Toimintakertomus 2022-2023

TOIMINTAKERTOMUS

TOIMINTAKAUSI 1.8.2022 - 31.7.2023


1. YLEISTÄ


Ylöjärven Yhtenäiskoulun vanhempainyhdistys Kirva ry on perustettu 6.10.1994 kehittämään kodin ja koulun välistä yhteistyötä. Toiminta on ollut viime vuodet hyvin hallitusvetoista.


2. HALLITUS


Hallitukseen ovat toimintakaudella 2022-2023 kuuluneet: Anne Kalliomäki (puheenjohtaja), Marika Fredriksson (varapuheenjohtaja), Päivi Fred (sihteeri), Jenni Vihanto (tiedottaja), Johanna Kekki (rahastonhoitaja), Susanna Uittomäki (jäsen), Anna Nevala (varajäsen) ja Tiia Halmela (varajäsen). Opettajajäsenenä toimi Susanna Viitaharju-Kuusamo. Kirjanpitoa on hoitanut Aila Kiili.


Toimintakauden aikana on kokoonnuttu seitsemän (7) kertaa ja jokaisella kerralla kokous on ollut laillinen ja päätösvaltainen.


3. YHDISTYKSEN TOIMINTA


Kirvan toimintakausi käynnistyi 20.9.2022 pidetyllä vuosikokouksella. Hallituksen varsinainen järjestäytymiskokous pidettiin 4.10.2022.


Elokuussa Kirvan toimintaa esiteltiin uusien ekaluokkalaisten vanhempainillassa, ja marraskuussa Kodin ja Koulun päivässä Kirva keitti kahvit rehtorin vanhempaintapaamishetkessä. Syyskuussa kolmasluokkalaisten polkupyöräajokortit suoritettiin jälleen yhteistyössä Liikenneturvan kanssa. Kaikki osallistujat palkittiin Kirvan hankkimin palkinnoin. Tapahtumassa olivat mukana myös Riesa-Pelle, VPK:n paloauto, Ylöjärven SPR sekä Taikahile. Syyslukukauden alussa kaikille luokka-asteille tilattiin uusia jalka- ja koripalloja sekä hyppynaruja välituntikäyttöön. Joulukuussa ensimmäiselle luokka-asteelle järjestettiin tutustumisilta, jossa oli tarjolla piparia ja mehua, erilaista tekemistä sekä joulupukki. Keväällä koulunsa päättäviä yhdeksäsluokkalaisia muistettiin Kirvan hankkimin ruusuin, ja stipendirahaa lahjoitettiin jaettavaksi muutamille eri luokka-asteiden stipendinsaajille.


Koulun edustajien kanssa käytyjen keskustelujen tiimoilta Kirva ry halusi ottaa ennaltaehkäisevästi kantaa päihdeteemaan, ja järjesti yhteistyössä Ehyt ry:n ja koulun kanssa toukokuussa Jutellaanko? -lähiluentokokonaisuuden 5.-6 luokkalaisille. Kokonaisuuteen kuului myös verkossa järjestettävä vanhempainilta. Rehtori kiitteli myös vanhempainyhdistyksen aktiivisuutta poliisin suuntaan. Poliisista järjestettiin koko Ylöjärven yhteinen puolen tunnin etätapaaminen 7.–9. luokille, ja he olivat kertoneet, että muun muassa Kirva ry oli tällaisen yhteistyön perään kysellyt. Tämän kaltainen poliisi-yhteistyö jatkunee koululla myös tulevaisuudessa.


Kouluvuoden aikana Kirvan edustajia osallistui koulun oppilashuoltoryhmän ja ruokalatoimikunnan tapaamisiin. Kirva jatkoi myös kaksivuotiskautensa edustusta Ylöjärven oppilashuollon ohjausryhmässä. Aku Ankka -lehden tilaus koulun kirjastoon jatkui helmikuuhun saakka. Ei kotiaan löytäneet -löytövaatteet pestiin Kirvan toimesta ja lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen Hope ry:lle.


Kannatusjäsenmaksuja kerättiin tänä lukuvuonna 69 kpl eli tässä oli jälleen tiputusta viime vuoteen verrattuna.

4. JÄSENISTÖ


Kirva ry:n jäsenistö muodostuu koulun oppilaiden vanhemmista ja huoltajista. Kannatusjäsenmaksun maksoi toimintakaudella 69 perhettä. Kaudelle 2022-2023 hallitus päätti myös kannatusjäsenmaksun nostosta 10 eurosta 12 euroon. Samalla annettiin mahdollisuus tehdä kannatusjäsenmaksu myös itse valitsemallaan summalla.


5. TALOUS


Kannatusjäsenmaksujen keräämisen lisäksi toimintakaudella tehtiin varainhankintaa makkaramyynnillä MLL-kirpputoritapahtumien yhteydessä syys- ja kevätkaudella, joulukukka- ja leivonnaismyynnillä loppuvuodesta 2022 sekä vappupallojen, lakujen ja orvokkien myynnillä keväällä 2023. Kirva ry haki ja sai myös tapahtumakohtaista projektitukea kaupungilta sekä syksyllä että keväällä.


Talous on suhteellisen hyvällä pohjalla. Tilikauden tulos oli 255,21 euroa. Kannatusmaksut tuottivat 904 euroa. Varainhankinnalla tehtiin n. 1500 euron lisätuotto. Kulunut toimintakausi oli siis ylijäämäinen.


6. TOIMINNAN KEHITTÄMINEN

Tulevan toimintakauden suunnittelua on aloitettu keväällä. Pandemian jälkeen live-tapahtumat keräsivät menneellä kaudella ihmisiä paikalle, joten niiden järjestämistä jatketaan myös seuraavalla kaudella. Virtuaalitapahtumat eivät ole saaneet niin paljon osallistujia, kuin olisi toivottua.


Liikkuva koululainen -teeman hengessä tuemme jatkossakin koululaisten välituntiliikuntaa hankkimalla tarvittavia välituntiliikuntavälineitä. Mahdollisuuksien mukaan sponsoroimme erilaisia hankkeita / luentoja koulun ja oppilaiden hyväksi. Pyrimme edelleen pitämään huolta koulun ja kodin välisestä yhteistyöstä.


Aktiivisten jäsenten ja uusien hallituslaisten hankintaan on nyt erityisen tärkeää keksiä keinoja. Viestiä vapaaehtoistyön tärkeydestä ja merkityksestä on edistettävä, jotta saataisiin uusia aktiiveja mukaan toimintaan, eikä toiminta olisi pelkästään niin hallitusvetoista, kuten tyypillistä on ollut.


Sinänsä suuria kehitysaskelia ei tälle toimintakaudelle ole suunniteltu, sillä tärkeintä on nyt stabilisoida toiminta ja pyrkiä saavuttamaan sille jatkumoa. Koulun nimenmuutoksen myötä yhdistyksen nimenmuutos tulee aiheelliseksi tulevalla toimintakaudella. Yhdistyksen tulevaisuuden pohtiminen ja jatkuvuuden varmistaminen ovat toimintakauden tärkein agenda.