חוקת בית הספר

פרק א' - מבוא

בית הספר הדמוקרטי בכפר-סבא הוקם על מנת לקיים מסגרת חינוכית לימודית, בעלת מבנה ארגוני דמוקרטי, הפועלת תוך שמירה על זכויות האדם של כל אדם בבית הספר, יהיה גילו אשר יהיה. בזכויות אדם כוונתנו הן לחירויות הפרט והן לזכויותיו החברתיות.

אנו, צוות ההקמה של בית הספר, חושבים כי החינוך בו צריך להיות מכוון למימוש אישיותו ומטרותיו של הילד; לעצמאות; לחיים אחראיים בחברה חופשית ברוח הבנה, שלום, סובלנות, שוויון בין בני האדם וסולידאריות בין אנשים; לפיתוח יחס כבוד לזכויות האדם בכלל ולזכויות הילד בפרט וכן לסביבה, לטבע, לחברה, לתרבות ולרגישות של כל אדם לעצמו, לזולתו, לעולמו ולעולמם של אחרים.

מתוך אמונה עמוקה כי אורח החיים הדמוקרטי הוא הדרך הטובה ביותר להבטיח שמירה על זכויות האדם וכי הוא הדרך הנכונה להגשמת היעדים הלימודיים והחינוכיים שהצגנו, מבקשים אנו לכונן חוקה שתאפשר ותשמר אורח חיים זה, תגן עליו ותטפח אותו. החוקה אותה אנו מציגים היום תהווה את השלד הבסיסי עליו תיבנה המסגרת החוקית של בית הספר. כל החוקים שייקבעו מכאן ואילך ייבחנו לאורה של החוקה וכל חברי קהילת בית הספר (ילדים, צוות בית הספר והורים) ואורחיו יהיו מחויבים לה.


פרק ב' - זכויות האדם בבית הספר

זכויות האדם של כל אדם בבית הספר נגזרות מעצם היותו אדם. כל חבר בקהילת בית הספר מקבל על עצמו את החובות הנובעות מזכויות אלו, לרבות חובות שאותן נטל על עצמו. זכויות האדם בבית הספר כוללות את הזכות לחיים וביטחון, הזכות לחירות, הזכות לשוויון, הזכות לכבוד והזכות להליך הוגן.

הזכות לחיים וביטחון

כל אדם בבית הספר זכאי בראש ובראשונה להגנה על חייו וביטחונו - הגנה מפני פגיעות בגופו, בנפשו או ברכושו, מפני חבלה, התעללות, הזנחה, טיפול רשלני, אכזריות או ניצול.

הזכות לחירות

כל אדם בבית הספר זכאי לעשות כל מה שלא נאסר עליו במפורש (ובתנאי שלא יפגע בזכויות של אדם אחר); לתכנן את חייו; להציב לעצמו מטרות ולקבוע החלטות לגביהן, לרבות קביעת תחומי העניין והלימוד שלו, ובחירת אופן והיקף הלמידה מהמוצע לו בבית הספר; לגבש את דעותיו ולהביען בחופשיות; להיות שותף להחלטות בכל העניינים הנוגעים לו; לחופש המחשבה, המצפון והדת, לחופש מדת ולגישה חופשית למקורות מידע.

הזכות לכבוד

כל אדם בבית הספר זכאי להגנה על כבודו, להגנה מפני השפלה, מפני פגיעה בפרטיותו, בצנעת חייו, בסודותיו ובשמו הטוב. כל אדם זכאי לרכוש כלים שיעזרו לו להשיג את המטרות שקבע לעצמו; לחיות וללמוד באווירה ובסביבה של חופש וכבוד, שבהן כללי ההתנהגות הנהוגים מתיישבים עם כבודו האנושי. כל אדם בבית הספר זכאי למנוחה ולפנאי. האמור יעמוד גם בניגוד להסכמת הפרט לפגיעה בכבודו. האמור נועד להגן על מי שמוותר על כבודו, להגן עליו מפני עצמו ולהגן עליו מפני מי שמנצל את מצבו.

הזכות לשוויון

כל אדם בבית הספר זכאי ליחס שאינו מפלה על רקע חברתי-כלכלי, דת, מין, מוצא או גיל. המבנה הארגוני של בית הספר יאפשר ויעודד ביטוי של כל הילדים, המורים וההורים, תוך מתן ביטוי גם ליחידים או לקבוצות מיעוט בבית הספר. תנאי הקבלה לבית הספר יאפשרו ויעודדו קבלת ילדים מעוטי יכולת כלכלית וכן ילדים מקרב קבוצות מיעוט בחברה.

הזכות להליך הוגן

כל אדם זכאי כי בטרם תתקבל החלטה שמשמעותה פגיעה בזכות מהותית שלו (לחיים וביטחון, לחירות, לשוויון ולכבוד) תינתן לו האפשרות להעלות את טענותיו (בעצמו או בעזרת נציג), בפני גוף הנעדר דעה קדומה. הליך הקודם לפגיעה בזכות, יתנהל באופן שמתיישב עם תחושת הכבוד של האדם וערכו העצמי והלוקח בחשבון את גילו.

פגיעה בזכות אדם

לא תהיה פגיעה בזכות אדם אלא אם כן הדבר הכרחי על-פי הדין או הנסיבות ובתנאי שההוראה הפוגעת נועדה להגן על זכויות אדם או כדי לקדמן, ובמידה שאינה עולה על הנדרש.


פרק ג' - רשויות בית הספר

רשויות בית הספר תפעלנה לקידום אורח החיים הדמוקרטי בבית הספר, הרשויות תהוונה את המסגרת הארגונית שתאפשר יזמות, מעורבות ואחריות בבית הספר. הרשויות תפעלנה לפי העקרונות ולמען המטרות שצוינו בחוקה זו.

במהלך השבוע יישמר זמן קבוע לפעילות הרשויות ובמהלכו לא יתקיימו שיעורי מערכת.

כל חברי קהילת בית הספר ורק הם, זכאים לבחור ולהיבחר לכל רשות מרשויות בית הספר, פרט לפרלמנט אשר בו חברים כל חברי קהילת בית הספר. הגבלה על השתתפות ברשות מרשויות בית הספר אפשרית אך ורק אם היא לתכלית ראויה ובתנאי שקיבלה את אישור הפרלמנט. מינוי לרשות מרשויות בית הספר הוא לשנה.

הרשות המחוקקת

כל סמכויות החקיקה מצויות בידי הרשות המחוקקת של בית-הספר היא הפרלמנט. חוקים שיחוקק הפרלמנט לא יעמדו בניגוד לחוקי מדינת ישראל, או בניגוד לאמור בחוקה זו.

הפרלמנט יתכנס לפחות פעם בשבוע ביום קבוע.

הפרלמנט הראשון בכל שנה יתכנס ביום רביעי הראשון לאחר תחילת הלימודים. ועדת הפרלמנט תקבע את סדרי עבודתה. סדרי העבודה יפורסמו על ידי ועדת הפרלמנט ויוצגו לכל בעלי זכות הבחירה.

הפרלמנט יתנהל בפומבי.

כל חוק ייחתם על ידי יו"ר הפרלמנט ועל ידי מנהל/ת בית-הספר. למנהל/ת בית הספר שמורה הזכות להסתייג מחוק, ובמקרה כזה יוחזר החוק בצירוף ההסתייגות לדיון מחודש בפרלמנט. החלטת הפרלמנט בדיון המחודש מחייבת.

כל חוק יפורסם יום לאחר שהתקבל על גבי לוח המודעות של הפרלמנט עד למושב הפרלמנט הבא. במקביל יוכנס לספר החוקים של בית-הספר.

תוקפו של כל חוק מיום פרסומו והוא חל על כל קהילת בית הספר, אלא אם צוין אחרת ברשומות.


הרשות המבצעת

הרשות המבצעת של בית הספר תפעל מכוח סמכויות שהוענקו לה על-ידי הפרלמנט. הרשות המבצעת תורכב מוועדות נושא שונות, על-פי צרכי בית הספר ובכפוף לאישור הפרלמנט.

תפקיד הוועדות לקיים את חיי בית-הספר באופן שלא יסתור את חוקת בית-הספר וחוקיו; בסמכותה של ועדה לבצע כל מה שהטיל עליה הפרלמנט ו/או פעולה אחרת הנוגעת לתחום עיסוקה ואשר אינה נוגעת לתחום עיסוקה של ועדה אחרת.

כל ועדה תקבע את סדרי עבודתה ומועדי התכנסותה.

הוועדות תדווחנה בפני הפרלמנט על פעילותן.


הרשות ליישוב סכסוכים ומשמעת

הרשות ליישוב סכסוכים ומשמעת תורכב מוועדת גישור, מוועדת משמעת, מוועדת ערעורים ומוועדה לענייני חוקה.

סמכותן של הוועדות תחול על כל ענייני בית-הספר, לרבות הסעות ופעילויות המאורגנות על ידי בית הספר מחוץ לכתליו. הוועדות תקבענה את סדרי עבודתן, ותתכנסנה במהלך השבוע במועדים שייקבעו על ידן. עם זאת, יתכן שגישור יתקיים בבית הספר בכל זמן שהוא.

ועדת משמעת

תפקידה של ועדת משמעת לדון בתלונות שהוגשו אליה על-ידי חבר מקהילת בית הספר בנוגע לסכסוכים או לעבירות על חוקי בית הספר. בסמכותה של הוועדה לפסוק בסכסוכים ולהטיל עונשים.

ועדת משמעת תדון על-פי חוקי מדינת ישראל, חוקה זו וחוקי בית הספר.

דיון בפני ועדת משמעת יתנהל בפומבי, זולת אם מי מהצדדים לדיון יתנגד לכך.

פרוטוקולי דיוני הוועדה והחלטותיה יהיו פתוחים לעיון בפני כל באי בית הספר, להוציא מקרים חריגים הפוגעים בצנעת הפרט על פי שיקול דעתה של הוועדה.

חברי ועדת משמעת יתמנו על-ידי הפרלמנט.

מי שייבחר להיות חבר בוועדת משמעת יצהיר הצהרת אמונים בפני הפרלמנט שזו לשונה:

"אני מתחייב/ת לעשות דין צדק, לא להטות את הדין ולשפוט ללא דעה קדומה ".

הצדדים שידונו בועדת משמעת יתחייבו לומר את האמת ורק את האמת.

ועדת ערעורים

האמור לעיל לגבי ועדת משמעת (זולת הפיסקה הראשונה) יחול בשינויים המחייבים גם על ועדת ערעורים.

ערעור על החלטת ועדת משמעת יוגש לוועדת ערעורים.

ועדת ערעורים מוסמכת:

לקבל את הערעור כולו או מקצתו, או

לשנות את החלטת ועדת משמעת, או

לבטל את החלטת ועדת משמעת ולתת החלטה אחרת במקומה, או

להחזיר את הדיון לוועדת משמעת עם הוראות, או לדחות את הערעור.

ועדת ערעורים תעלה על הכתב את החלטתה המנומקת.

ועדת גישור

תפקידה של ועדת גישור הוא לקדם את תהליך הגישור בבית הספר, לסייע, לתמוך במגשרים ולתאם ביניהם.

הליך הגישור מראשיתו ועד סופו ייעשה בהסכמת הצדדים.

כל אדם שהוכשר לכך ואושר על ידי הפרלמנט מוסמך להיות מגשר.

ועדת גישור תתמנה על ידי הפרלמנט (הוועדה תהיה מורכבת ממגשרים, אולם לא כל מי שמגשר מחויב להיות חבר בוועדה).

לא יינתן להליך הגישור פומבי ופרטי הגישור יהיו חסויים.


ועדת חוקה

תפקידה של ועדת חוקה לפרש את החוקים במקרים של חשש לסתירה בין חוקי בית הספר לבין האמור בחוקה זו.

