blazoen De Vuyst

blijkbaar was er tot nader order geen "De Vuyst" van adellijke stand,

want een officieel blazoen hebben we nog niet

De familie De Vuyst blijkt ook een wapenschild te hebben. Het voorkomen van een wapenschild voor een niet-adellijke familie is eerder uitzonderlijk. Het thema van het wapenschild van De Vuyst is een rechtervuist met drie pijlen (bron: familie Vuyst – Schockaerts; 1560; Harlem/NL – ref “Het amoriaal generaal van Rietsap”). De onderliggende symboliek:

  • De pijlenbundel staat voor eendracht
  • De pijlen staan voor inzicht, behendigheid en snelheid
  • Rechtervuist: krachtdadigheid

Voetnoot: de aandachtige lezer bemerkt dat een wapenschild zelden gebaseerd is op bescheidenheid. Eerder – althans voor sommige aspecten - op ambitie

Met dank aan Paul Vuiijst uit Naarden (NL) voor het opzoekingswerk: Het hieronder afgebeelde wapen is afkomstig van de grafsteen van Henricus ( Hendrik ) Vuijst -geboren 07-05-1657 te Alkmaar begraven op 27-08-1705 te Batavia. Die grafsteen zou inmiddels in de stoeterij van een Chinees zijn verwerkt.

Op de grafsteen van hem ziet men het volgende: In de rand van de steen loof; bovenaan in een cirkel het wapen nl. bovenuit de linkerrand van het schild komt een arm met de elleboog naar beneden gericht; in de vuist 3 gekruiste pijlen met de punten naar boven; helm met helmteken en pijl uitkomende. Hieronder rust het lijck van Hendricus Vuijst Oppecoopman Sabandaer en Licentmeester Gebooren tot Alckmaer den 7e May 1656 over- leden op Batavia den 27 Augusto 1705

De koopman Hendrik Vuijst werd pakhuismeester van de Westzijde te Batavia aangesteld op 9 Juni 1693; tot sabanhaar benoemd 31 Maart 1701 en totopperkoopman op dien dienst 8 Nov 1701: hij was gehuwd met Maria de Nijs; zie verder Wapenheraut 1807 bl. 53/54 ).

Het is dus niet duidelijk of dit wapen ooit formeel als familiewapen voor de hele familie (De) Vuyst/Vui(j)st werd gebruikt.

Achtergrond

Een wapen (of wapenschild) is een kleurig merkteken dat is verbonden aan een familie of een andere groep bij elkaar horende mensen.

Traditioneel werd het wapen gedragen op het schild, de helm, het dekkleed voor het paard en mogelijk op andere herkenbare plaatsen zodat de herkenbaarheid van de groep in een veldslag gewaarborgd was en eigendommen duidelijk aan de persoon gebonden.

Naast toepassing binnen families wordt het wapenschild tegenwoordig ook vaak gebruikt als een symbool van een land, stad, gemeente, waterschap of provincie, naast een vlag. Een vlag met de afbeelding van een wapen heet een banier.

web analytics