hondenballen

Beste Hondenballen

Wat is een hondenbal?

Veel gedragsproblemen bij honden zijn het gevolg van verveling of overtollige energie. Een hondenbal biedt mentale en fysieke stimulatie. Je hond kan dan al zijn energie richten op zijn speelbal en hierdoor zal je hond niet meer graven en kauwen op meubels, schoenen of iets anders waarvan jij niet blij wordt!

Veel honden vinden het leuk om achter ballen en frisbees te gaan. Vreemd gevormde rubberen speelballen stuiteren onregelmatig en maken het spel leuker. Vliegende hondenfrisbees zijn er in vele vormen en maten, ook zachte versies die gemakkelijker zijn voor de bek van de hond. Toestellen om de bal te werpen vergroten de afstand die je hond moet lopen om de speelbal te pakken te krijgen. Geloof ons, je hond gaat een top conditie krijgen!

Je hebt verschillende soorten hondenballen. Denk bijvoorbeeld aan een hondenbal met touw, of hondenballen met een lichtje, of juist een interactief element in de vorm van een bal.

Waarom is een hondenbal belangrijk?

Een hondenbal is een gemakkelijk spel voor hondeneigenaren om met hun hond te spelen en het biedt een aantal enorme voordelen voor zowel jou als je hond. Apporteren is een balvormspel en is een geweldige gelegenheid om een band met je hond op te bouwen.

Voor de meeste honden is het apporteren van een voorwerp, als het eenmaal gegooid is, instinctief. Apporteerspel is elk spel waarbij de eigenaar een bal, stok, of speelbal gooit en de hond het naar de eigenaar terugbrengt.

Hier zijn enkele belangrijke voordelen van hondenballen:

Stimuleert het denken

Je moet het op deze manier zien. Als jij heel de dag thuis op bank zit, zonder enige vorm van interactie, dan ga jij je ook vervelen. Een hondenbal biedt je een manier om je hond geestelijk gezond te houden. Het bouwt hun focus en concentratie op, terwijl ze de taak die ze moeten volbrengen afmaken.

Gedragsverbetering en stemmingsverbetering

Spelletjes zoals apporteren kunnen het gedrag en de stemming van je hond snel verbeteren. Een vermoeide en afgematte hond is minder snel geneigd kattenkwaad uit te halen als niemand kijkt. Veel grotere, meer fysieke rassen hebben die lichaamsbeweging nodig en moeten dat “klusje” krijgen, anders vinden ze wel iets om in je huis te doen;)

Gewoon met je hond bezig zijn en hem aandacht geven door gebruik van hondenballen kan helpen zijn humeur op te krikken. leuk feitje: Je kan hun enthousiasme zien als ze met hun staart kwispelen, in afwachting tot je de bal weer gooit. Honden hebben een bepaalde manier om je te laten weten dat ze van het spel houden.

Mocht je een ballenwerper hebben, dan bestaat de kans dat jouw hondenbal er inpast. Hierdoor kan je de bal extra ver gooien!

Versterkt relaties

Apporteren brengt de hond en hondeneigenaar dichter bij elkaar. Het is een hechtingsspel dat je in staat stelt met elkaar te spelen en van elkaars gezelschap te genieten. Het spelen met hondenballen zal de andere interacties die je met je hond hebt verbeteren. Je hond zit dan in een positieve flow en zal daarom veel beter naar je luisteren.

Deze band helpt ook vertrouwen op te bouwen als je door je dagelijkse routine gaat en je hond voor een langere tijd moet achterlaten. Als je hond gelukkig is en je vertrouwt, zal je hond minder snel problematisch gedrag vertonen. Wat is dat toch mooi dat je middels hondenballen je band kan versterken 😊

Verlichting van angst

Een activiteit zoals apporteren kan helpen om angst bij honden te verlichten. De voortdurende lichaamsbeweging bevordert het geluk en de gezondheid. Apporteren geeft je hond een activiteit om zijn aandacht op te richten voor de komende tijd, en helpt zo, eventuele angst te verlichten.

Het is ook goed voor jou!

Als je een lange dag achter de rug hebt, is apporteren met je hond ook voor jou een uitstekende activiteit om te ontstressen. Het is een moment waarop je even afstand kunt nemen van je telefoon, sociale media en alle andere stressoren. Lekker alleen even met jezelf, je hond en natuurlijk de hondenbal zijn;)

Als je kinderen hebt, bieden hondenballen ook voor hen een gelegenheid om een band met de hond op te bouwen.

Hondenballen kopen? Let hier op!

Met honderden hondenballen op de markt kan het een uitdaging zijn om de ideale speelbal voor je hond te vinden. Hier zijn een paar algemene richtlijnen om rekening mee te houden bij het zoeken naar het volgende favoriete apporteer speelbal van je hond:

Let op verstikkingsgevaar

Zorg ervoor dat de bal geen verstikkingsgevaar oplevert. Je zult er zeker van willen zijn dat de speelbal niet klein genoeg is dat je hond het zou kunnen inslikken. Zorg er ook voor dat het geen onderdelen heeft die gemakkelijk kunnen afbreken en dus verstikkingsgevaar opleveren.

Zachte hondenbal

Kies een bal die zacht is voor het gebit van je hond. Je hond zal de speelbal snel moeten oppakken, zodat je hond het snel naar je toe kan brengen en weer klaarstaat voor de volgende rond. Daarom kies je het beste iets uit dat zacht is voor de tanden van je hond, zodat hij de speelbal met gemak kan dragen. Zijn tandvlees zal je dankbaar zijn.

Ga voor een pluchen(zachte) bal dat zacht genoeg is om verwondingen te voorkomen. Sommige speelballen kunnen een behoorlijke stoot uitdelen als het tegen je hond aankomt, vooral als ze de extra energie hebben, doordat de hondenbal ver en hoog is gelanceerd. Je zal een pluchen speelbal moeten vinden dat zacht genoeg is om je hond (of voorbijgangers) niet te verwonden, voor het geval een rollende hondenbal contact maakt met het gebit van je hond of omstaanders.

Hondenbal die makkelijk te dragen is

Kies een speelbal dat gemakkelijk voor je hond te dragen is. Je zult er zeker van willen zijn dat de speelbal voor je hond compact genoeg is om te dragen. Een rollende hondenbal moet ook vrij licht zijn, zodat het de speeltijd van je hond niet vertraagt.

Kies een speelbal dat voor jou gemakkelijk te lanceren is. Er zijn twee nodig om te apporteren, dus is het belangrijk dat je een speelbal kiest dat gemakkelijk door jou te werpen is. Als je er niet zo happig op bent om een slobberig speelbal op te rapen, zoek dan een automatische ballenwerper.

Hondenbal moet makkelijk schoon te maken zijn

Het moet gemakkelijk schoon te maken zijn. Laten we eerlijk zijn: Hondenballen worden altijd smerig. Daarom wil je een speelbal kiezen dat gemakkelijk schoongemaakt kan worden, zodat je hond keer op keer apporteerplezier kan beleven, zonder dat je hond vieze bacteriën inslikt!

Probeer een apporteer speelbal te kiezen dat goed zichtbaar is. Het is een goed idee om een speelbal te kiezen dat zowel door jou als door je hond gemakkelijk gezien kan worden. Op die manier kan jij jouw hond altijd helpen zoeken om zijn favoriete speelbal terug te vinden.

Drijvende hondenbal

Kies een drijvend speelbal, als dat mogelijk is.  Drijvend speelgoed is geweldig voor honden die graag zwemmen. Deze speelballen zullen minder snel zoekraken omdat je ze in de gaten kunt houden. Of je ziet de bal ergens op de grond, of op het water drijven. Je zou misschien wel een zwembroek mee willen nemen als je de bal ergens zit ronddrijven;)

Welke soorten hondenballen bestaan er allemaal?

Naar welke soorten speelgoed neigt je hond meestal? Houdt je hond van ballen, ringen of een botvormige speelbal? Of lijkt je hond ze allemaal even leuk te vinden?

Als je deze factoren in gedachten houdt, wordt het gemakkelijker om voor je hond een speelbal te vinden dat hen langer zal bijblijven.

Vijf belangrijke veiligheidsregels voor apporteren: Houd je hond veilig!

Ben je klaar voor wat plezier met hond? Houd je vast! Laten we ervoor zorgen dat jij en je hond veilig blijven tijdens het spelen.

Hier zijn wat apporteertips om je hond veilig te houden en ervoor te zorgen dat hij een leuke tijd heeft:

#1 Speel apport in een afgesloten ruimte

Hoe betrouwbaar je hond ook is, je zult apporteerspelletjes willen beperken tot afgesloten ruimtes, zodat je hond de speelbal veilig kan najagen terwijl hij niet aangelijnd is. Dit beperkt ook de risico’s op het per ongeluk vastpinnen van voorbijgangers terwijl je de bal heen en weer gooit.

Als je geen mogelijkheid hebt tot een afgeschermde speelruimte, overweeg dan het gebruik van een lange lijn. Zo heb je toch nog enige controle over je hond, ook als hij behoorlijk ver weg is. 

#2 Controleer de omgeving op gevaren voor je gaat apporteren

Voordat je het favoriete speelbal van je hond gooit, inspecteer je de omgeving om je ervan te vergewissen dat je in een perfecte hond speelzone bent.

Honden kunnen gemakkelijker dan je zou denken last krijgen van verstuikte enkels en gescheurde gewrichtsbanden, dus zoek een halfzachte, tamelijk vlakke speelplek, zonder gaten, hobbels of hindernissen die je hond kunnen verwonden.

#3 Wees bedacht op de temperatuur

Apporteren is een intens spel voor elke hond, dus je zult speciaal op de temperatuur willen letten.

Laat je hond even rusten als je tekenen ziet dat de hitte hem te veel wordt, zoals overmatig hijgen. Zorg er ook voor dat je hond gehydrateerd blijft tijdens het spelen. Laat je hond alleen geen liter water naar binnen slurpen en dan gaan rennen – geef je hond regelmatig kleine hoeveelheden water.

#4 Wees voorzichtig met andere honden

Terwijl sommige honden dol zijn op apporteren met andere honden, zijn andere honden daar niet zo goed in – ze kunnen er onderling conflicten ontstaan. Dit brengt niet alleen je spel apporteren tot een snel einde, het kan zelfs uitlopen op gewonde en getraumatiseerde honden.

Zorg er dus voor dat je goed nadenkt over het spelen van apport (of het gebruik van ander speelgoed) in sociale situaties en wees op je hoede voor hond op hond agressie. Zorg dat je weet hoe je hond waarschijnlijk zal reageren als er andere honden meedoen. Neem altijd contact op met de andere baasjes in de buurt om er zeker van te zijn dat hun honden niet de kans lopen een ruzie te beginnen.

#5 Maak het speelgoed van je hond regelmatig schoon

Speelballen worden tijdens het gebruik behoorlijk smerig. Zorg er dus voor dat je het hondenballen van je hond regelmatig schoonmaakt om alle vervelende vuil, rommel en bacteriën te weren.

Idealiter was je de speelbal van je hond na elke speelsessie, maar twee of drie keer per week is waarschijnlijk al voldoende. Alle hierboven besproken speelbal kunnen veilig met warm water afgewassen worden.

Het is ook belangrijk op te merken dat speelballen na verloop van tijd slijten. Het is dus belangrijk om het speelgoed van je hond regelmatig te vervangen om je hond veilig te houden. Als je speelbal met gaatjes of scheurtjes niet vervangt, kan dat een verstikkingsgevaar opleveren voor je hond.

Kun je een gewone tennisbal gebruiken voor apporteren?

We gaan niet zeggen dat je een klassieke tennisbal niet kunt gebruiken als je met hond gaat spelen, maar je moet dat zeker met de nodige voorzichtigheid doen.

Als je in het hondenpark rondkijkt, dan zie je zelfs dat steeds meer baasjes besluiten om voor hondenballen te kiezen in plaats van de tennisballen.

Wat is het probleem met tennisballen?

Wel, om te beginnen kunnen ze verstikkingsgevaar opleveren. Grote honden kunnen ze in hun geheel inslikken en kleine honden kunnen ze verscheuren en stukjes opeten.  

Tennisballen kunnen ook behoorlijk schuren tegen het gebit van je hond, wat ook nog een slecht is voor het tandvlees. Hierdoor kan het gebit van je hond geleidelijk slijten, wat tot gebitsproblemen kan leiden.

Gezien de risico’s vinden de meeste baasjes het over het algemeen beter een alternatief te zoeken dat beter geschikt is voor hun honden.

Wat als mijn hond niet graag apporteert?

Niet alle hondjes houden van speelballen. Sommigen begrijpen het idee gewoon niet en anderen vinden waarschijnlijk dat je de honden bal die je net over het park gelanceerd hebt moet gaan halen als je hem zo graag terug wilt.

Dat is OK!

Je kunt je hond waarschijnlijk trainen om te apporteren door positieve bekrachtiging te gebruiken (begin op korte afstand binnenshuis en geef je hond een traktatie telkens als hij je de bal brengt). Maar het is waarschijnlijk een beter idee om gewoon andere soorten speelgoed uit te proberen die hij misschien leuker vindt dan een Frisbee of apporteerbal, zoals:

Hoe maak je een hondenbal schoon?

Het staat buiten kijf dat het laten etteren van een kriebelende honden bal van je hond een gevaar voor het huishouden kan zijn. Maar als je niet oppast, kan het schoonmaken van een hondenbal in feite nog meer gevaren in de mix brengen, vanwege de chemicaliën wat er in schoonmaakmiddel zit.

Gelukkig zijn er veel huisdier-veilige schoonmaakmiddelen op de markt. Je beste gok is om bij je dierenarts of een dierenbenodigdheden expert na te vragen of een schoonmaakmiddel veilig is, voor je het gebruikt. Als je een beetje handig bent, dan kun je ook een doe-het-zelf, geheel natuurlijke oplossing in elkaar flansen van de helft water, de helft witte azijn. Je kunt dit mengsel, of elk ander hond-veilig schoonmaakmiddel, gebruiken om de hondenbal van je hond met de hand te schrobben of de vaatwasser of zelfs de wasmachine te gebruiken.

Prijs van een hondenbal

Hoewel het belangrijk is een goede hondenbal te kopen, hoeft dit niet te betekenen dat je veel geld uit moet geven aan een honden bal. De prijs van een hondenbal begint vanaf 5 euro en kan oplopen tot ongeveer 80 euro. Buiten deze range betaal je vaak teveel en zal je dit niet merken aan de kwaliteit.

Einde van dit artikel over hondenballen

Houdt je hond van apporteren? Wat is zijn favoriete hondenbal om mee te spelen? Hoe kies jij een hondenbal voor jouw hond uit? We horen er graag alles over in de reacties hieronder!

Ben je op zoek naar informatie over andere hondenspeeltjes? Kijk dan ook onze hondenspeeltjes blogs, zoals: