Fredrik Müller

Smertenes mann

En fin fastebok som anbefales på det varmeste.

 

En liten presentasjon av Fredrik Müller hentet fra omslaget til boken Smertenes mann:

Sokneprest Fredrik Müller var den første hovedlærer ved Indremisjonsselskapets bibelskole fra den ble startet høsten 1916 og til han døde våren 1921. Han var født 9. juli 1878, ble student 1896 og cand. theol. 1902.

Han var ikke kommet igjennom til klar åndelig frigjøring under sin studietid, og dette ble enn mer tydelig for ham da han kom ut i prestetjenesten og møtte levende og aktiv kristendom rundt om i menighetene. Han måtte ta sitt eget personlige gudsforhold opp til revisjon, og under harde åndelige kamper og anfektelser vant han fram til fred og hvile i troen på Kristi forsoning og den uforskyldte nåde.

Da han i 1912 ble utnevnt til sokneprest i Fjotland, var han en avgjort «lesar»-prest som ønsket å stå last og brast med venneflokken på stedet. Den var ikke stor, men de som var, holdt trofast sammen. Og da en tid var gått, brøt det ut en vekkelse som grep om seg mange steder i bygden. Det ble en rik tid for ham, og det store sjelesørgerarbeid som han fikk være med på i Fjotland, ble av stor betydning for hans senere gjerning.

I 1916 ble han kalt til hovedlærer ved Bibelskolen i Oslo, og han tok imot kallet. Det viste seg at han hadde sjeldne evner for den nye stilling han gikk inn i, og hans eiendommelige nådegave som bibellærer og sjelesørger utfoldet seg raskt og rikt under de få år han fikk virke som lærer og forkynner. Hans dype syn på menneskehjertets fordervelse og den uforskyldte nåde, hans varme omsorg for sjelene og den dype innsikt han hadde vunnet i det åndelige livs kamper, lidelser og fristelser, var det som særpreget ham mest. Og dette var det sikkert også som bidro mest til å skaffe ham den inngang han fikk hos kristenfolket utover landet og hos bibelskoleelevene i særdeleshet.

Fredrik Müller hadde også en betydelig evne som skribent. Et malende og bilderikt språk særpreger hans stil, og han hadde en egen evne til å anskueliggjøre sine meninger med treffende illustrasjoner. Hans bok «Smertenes mann», som opprinnelig var skrevet som en rekke fastebetraktninger for «For Fattig og Rik», gir et godt og karakteristisk eksempel både på hans forkynnelse og hans friske måte å skrive på. Likeså merker en i denne boken den hellige frykt og beven som Fredrik Müller hadde kjent så mye av gjennom hele sitt kristenliv, og som fulgte ham like til han fra sitt dødsleie kunne sende denne hilsen til kristenfolket: «Hils og si: Jeg har seiret!»