Πληροφορίες για Φοιτητές

Επικοινωνία

Δια ζώσης

Το γραφείο μου είναι στην αίθουσα Α1.8.3, στον πρώτο όροφο του Α' Γυμνασίου, και οι ώρες γραφείου μου είναι κάθε Δευτέρα, 5.00 - 7.00 μμ.

Συνάντηση μαζί μου μπορεί να γίνει και οποιαδήποτε άλλη ημέρα ή ώρα κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης.

Μέσω e-mail

Μπορείτε να μου στέλνετε e-mail για οποιοδήποτε θέμα ακαδημαϊκής φύσης. Παρακαλώ πολύ:

  • Να χρησιμοποιείτε μόνο το ακαδημαϊκό μου e-mail. Μηνύματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σπάνια τα βλέπω και ακόμα σπανιότερα τα απαντώ.
  • Πριν στείλετε κάποια ερώτηση σχετικά με μάθημά μου ελέγξτε ότι η απάντηση δεν είναι ήδη αναρτημένη στο e-class. Π.χ. μέχρι πότε πρέπει να παραδώσουμε την εργασία;
  • Μην ζητάτε μέσω e-mail να σας προσφέρω βοήθεια που συνήθως δίνεται μέσα στην τάξη ή στο εργαστήριο. Π.χ. "μου εξηγείτε το τάδε που δεν κατάλαβα;" ή "γιατί δεν τρέχει ο κώδικάς μου;" Αντ' αυτού ελάτε στο επόμενο μάθημα και ρωτήστε ανοιχτά, ώστε να επωφεληθούν και οι συμφοιτητές σας από την λύση. Αν πρόκειται για κάποια εξειδικευμένη περίπτωση κανονίστε μία συνάντηση μαζί μου διά ζώσης.

Επίβλεψη διπλωματικών εργασιών

Προϋποθέσεις

Αν ενδιαφέρεστε να εκπονήσετε διπλωματική εργασία υπό την επίβλεψή μου, βεβαιωθείτε αρχικά ότι ισχύουν τα παρακάτω:

  1. Το θέμα που σας ενδιαφέρει εντάσσεται σε κάποια περιοχή η οποία ανήκει στον ευρύτερο χώρο ενδιαφερόντων μου, δηλ. επικοινωνία ανθρώπου υπολογιστή, σύγχρονες διεπαφές, εικονική πραγματικότητα, ψηφιακά παιχνίδια, κλπ. Αν δεν είστε σίγουροι, δείτε τις διπλωματικές που έχω επιβλέψει και τα προτεινόμενα θέματά μου.
  2. Έχετε καλή βαθμολογία και παρουσία στα μαθήματά μου. Είναι δεδομένο ότι όσο βαθύτερη κατανόηση έχετε αποκτήσει στα μαθήματα τόσο πιο εύκολα θα μπορέσετε να κάνετε διπλωματική σε σχετικό αντικείμενο. Δεν έχει νόημα π.χ. να ξεκινήσετε διπλωματική σε θέμα που σχετίζεται με την Εικονική Πραγματικότητα αν δεν έχετε καλή γνώση των σχετικών θεωριών και σημαντική εμπειρία στα εργαλεία που διδάσκουμε στο εργαστήριο του μαθήματος.
  3. Θα συνεχίσετε να μένετε στη Σύρο ή θα έχετε τη δυνατότητα να έρχεστε συχνά εδώ για συναντήσεις. Είναι δεδομένο ότι στη διάρκεια μιας διπλωματικής απαιτούνται πολλές συναντήσεις με τον επιβλέποντα και οι συναντήσεις εργασίας είναι σίγουρα αποδοτικότερες όταν γίνονται διά ζώσης.
  4. Έχετε τη διάθεση για τις ανάγκες της διπλωματικής να αναπτύξετε κάποιο λειτουργικό πρωτότυπο στις τεχνολογίες που διδάσκουμε στα εργαστήρια των μαθημάτων ή άλλες σχετικές.

Στη συνέχεια, στείλτε μου ένα e-mail με το θέμα που θα σας ενδιέφερε (ή έστω την ευρύτερη περιοχή), ώστε να κανονίσουμε κάποια συνάντηση

Προτεινόμενα θέματα

  • Εικονική πραγματικότητα βασισμένη σε κινητά (Google cardboard) για την προβολή πολιτιστικής κληρονομιάς. Μελέτη περίπτωσης σε μουσείο ή αρχαιολογικό χώρο.
  • Παιχνίδια σοβαρού σκοπού για εισαγωγικά μαθήματα επιστήμης και μηχανικής (STEM).
  • Περιβάλλοντα μικτής πραγματικότητας για την διάδοση άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
  • Παιχνίδια φορητής επαυξημένης πραγματικότητας για την προβολή ενός τόπου.
  • Σχεδίαση και αξιολόγηση τεχνικών πλοήγησης σε περιβάλλοντα εμβύθισης (immersive) ή προβολής (projected).
  • Αναπαράσταση συμβάντων με τη χρήση προγραμματιζόμενων ψηφιακών χαρακτήρων.
  • Θέματα ψηφιοποίησης υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Χαρακτηριστικά μιας καλής διπλωματικής

Παρακάτω δίνονται τα χαρακτηριστικά μιας καλής διπλωματικής. Σε κάθε ένα αναφέρεται και η αντίστοιχη 'κακή' προσέγγιση. Είναι δεδομένο ότι περιμένω οι φοιτητές των οποίων τις διπλωματικές επιβλέπω να καταβάλλουν σημαντική προσπάθεια ώστε να υιοθετήσουν τα περισσότερα από τα παρακάτω:

