puppyvoer

Puppy voer: De 7 beste van 2023! [Met Puppy Korting] Top Voer voor jouw puppy!

Wat is puppyvoer?

Puppyvoer is speciaal ontworpen voor de voedingsbehoeften van jouw lieve puppy. Wist je bijvoorbeeld dat een pup tweemaal de dagelijkse voedingsbehoeften nodig van een volwassen hond nodig heeft! Puppy’s groeien en ontwikkelen zich snel in hun botten, spieren, gewrichten, organen en ook hun immuunsysteem. Je leest het al. Jouw pup gaat nog veel groeien en ontwikkelen.

Goed puppyvoer bevat voedingsstoffen die zorgen dat je puppy gezond ontwikkeld. Je puppy heeft namelijk net ander soort voedingstoffen nodig dan een volwassen hond. Eigenlijk is het net zoals bij baby’s, kinderen, pubers, volwassen en ouderen. In iedere levensfase vraagt je lichaam om iets anders.

Voorbeeld: Om een sterk lichaam op te bouwen bevat puppyvoer ongeveer 30 procent eiwit. Puppyvoer bevat ook een hoog vetgehalte voor energie en daarom wordt het niet aanbevolen voor volwassen honden.

Is puppy voer anders dan “gewoon” hondenvoer?

Ongeveer 30 procent van de calorieën van puppyvoer dient uit eiwitten komen. Bij voer voor volwassen honden is dat maar 18 procent van de calorieën, hoewel veel volwassen honden voeren dit eiwitgehalte overschrijdt. We zien in de praktijk dat de eiwitgehalte in de voeding van je pup vaak hoger ligt. Je moet als richtlijn de 22% procent aanhouden. Dan zit je altijd goed en zie jij jouw puppy gezond verder groeien.

Soms kan het nuttig zijn om net iets meer puppy voer te geven. Wanneer dan? Bijvoorbeeld als je een super actieve puppy hebt. Zorg er wel voor dat je dit altijd in overleg doet met je dierenarts. Vaak komt een overschot aan calorieën niet door het voer, maar door het geven puppy snacks of puppysnoep.

De wat betere puppy voeren zijn verrijkt met extra vitaminen en mineralen. Sommige bevatten zelfs antioxidanten die het immuunsysteem versterken. Verder zorgen de omega-3 vetzuren ervoor dat de hersenen van je nieuwe pup optimaal ontwikkelen.

Waarom zijn er speciale brokken voor puppy’s?

De meeste fokkers en dierenasiels laten nieuwe puppy’s pas vrij als ze minstens 8 weken oud zijn. Tegen die tijd zouden de puppy’s al volledig gespeend moeten zijn en gewoon puppyvoer mogen eten. Als je voor puppy’s moet zorgen die jonger zijn dan 8 weken, dan zul je ze moeten helpen geleidelijk van melk op puppyvoer over te stappen. Je kunt meestal met het spenen beginnen als je puppy 3,5 tot 4,5 week oud is. Je kan namelijk niet zomaar een schaaltje voer voor je hongerige pup neerzetten en verwachten dat hij begint te kauwen. In plaats daarvan moet je een “gruwel” maken, bestaande uit een kleine hoeveelheid nat- of droogvoer, dat gemengd is met een melk vervangende formule. Druk zachtjes de neus van je puppy in de kom met melk, zodat hij de melk begint op te likken (en ook de kleine beetjes van het voedsel dat erdoor gemengd is). In de loop van de volgende weken zul je geleidelijk minder melk vervangende melkvoeding in het mengsel gaan gebruiken. Tegen de tijd dat ze 6 weken oud zijn, zouden de meeste puppy’s voer moeten eten zonder dat er een melk vervangende formule aan toegevoegd is.

Hoeveel puppy voer hebben opgroeiende puppy’s nodig?

Nieuwe baasjes zijn vaak onzeker over hoeveel puppy voer ze hun nieuwe puppy moeten geven. Vul je nu wel of niet het voer bij? Laat jij jouw puppy gewoon zoveel eten als hijzelf wil?  Sommige baasjes maken zelfs de fout om steeds het bakje puppy voer bij te vullen op het moment dat hun puppy net klaar is met eten. In de meeste gevallen moet je gewoon de aanwijzingen van de verpakking volgen.

Het is meestal aan te bevelen het puppy voer van je pup in drie betrekkelijk kleine maaltijden te verspreiden over de dag. Dit houdt het buikje van je kleine pup vol, voorkomt dat je pup teveel eet en helpt ook darmproblemen te voorkomen. Probeer de maaltijden van je puppy elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip te geven en zorg ervoor dat je niet opgegeten voedsel (vooral natvoer) binnen 20 tot 30 minuten weggooit. Dit zorgt ervoor dat je puppy resten van bedorven voedsel binnenkrijgt en het wordt gemend met vers voer.

Zodra je puppy ongeveer 80 procent van haar volwassen grootte bereikt heeft, kun je teruggaan naar tweemaal daags voeden. Hoewel elke maaltijd uit relatief meer voer zal bestaan om te verzekeren dat ze nog steeds de calorieën binnenkrijgt die je hond nodig heeft.