ועדת חוקה תמנה שבעה (7) חברים. היא רשאית לפעול בהרכב זה או בהרכב מצומצם יותר של חמישה (5) חברים בלבד.

רשאים להיבחר רק אלה שלמדו את נושא החוקה במסגרות שיציע בית הספר.

כל חבר בקהילת בית הספר רשאי לפנות לוועדת חוקה בבקשה לפסול חוק בשל סתירה לחוקה.


הרשות המבקרת

ועדת ביקורת היא הרשות המבקרת של בית-הספר.

ועדת הביקורת תקיים ביקורת על פעילות הרשות המבצעת של בית הספר. בין היתר תבחן הוועדה את חוקיות פעולותיה של הרשות המבצעת, טוהר המידות והניהול התקין שלה.

בסמכותה של הוועדה לדרוש מידע מהגופים העומדים לביקורת.

במילוי תפקידה תהייה הוועדה אחראית בפני הפרלמנט בלבד ולא תהייה תלויה ברשות המבצעת.

הוועדה תגיש לפרלמנט בית הספר פעמיים בשנה דו"ח ביקורת ב- 1 באפריל וב- 1 באוקטובר.

ועדת הביקורת תיבחר בהצבעה על-ידי הפרלמנט.

הוועדה תפעל במשך שנה אחת למן האחד באוקטובר בכל שנה ועד ל- 30 בספטמבר בשנה שלאחר מכן.

דוחות ועדת הביקורת יהיו גלויים לעיון כל המעוניין.


פרק ד' - המבוגר בבית הספר

צוות בית הספר

צוות בית הספר מופקד על קידום מטרות בית הספר וְהַתְוָיַת דרכו בהתאם לחוקה וברוח בית הספר.

בראש ובראשונה - הבטחת ביטחונו הגופני והרגשי של הילד. מחובתו של המבוגר למנוע פגיעה בילד; יזימה וחשיפה בפני הילד של מקורות מידע וידע, הענקה מניסיונו בהבנת אמצעי למידה ותהליכיה השונים על השפעותיהם האפשריות.

סיוע לילד בהתפתחותו האישית ותמיכה בו, ובלמידה שלו על פניה השונים, ללא כפיה.

סיוע לילד להיות שותף בְּהַתְוָיַת דרכו של בית הספר, ללא כפיה.

יצירת קשר אישי ובלתי פורמאלי עם הילד, בהסכמתו. קשר שיאפשר דיאלוג ולמידה.

שמירה על קשר עם הורי הילד בידיעת הילד.

שיתוף פעולה בקרב חברי צוות בית הספר.


ההורים

הורים הם שותפים מלאים בחיי בית הספר בכלל ובחיי ילדם בבית הספר בפרט. לפיכך ההורים מוזמנים לתרום ולהשפיע על התפתחותו של בית הספר, כל אחד כפי יכולתו, בהתאם לחוקה זאת, תוך תיאום עם צוות בית הספר וקבלת סיוע ממנו.

ההורים יהיו בקשר רציף עם החונך האישי של ילדם לכל אורך השנה.

עמותת ההורים - תפקידה של עמותת ההורים של בית הספר הוא לסייע לקידום מטרות בית הספר ולרווחתו. חבר בעמותה הוא כל הורה הרוצה בכך וחתום על טופס הצטרפות.


פרק ה' - שריון החוקה

חוקה זאת ניתנת לשינוי אך ורק ברוב של 75% מבעלי זכות הבחירה הנוכחים בפרלמנט, ובלבד שיתקיימו ארבעה תנאים :

1. כל חברי קהילת בית הספר יקבלו הודעה בכתב על הדיון ועל מועדו, ובישיבת הפרלמנט שלפני הדיון תימסר על כך הודעה פומבית מיו"ר הישיבה.

2. בהצבעה בפרלמנט ישתתפו לפחות 30% מבעלי זכות הבחירה בבית הספר.

3. בהצעת השינוי יתמכו לפחות 50% מילדי בית הספר.

4. החוק הנחקק יציין במפורש שהוא נחקק על אף האמור בחוקת בית הספר.