  • Προσπαθεί να δώσει απάντηση σε ένα ερώτημα ή λύση σε ένα πρόβλημα, όχι απλά να προτείνει κάτι που φαίνεται 'ενδιαφέρον' στον φοιτητή.
  • Το πρόβλημα έχει προκύψει από προσεκτική μελέτη της βιβλιογραφίας ή από τεκμηριωμένες ανάγκες συγκεκριμένων ατόμων / οργανισμών / κοινωνικών ομάδων, όχι απλά επειδή ο φοιτητής το θεώρησε από μόνος του πρόβλημα.
  • Η παρουσίαση του προβληματικού χώρου και των σύγχρονων τάσεων βασίζεται σε εξαντλητική και σε βάθος μελέτη σύγχρονων και έγκυρων επιστημονικών πηγών, όχι απλά σε ρηχή αναζήτηση εύκολα προσβάσιμων πηγών, όπως σελίδες στο διαδίκτυο, blogs και διπλωματικές εργασίες άλλων φοιτητών.
  • Τα επιχειρήματα που διατυπώνονται στην διπλωματική βασίζονται σε έγκυρα δεδομένα (πάντα με αναφορά στην πηγή) ή σε λογικά συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτά, όχι σε προσωπικές απόψεις ή εκτιμήσεις του φοιτητή.
  • Στο κείμενο της διπλωματικής γίνεται σύνθεση και παρουσίαση με πρωτότυπο και κριτικό τρόπο των ευρημάτων πολλαπλών πηγών, δεν παρατίθενται ή μεταφράζονται αυτούσια τα κείμενα τρίτων.
  • Στην διπλωματική έχει γίνει προσπάθεια υιοθέτησης κοινής ορολογίας και ύφους, όχι απλή μεταφορά των όρων και εκφράσεων των πηγών, που μπορεί να είναι αντιφατικές μεταξύ τους και να μην βγαίνει νόημα.
  • Το υπόβαθρο και οι έννοιες που εισάγονται στην διπλωματική παρουσιάζονται με τρόπο που να είναι κατανοητές σε τελειόφοιτους του Τμήματος. Δεν αναφέρονται νέες, περίπλοκες έννοιες χωρίς επεξήγηση, ούτε επαναλαμβάνονται πληροφορίες ήδη γνωστές από τα μαθήματα.
  • Η προτεινόμενη λύση στο πρόβλημα ή απάντηση στο ερώτημα είναι αποτέλεσμα χρήσης επιστημονικών μεθόδων και εργαλείων, όχι απλά προϊόν έμπνευσης του φοιτητή.
  • Τα αποτελέσματα της έρευνας περιγράφονται με σαφήνεια και επαρκή βαθμό λεπτομέρειας, όχι απλά ως μια λίστα επιθυμητών χαρακτηριστικών ενός φανταστικού προϊόντος / υπηρεσίας.
  • Έχει γίνει προσπάθεια εξέτασης της εγκυρότητας και της αξίας των αποτελεσμάτων της διπλωματικής μέσα από διαδικασίες αξιολόγησης, όχι απλά επειδή ο φοιτητής και οι φίλοι του έκριναν ότι είναι μια καλή λύση.
  • Η εργασία εξετάζει την σημασία των αποτελεσμάτων / ευρημάτων για τον ευρύτερο προβληματικό χώρο, στον βαθμό που αυτά γενικεύονται, δεν μένει μόνο στην ειδική περίπτωση που μελέτησε.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκπόνηση διπλωματικών εργασιών μπορείτε να επισκευτείτε την σχετική σελίδα του Παναγιώτη Κουτσαμπάση.

Επίβλεψη διδακτορικού

Στο τμήμα μας προσφέρουμε θέσεις για υποψήφιους διδάκτορες σε διάφορα αντικείμενα, κάποια εκ των οποίων σχετίζονται με τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα. Σε αρκετές περιπτώσεις προβλέπεται και χρηματοδότηση των υποψηφίων διδακτόρων μέσω εργασίας σε προγράμματα Έρευνας και Ανάπτυξης. Αν ενδιαφέρεστε για έναρξη διδακτορικού με εμένα ως επιβλέποντα, μπορείτε να εποικοινωνήσετε μαζί μου στο ακαδημαϊκό μου e-mail και να μου πείτε λίγα λόγια για εσάς και το προτεινόμενο θέμα σας. Σημαντικές προϋποθέσεις από τη μεριά μου για να αναλάβω την βασική επίβλεψη ενός διδακτορικού είναι:

  • πτυχίο ή και μεταπτυχιακό σχετικό με τον ευρύτερο χώρο της Πληροφορικής, των Πολυμέσων, των Γραφικών Υπολογιστή ή της Επικοινωνίας Ανθρώπου-Υπολογιστή,
  • ικανότητα εκπόνησης πρωτότυπης έρευνας και συγγραφής επιστημονικών κειμένων, που θα αποδεικνύεται από τις διπλωματικές σας εργασίες και τυχόν επιστημονικά άρθρα που δημοσιεύσατε,
  • δεξιότητες σχεδίασης και ανάπτυξης διαδραστικών εφαρμογών που θα αποδεικνύονται από τις εργασίες που έχετε κάνει σε ακαδημαϊκό ή επαγγελματικό επίπεδο,
  • δυνατότητα μόνιμης παραμονής στην Σύρο καθ' όλη τη διάρκεια του διδακτορικού, και κυρίως
  • διάθεση συνεργασίας με τους επιβλέποντες και την υπόλοιπη ομάδα του εργαστηρίου.