Programació, memòria

Desenvolupament projecte

El projecte s’ha desenvolupat durant el primer trimestre del curs en l’espai d’aprenentatge anomenat BRCS (blocs de recerca Creació i serveis) dins l’àmbit de Creació escènica i Cultura musical en el 3r i 4t curs corresponents.


Els grups són heterogenis pel que fa a capacitats, origen cultural i sexe. En condicions normals l’alumnat escull fer aquesta matèria però degut a la pandèmia i les restriccions imposades enguany, la tria no ha estat possible.


Els BRCS es desenvolupen en una franja horària setmanal de 6 hores durant 5-6 setmanes i culmina amb un espectacle que es va poder oferir a les famílies i el barri emmarcat dins el Festival Poblenou Escena.


Totes les estratègies dissenyades i establertes en el diagnòstic han estat subjectes a modificacions degut a les restriccions imposades per la situació sanitària. Així doncs, la possibilitat de crear grups internivell no s’ha pogut dur a terme.


Conforme es va anar desenvolupant el projecte, la seva temàtica es va encaminar cap als diferents interessos de l’alumnat . Així doncs a 3r d’ESO van dirigir-se cap a la reivindicació del col·lectiu LGTBI i a 4t d’ESO cap el paper de la dona en la societat actual, la seva presència i invisibilització així com a la recerca de solucions pel que a la perpetuació dels estereotips sexistes.



Valoració

Destaquem com a fortaleses del projecte les següents:


Podem afirmar que el projecte ha contribuit al desenvolupament de diferents competències específiques de les matèries que detallem a continuació

-Competència comunicativa (expressió oral, expressió escrita)

-Competència artística, i concretament la interpretativa i la creativa.


Així mateix pel que fa a les competències transversals el projecte ha contribuit a millorar les següents competències:


-Competència personal i social (en tant que ha contribuit a un autoconeixement i a treballar en equip, acceptació de la diferència dins el grup amb una mirada inclusiva.

-Competència digital en tant que l’alumnat ha fet ús de recursos tecnològics (àudios, creació de pàgines web..)

-Aprendre a aprendre: planificació, treball en equip, desenvolupament de l’autonomia.


Donat que en el projecte hi participaven de forma activa el personal docent i els artistes ha generat espais de debat i transferència metodològica entre els diferents professionals.


El fet que la proposta incloïa elements de diferents disciplines ha permès la globalització d’aprenentatges en tant que hi havia continguts més relacionats amb l'àmbit social i personal com artístics (tant interpretatius com visuals i plàstics).

Valorem molt positivament l’acompanyament i la implicació de la companyia i els artistes en el desenvolupament del projecte així com la possibilitat de fer partícips a les famílies en la posada escena final.


La possibilitat de fer un espectacle com a producte final del projecte va permetre a l’alumnat apropar-se a un tipus d’aprenentatge més contextualitzat i significatiu.


Com a aspectes a millorar hem percebut :


-La diferència d’expectatives de la companyia i les del centre tant pel que fa a la necessitat de donar continuïtat al projecte més enllà de l'acompanyament ofert per la companyia durant la creació de l’espectacle.


-Dificultats en la gestió del temps. L’alumnat amb poca experiència en les arts escèniques necessita un temps per adquirir les destreses pròpies de la disciplina i després un esforç per entendre les fases que comporten la creació de l’obra escènica. Vam dedicar molt de temps en dotar a l’alumnat amb les habilitats escèniques fet que va deixar poc espai per l’assimilació de l’espectacle.


Malgrat que la coordinació prèvia entre el personal docent i els artistes va ser suficient ens va faltar espais de reunió durant el desenvolupament del projecte .


Donat que l’entitat externa no ha manifestat la voluntat de continuar amb el projecte estem valorant la possibilitat de fer aliances amb l’organització del Festival Poblenou Escena amb els que col·laborem cada any i que ens aporten l’experiència de participar amb diferents companyies teatrals en la creació d’un espectacle que s’ofereix en la programació del festival.