Respirația

RESPIRAȚIA

Respirația este funcția oricărui organism prin care acesta își asigură necesarul de energie prin oxidarea substanțelor pe care le obține prin hrănire. În funcție de sursa oxigenului folosit în procesele oxidative respirația poate fi anaerobă sau aerobă

Respirația anaerobă

Este tipul de respirație caracteristic anumitor organisme. Oxidările compușilor organici se fac în lipsa oxigenului molecular (O2). Acest tip de respirație se mai numește și fermentație. Fermentația are ecuația generală: 

                                                glucoză → acid piruvic + energie 

Energia obținută este înmagazinată în molecule de acid adenozin-trifosforic (ATP). Prin degradarea unei molecule de glucoză rezultă energie pentru sinteza a două molecule ATP. Acidul piruvic rezultat este un compus instabil și este transformat rapid în alți compuși, mai stabili. În funcție de modul de transformare a acidului piruvic clasificăm fermentațiile astfel:

Respirația aerobă

Este tipul de respirație care folosește oxigenul molecular (O2) pentru procesele de degradare oxidativă a compușilor organici. Organismele care respiră aerob au, în celule, organite citoplasmatice numite mitocondrii (vezi Celula pentru mai multe informații despre mitocondrii). În interiorul mitocondriilor au loc cele două faze ale degradării oxidative:

1. Glicoliza: este o etapă anaerobă în care glucoza este degradată la acid piruvic (asemănător fermentațiilor) și energie. Energia este stocată în ATP:

glucoză → acid piruvic + energie;

acid piruvic + coA (coenzima A) → acetil-coA (acetil-coenzima A)

Acest proces are loc în interiorul citoplasmei celulei, iar acetil-coenzima A este transportată în mitocondrii unde intră în ciclul Krebs;

2. Ciclul Krebs: se mai numește ciclul acizilor tricarboxilici sau ciclul acidului citric. Este un ciclu de 10 reacții chimice consecutive în care intră acetil coenzima A și rezultă CO2, H+ și energie. Cantitatea de energie obținută din ciclul Krebs este foarte mare, dintr-o moleculă de glucoză se pot obține 38 de molecule de ATP (acid adenozin trifosforic). Schematic, ciclul celor 10 reacții poate fi arătat astfel: 

Respirația la plante

Plantele respiră aerob, în toate celulele lor. Nu au sisteme respiratorii, deoarece nu au atât de multă nevoie de energie ca animalele. Energia pe care o obțin în fiecare celulă le ajunge pentru activitățile lor metabolice. La plante respirația este strâns conectată cu fotosinteza, astfel încât oxigenul necesar respirației este furnizat de etapa ciclului Calvin a fotosintezei (vezi structura cloroplastelor.). Ostiolele stomatelor și țesutul lacunar din frunză facilitează pătrunderea aerului în interiorul plantelor.

Respirația la animale

Animalele, ale căror necesități energetice sunt mult mai mari decât ale plantelor, având un metabolism accelerat și posibilități de mișcare, au nevoie de mult mai mult oxigen decât plantele. Din acest motiv animalele au dezvoltat adevărate aparate și sisteme respiratorii cu ajutorul cărora își asigură necesarul de oxigen. Există patru strategii adoptate de animale pentru a-și asigura necesarul de oxigen:

Respirația la om

Omul respiră pulmonar, având un sistem respirator bine dezvoltat, adaptat nevoilor energetice specifice speciei umane. Sistemul respirator la om este alcătuit din căi aeriene și plămâni.

Căile aeriene

Sunt un sistem de tuburi prin care aerul circulă spre și dinspre plămâni. Sunt captușite cu mucoase care le mențin în permanență umede, astfel încât aerul care pătrunde spre plămâni să fie în permanență umezit, curățat și încălzit. Dinspre superior spre inferior deosebim:

Cavitățile nazale - se află în interiorul viscerocraniului (oasele feței) și comunică cu exteriorul prin fosele nazale (nări) în partea anterioară și cu faringele prin coanele nazale în partea posterioară. Sunt separate prin septul nazal 

Faringele - este un organ musculo-fibros în formă de pâlnie situat în interiorul gâtului. Comunică cu cavitățile nazale, cu cavitatea bucală, cu urechea medie, cu esofagul și cu laringele. Este subîmpărțit în nasofaringe(faringe superior), orofaringe (faringele mediu) și laringofaringe (faringele inferior);

Laringele - este organ situat în porțiunea anterioară a gâtului. Este format din inele cartilaginoase inegale și conține o pereche de pliuri numite corzi vocale care vibrează la trecerea aerului expirat. Laringele comunică cu faringele printr-un orificiu numit glotă acoperit de un căpăcel numit epiglotă;

Traheea - Este un tub cartilaginos care comunică în partea superioară cu laringele și în partea inferioară cu bronhiile principale. Este formată din inele cartilaginoase incomplete, cu porțiunea rotunjită situată spre anterior, iar porțiunea aplatizată situată dorsal, pentru că în spatele traheei se află esofagul. Inelele cartilaginoase mențin în permanență traheea deschisă. Epiteliul traheal este prevăzut cu cili pentru curățarea aerului care pătrunde spre plămâni;

Bronhiile principale - Sunt două tuburi alcătuite din inele cartilaginoase și pătrund în cei doi plămâni. Prin ramificarea bronhiilor principale se formează bronhii și bronhiole cu diametru din ce în ce mai mic. Iar întreaga arborizație de bronhii și bronhiole formează arborele bronșic, care reprezintă scheletul plămânilor.

Plămânii

Sunt organe pereche, buretoase, de formă piramidală, așezați în interiorul cavității toracice (în piept). Baza plămânilor se sprijină pe mușchiul diafragm, iar vârful e îndreptat în sus. Plămânul stâng este mai mic decât plămânul drept deoarece conține o cavitate numită mediastin în care se află adăpostită inima. Plămânii sunt împărțiți în lobi, lobii sunt împărțiți în lobuli, aceștia în segmente, iar segmentele în acini pulmonari. Acinii pulmonari sunt alcătuiți dintr-o bronhiolă respiratorie și alveolele pulmonare care o însoțesc. Epiteliul alveolelor pulmonare este subțire și conține numeroase capilare sangvine. La acest nivel are loc schimbul de gaze respiratorii (O2 trece din aer în sânge, iar CO2 trece din sânge în aer).

Mișcările respiratorii

Traficul de aer prin plămâni se realizează cu ajutorul mișcării acestora. Cei doi plămâni sunt acoperiți de o structură numită pleură alcătuită din două foițe, una externă, care aderă strâns la pereții interni ai cavității toracice și una internă, care aderă strâns la plămâni. Între cele două foițe se află o lamă de lichid pleural. Când se contractă mușchiul diafragm cavitatea toracică se mărește, se mărește și volumul plămânilor și se crează, în interiorul acestora, o presiune negativă care aspiră aerul în interior. Procesul poartă numele de inspirație. La relaxarea diafragmului și a mușchilor intercostali volumul toracelui revine la valoarea inițială și aerul este împins afară din plămâni. Acest proces se numește expirație.

Volumele respiratorii

O inspirație obișnuită introduce în plămâni un volum de aproximativ 500 ml de aer. Acesta se numește volum curent (VC). O inspirație forțată (umplerea plămânilor cu aer) introduce în plămâni un volum suplimentar de 1500-2000 de ml de aer, volum numit volum inspirator de rezervă (VIR). O expirație forțată, care urmează unei expirații obișnuite (golirea plămânilor de aer) scoate din plămâni un volum de 1000- 1200 de ml de aer, volum numit volum expirator de rezerva (VER). Suma acestor volume poartă numele de capacitate vitală (CV). Nici după o expirație forțată plămânii nu se golesc complet de aer, ci în ei rămân aproximativ 1500 de ml, volum numit volum rezidual (VR). Suma între capacitatea vitală și volumul rezidual reprezintă capacitate pulmonară totală (CPT).

VC + VIR + VER = CV

CV + VR = CPT