrelsen.
Ovanstående bilaga beslutad av styrelsen 2020-12-15.