Celula

STRUCTURA ȘI FUNCȚIONAREA CELULEI

1. Ce este celula? Câte tipuri de celule există?

Celula este unitatea de bază anatomică, morfologică și funcțională a tuturor ființelor vii. Aceste noțiuni trebuie explicate: Anatomia este știința care studiază localizarea (adică unde se află) organelor dintr-un corp, Morfologia este știința care studiază forma diferitelor structuri biologice iar Fiziologia este știința care studiază funcționarea componentelor unui organism. În afara virusurilor, toate organismele sunt celulare adică sunt alcătuite din celule.

Cât de mari sunt celulele? Contrar aparențelor, celulele nu sunt întotdeauna extrem de mici. Bineînțeles că majoritatea celulelor sunt mult prea mici pentru a le vedea cu ochiul liber și avem nevoie de microscop pentru a le vedea, dar există și celule gigantice, care se pot vedea cu ochiul liber (unele fibre musculare ating 3-7cm, celulele din fructele citricelor sunt ca niște pungulițe cu suc, iar unele prelungiri ale celulei nervoase pot atinge chiar 1 m). Dimensiunile medii ale celulelor variază între 10-30 μm (1μm - micrometru - reprezintă o miime de milimetru adică o milionime de metru).

Clasificare celulelor se face, primar, după numărul de nuclei. Astfel, există celule fără nucleu, celule cu un nucleu, celule cu doi sau mai mulți nuclei. Celulele care nu au nucleu se numesc procariote, iar cele care au cel puțin un nucleu se numesc eucariote.

A. STRUCTURA CELULEI PROCARIOTE

Celulele procariote sunt primele tipuri de celule care au apărut în istorie. Sunt celule simple, necompartimentate și apar numai la bacterii și algele albastre. Structura lor este simplă și eficace, răspunzând la toate nevoile primare ale unui organism viu. Astfel, aceste celule sunt capabile de hrănire, respirație, excreție, mișcare, apărare și reproducere. Au dimensiuni mici, rar depășesc 3-7 μm și sunt răspândite pe toată suprafața planetei.

Structura unei celule procariote este următoarea:

Secțiune prin celula procariotă

Mai multe despre forma, proprietățile și tipurile de bacterii puteți citi în topicul dedicat regnului Monera.

STRUCTURA CELULEI EUCARIOTE

Celula eucariotă este celula care are, în mod primar, unul sau mai mulți nuclei. Acesti nuclei sunt observabili la microscop și se colorează cu coloranți bazici. Celulele eucariote sunt compartimentate și fiecare compartiment îndeplinește o funcție specifică. Celulele eucariote sunt cele care formează 99% dintre organismele cunoscute.


Explicații:

Celulele plantelor conțin, pe lângă toate aceste organite și o serie de organite specifice doar lor. Este vorba despre plastide:

Dintre toate acestea, cele mai importante și cele mai des întâlnite sunt, desigur, cloroplastele. Acestea sunt principalele plastide în care are loc procesul de fotosinteză și au rol deosebit de important în hrănirea celulelor vegetale. Cloroplastul are o structură asemănătoare mitocondriei, adică este acoperit de o membrană dublă (dar ambele membrane sunt netede), în interior se află substanța fundamentală numită stroma și conține structuri grunjoase numite grana. Grana este alcătuită din fișicuri de discuri suprapuse care poartă numele de tilacoide în interiorul cărora are loc procesul de fotosinteză. Tilacoidele conțin o substanță colorată (un pigment), de culoare verde, care se numește clorofilă. Aceasta are rolul de a capta energia din lumină și de a bombarda cu electroni moleculele de apă pentru a porni procesul de fotosinteză. Totalitatea cloroplastelor dintr-o celulă formează plastidomul celulei.

Ecuația generală a procesului de fotosinteză este: 

CO2 + H2O + lumină ==> glucoză + O2

DIVIZIUNEA CELULARĂ

Celulele se reproduc prin divizare, adică prin împărțire. Diviziunea celulelor apare numai după ce acestea au trăit o anumită perioadă de timp, perioadă în care, prin intermediul metabolismului propriu, își dublează cantitatea de ADN din celulă și acumulează suficiente rezerve în citoplasmă. Fiecare celulă are un ciclu de viață cu o durată bine determinată, după care, dacă nu este frânată de factori interni sau externi, celula se divide.

Diviziunea celulelor este mai mult sau mai puțin complicată, în funcție de modul în care se desfășoară. Poate fi de două feluri:

AMITOZA

Este diviziunea directă prin care celula se împarte în două, fiecare jumătate rămânând cu o parte din citoplasmă. Este caracteristică celulelor procariote, dar și anumitor celule eucariote. Este de notat că prin astfel de diviziune se divid și celulele canceroase. După cum se poate observa și din imaginea alăturată, celulele care se divid prin amitoză se separă, pur și simplu, în două jumatăți, în general asimetrice. Cele două celule fiice rezultate sunt, de obicei, inegale și au proprietăți diferite. Denumirea diviziunii directe vine din cuvintele grecești a - fără + mitosis - fire. Denumirea vine ca o comparație cu mitoza, care este o diviziune "cu fire".

CARIOCHINEZA

Este cel mai des întâlnit tip de diviziune, în care se divide nucleul înaintea diviziunii propriu-zise a celulei. Caracteristic pentru acest tip de diviziune este că apar niște formațiuni sub formă de bastonașe numite cromozomi.

În funcție de comportamentul cromozomilor în diviziune, cariochineza se poate desfășura prin mitoză sau prin meioză.


Mitoza

Este diviziunea care apare la celulele corpului și în urma căreia rezultă două celule fiice cu același număr de cromozomi. Se desfășoară în mai multe faze: interfaza și diviziunea propriu zisă.

În interfază celula trăiește un timp, crește și se dezvoltă. Acumulează substanțe, astfel încât, la sfârșitul interfazei, cantitatea de citoplasmă este dublă și se dublează, de asemenea, numărul moleculelor ADN. Astfel, celula este pregătita să intre în diviziune.

Diviziunea propriu-zisă cuprinde mai multe faze:

1. Profaza: este prima etapă. În această fază membrana nucleului se dizolvă și dispare, cromatina se condensează. Fiecare moleculă de ADN din structura cromatinei se spiralizează, se înfășoară și formează câte un cromozom bicromatidic. Se formează și fusul de diviziune, alcătuit din doi centri de organizare între care se întind numeroși microtubuli. De fusul de diviziune se prind cromozomii prin intermediul centromerului;

2. Metafaza: cromozomii sunt prinși de firele fusului de diviziune prin intermediul centromerilor și formează, la mijlocul celulei, o structură numită placă ecuatorialăsau placa metafazică. Această placă metafazică ocupă întregul ecuator al celulei, astfel încât cromozomii sunt foarte ușor de observat la microscopul optic. În aceasta fază cromozomii sunt cel mai puternic spiralizați.

3. Anafaza: cromozomii se desprind din placa metafazică și migrează fiecare cromatidă spre polii celulei, trasă de firele fusului de diviziune. Anafaza se consideră momentul în care cromozomii cu o singură cromatidă au ajuns la jumatatea drumului între mijlocul celulei și poli;

4. Telofaza: cromozomii se desprind de fusul de diviziune care se dezagregă și dispare. Cromozomii, ajunși la cei doi poli ai celulei, se despiralizează și formează, la polii celulei, câte un nucleu. În aceasta fază celula are doi nuclei, situați, fiecare, la câte un pol al celulei.


CITOCHINEZA - reprezintă faza de separare a citoplasmelor, faza în care celula se desparte în două celule-fiice care vor avea o viață independentă. Procesul se desfășoară diferit:


Meioza (diviziunea reducțională)

Este tipul de diviziune specifică celulelor sexuale, dar și altor tipuri de celule, în urma căreia rezultă, dintr-o celulă inițială patru celule-fiice cu cantitatea de ADN redusă la jumatate. Acest tip de diviziune se desfășoară în două etape: o etapă reducțională și o etapă ecvațională, între care se află o scurtă perioadă de pauză numită interchineză:

A. Etapa reducționala (meioza I) se desfășoară în următoarele etape:

O scurtă perioadă de timp numită interchineză 

B. Etapa ecvațională (meioza II) se desfășoară în următoarele etape:

Urmează citochineza, în care fiecare dintre cei patru nuclei rezultați se înconjoară de citoplasmă și se formează patru celule cu numărul de cromozomi redus la jumătate.