Puheterapia

Puheterapia

Puheterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä, tutkia ja kuntouttaa puheen ja kielen häiriöitä sekä niihin liittyviä vuorovaikutuksen ongelmia. Puheterapian tavoitteena on parantaa asiakkaan toiminta- ja kommunikaatiokykyä ja sitä kautta osallisuutta omassa elämässä kotona, päivähoidossa, koulussa ja työelämässä. Puheterapeutti ohjaa asiakkaiden lähipiiriä toimimaan arjen tilanteissa siten, että asiakkaan vahvuudet saadaan käyttöön ja ongelmien vaikutus toimintakykyyn on mahdollisimman pieni.

Puheterapeutti on valmistunut logopedian koulutusohjelmasta filosofian maisteriksi ja saanut Valviralta (Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto) oikeuden käyttää puheterapeutin ammattinimikettä.

Puheterapialla kuntoutetaan puheen, kielen, vuorovaikutuksen, kommunikaation, suualueen motoriikan, nielemisen ja syömisen, lukemisen ja kirjoittamisen sekä äänen ongelmia.

Suomen puheterapeuttiliitto:

https://puheterapeuttiliitto.fi/puheterapia/puheterapiapalvelut/

Puheterapiaa voidaan hakea toteutettavaksi esim. sairaanhoitopiirin maksusitoumuksella tai Kelan maksamana. Tarkempia tietoja Kelan etuuksista, kuten kuntoutuksesta, matkakorvauksista ja vammaisetuuksista löytyy Kelan sivuilta.

https://www.kela.fi/

Kelan terapioiden palvelukuvauksista (pdf).

Kelan etuuskohtaiset palvelunumerot ja Kelan toimistojen osoitteet löytyvät Kelan sivulta

https://www.kela.fi/yhteystiedot

Kuntoutan lapsia, joilla on oikeus edellä mainittuun Kelan maksamaan tiiviiseen puheterapiakuntoutukseen. Myös sairaanhoitopiiri HUS ja kunnat ostavat terapiaa niille asiakkaille, joille kunnan tarjoama apu ei riitä, mutta jotka eivät kuulu Kelan korvaaman terapian piiriin.

Kun tapaan asiakkaan, tutustun ja havainnoin häntä arjessa sekä kartoitan alkuun yhdessä asiakkaan ja hänen huoltajiensa sekä arjen toimintaympäristön (pk, koulu, toimintakeskus) kanssa pulmien laadun ja laajuuden. Teemme yhdessä suunnitelman ja sitoumuksen sekä terapialle määritellään tavoitteet yhdessä lapsen ja vanhempien kanssa. Tavoitteiden toteutumista seurataan säännöllisesti. Vuoden 2019 alusta lähtien Kelan terapioissa käytetään GAS (Goal Attainment Scale) -menetelmää, jonka avulla tavoitteiden toteutumista seurataan. Kelan sivuilta voi lukea tarkemmin https://www.kela.fi/gas-menetelma.