Bovendien kan je in deze tijd overschakelen op een dieet voor volwassenen. Doe dat wel geleidelijk, om het spijsverteringsstelsel niet te zwaar te belasten.

Waar moet je opletten als je puppy voer gaat bestellen?

Een aantal tips gaan je helpen de verschillen tussen voedingsmiddelen van verschillende kwaliteiten te onderscheiden. Ongetwijfeld wil je alleen het beste voor je pup!

Kies puppy voer die voldoet aan de richtlijnen. We hebben het nu al een paar keer benoemd, maar het is het herhalen waard. Puppy’s hebben speciale voedingsbehoeften, dus moet je een voeding kiezen die daarop afgestemd is.

Kies voeding die eventuele specifieke gezondheidsproblemen van je puppy aanpakt. Bijvoorbeeld, als je hond allergisch is voor kip, dan wil je natuurlijk voer vermijden dat kip bevat. Dit omvat niet alleen uitgebeende kip, maar ook kippenmeel, kippenvet, kippenorgaanvlees en in sommige gevallen eieren. Heeft je puppy last van zijn nieren, dan zal je een formule willen kiezen die de nieren ondersteunt.

Zorg ervoor dat je dierenarts je keuze goedkeurt. Dit is een kritieke stap in het voedselkeuze proces die veel baasjes nalaten om te doen. Je dierenarts kan je hierin helpen. Hij zal nagaan nagaan of je een voer gekozen hebt dat aan de behoeften van je puppy voldoet en dit een gezonde groei bevordert.

Zorg ervoor dat je deze richtlijnen volgt en je puppy zal hier de vruchten van plukken. We zijn er nog niet!
Er zijn een paar andere dingen die je kunt overwegen als je met het allerbeste voer mogelijk wilt eindigen, zoals:

Wat moet je vermijden als je puppyvoer gaat bestellen?

Begrijpen waar je op wilt letten bij het uitzoeken van een puppyvoer is belangrijk, maar het is ook belangrijk dat je begrijpt welke puppy voer merken je moet vermijden. We proberen je daarbij te helpen, want we leggen een aantal rode vlaggen uit waar je op moet letten.

Blijf uit de buurt van mysterieus vlees. Je zult voedsel met ongeïdentificeerde puppyvoer willen vermijden. Voor de veiligheid kun je het beste voedingsmiddelen vermijden waarop de bronnen van hun additieven niet vermeld staan. Vleesmaaltijden en gesmolten vetten zijn niet perse problematisch, maar je moet wel weten van welk puppy deze bijproducten afkomstig zijn.

Vermijd voedingsmiddelen met kunstmatige smaak- of kleurstoffen. Veel van de slechtste puppy voeren bevatten een verscheidenheid aan onnodige additieven in conserveringsmiddelen. Je zult het puppy voer waar mogelijk willen vermijden. In de meeste gevallen geldt: hoe minder ingrediënten op de zak voer vermeld staan, hoe beter.

Probeer puppyvoer met bewerkte of verrijkte granen te vermijden. Granen zijn meestal perfect aanvaardbare koolhydraten voor puppy’s, maar volle granen zijn veel beter voor je puppy dan geraffineerde of bewerkte granen dat zijn. Geraffineerde granen missen meestal het vezelgehalte van ongeraffineerde granen.

Hebben puppy’s graanvrij puppyvoer nodig?

Er wordt veel gepraat over graanvrij hondenvoer, waardoor veel nieuwe baasjes beginnen te zoeken naar het beste graanvrij puppyvoer.

Maar dit roept de vraag op: Hebben puppy’s een graanvrij dieet nodig?

In het algemeen niet. Hoewel graanvrije diëten in sommige specifieke omstandigheden voordelen biedt, zoals bij honden die allergisch zijn voor een bepaalde graansoort, zijn ze meestal niet nodig.

Sommige granen zijn zeker beter voor je puppy dan andere. Volle granen zijn bijvoorbeeld veel gezonder dan verrijkte of bewerkte granen, maar er is geen reden om opzettelijk een graanvrij recept uit te zoeken voor een doorsnee, gezonde pup.

Hoe zit het met voer dat voor “alle levensfasen” op de markt gebracht wordt? Is dat beter dan puppyvoer?

Sommige fabrikanten van puppy voer proberen met een groot net te vissen en brengen hondenbrokken op de markt die bedoeld zijn voor puppy’s en volwassenen.

Kan dit zomaar? Ja dat kan zeker! Ze hoeven alleen maar aan te tonen dat ze voldoen aan de voedingsvereisten voor puppy’s en volwassenen honden.

Omdat de voedingsbehoeften van puppy’s groter zijn dan die voor volwassen honden, zijn deze voedingsmiddelen in wezen puppyvoer. Het is daarom volkomen aanvaardbaar om “alle levensfasen” voedsel aan jonge puppy’s aan te bieden.

Problemen met dergelijke voeding kunnen zich echter manifesteren bij volwassen honden, die het hogere eiwit- en vetgehalte dat puppyvoer kenmerkt misschien niet nodig hebben.

Sommige volwassen honden, vooral die met een hoge caloriebehoefte, kunnen zulke rijke voeding op dagelijkse basis verdragen, maar anderen zullen overgewicht krijgen en onderhevig worden aan gewrichtsproblemen en andere kwalen.

Denk aan de grootte van je hond: Het beste puppyvoer voor grote rassen

Het is belangrijk op te merken dat puppy’s van grote rassen iets andere voedingsbehoeften hebben dan die van kleine tot middelgrote rassen.

Dit betekent dat het beste puppyvoer voor grote rassen er een is dat speciaal samengesteld is om aan de behoeften van grote honden te voldoen. Gelukkig zijn er een aantal spelers op de markt die perfect zijn voor aanstaande grote pups.

In het algemeen verschillen voeren voor puppy’s van grote rassen op de volgende punten:

De grens van 20 kilo wordt vaak gezien als de lijn die grote rassen onderscheidt van kleine en middelgrote rassen, maar dit is niet in steen gebeiteld. Praat zeker met je dierenarts als je niet zeker weet of puppy voer geschikt is voor jouw puppy.

Nat, halfvochtig of droog? Welk voer is het beste voor je pup?

Hondenvoer is verkrijgbaar in drie verschillende bereidingen:

PRO TIP

Meng nat en droog voer voor een smakelijke combo! Sommige baasjes mengen graag een beetje natvoer door de brokken van hun puppy om de voordelen van droogvoer te genieten, terwijl ze hun puppy laten genieten van de smakelijke mix!

Kan je puppyvoer zelf bereiden?

Veel baasjes overwegen een zelfgemaakt puppyvoer voor hun nieuwe puppy te maken. Het is zeker mogelijk om dat te doen, maar het is meestal geen goed idee.

Zelfgemaakt voer voor puppy’s maken is best lastig en het vereist veel meer onderzoek en deskundigheid dan de gemiddelde baasjes bereid of in staat is te investeren. De voedingsbehoeften van een puppy is moeilijk te bevredigen, zelfs moelijker dan van volwassen honden. Het is het verstandiger om gewoon te vertrouwen op de fabrikanten om aan de behoeften van opgroeiende puppy’s te voldoen.

Schakel over naar puppyvoer langzaam over om verteringsproblemen te voorkomen

Het is altijd een goed idee om veranderingen in het dieet van je puppy langzaam aan te brengen. In de loop van zo’n vijf tot zeven dagen. Dit geeft het lichaam van je pup wat meer tijd om zich aan zijn nieuwe voer aan te passen, wat gewoonlijk eventuele darmstoornissen helpt opheffen of tot een minimum beperken.

Een typische overgang zou zich als volgt moeten ontvouwen:

Dit schema staat niet vast en je moet je vrij voelen het een beetje aan te passen. Zorg er gewoon voor dat je het lichaam van je pup voldoende tijd geeft om de overgang te maken en je zou de meeste soorten maagklachten moeten kunnen vermijden.

Wanneer en hoe vaak moet ik mijn puppy voeren?

Het is aan te bevelen je puppy drie relatief kleine maaltijden te geven, verspreid over de dag.

Ochtend, middag en avond zijn gebruikelijke voedertijden. Zo blijft de maag van je pup tevreden en worden eventuele darmproblemen vermeden.

Hoeveel voer moet ik mijn puppy geven?

Volg de richtlijnen van de fabrikant van het puppyvoer over hoeveel je moet voeren. Over het algemeen kan dit 2-5 schepjes of meer zijn, afhankelijk van de huidige grootte van je puppy.

Wanneer moet ik mijn puppy op volwassen voer overschakelen?

Je kunt je puppy op volwassen voer overschakelen als ze 80% – 90% van haar volwassen grootte bereikt heeft. Gewoonlijk gebeurt dit rond 9-12 maanden voor kleine rassen en 12-24 maanden voor grotere rassen.

Welke rassen lopen het grootste risico op heupdysplasie?

Heupdysplasie komt eerder voor bij honden van grotere rassen. Daarom is het belangrijk deze pups gespecialiseerd puppyvoer voor grote rassen te geven, dat samengesteld is om het risico op heupdysplasie te verlagen.

Hoe weet ik of mijn puppy een groot ras is?

Puppypootjes kunnen soms gebruikt worden als indicator voor de volgroeide grootte. Als je pup van onbekende oorsprong ongewoon grote poten heeft, is de kans groot dat hij een pup van een groot ras is. Honden DNA testen zijn echter de enige zekere manier om het ras van je pup te kennen.

Elk van deze opgesomde voedingsmiddelen zou je puppy moeten helpen uit te groeien tot een gezonde volwassene. Zorg er alleen voor dat je een product kiest dat goed past bij de specifieke behoeften van je puppy. Bekijk de ingrediënten en zoek het product dat voor jou het beste werkt.

Einde van dit artikel over puppyvoer

We zijn benieuwd wat jouw favoriete puppyvoer is. Laat het vooral weten in de comments!

Kijk ook zeker naar onze andere hondenblog artikelen: