Introduktion

Det fanns en tid, för inte alls så länge sedan, då Internet främst sågs som en arena för att söka information. För dem som var någorlunda slängda i teknik var det dessutom möjligt att publicera information. Så är det inte längre. Med sociala mediers framväxt har vi gått från ett informationssamhälle till ett interaktionssamhälle. Eller för att vara noga, så står vi kanske med en fot i varje del. Det är ett bra och stabilt sätt att stå på. Med fötterna brett isär är det lättare att stå stadigt.

Numera är det enkelt för var och en som vill att publicera, interagera och samarbeta på nätet. Nya tjänster ploppar upp som kantareller i sommarregn. Jag, som aldrig någonsin hittar några kantareller, hittar nästan varenda vecka användbara och roliga samarbetsmöjligheter.

Precis som svampar är de förgängliga. I torka kan de skrumpna ihop och försvinna på några veckor. Men vid nästa gynnsamma period kommer nya små skatter. Som pedagog på 2010-talet tycker jag inte att jag kan strunta i alla dessa interaktionsmöjligheter som erbjuds. Jag kan inte blunda och säga "vi får vänta och se om vi kan köpa in en licens och integrera det i våra system", "vi kan inte göra detta nu, men våra utvecklare jobbar på det", "vi har det vi har och det får vi lära oss att använda".

Min ambition med den här webbplatsen är att visa på några av alla de samarbetsmöjligheter som finns tillgängliga just NU. Jag hoppas att du som är lärare får en massa idéer om hur det kan användas för att utveckla din pedagogik. Jag hoppas att du som är student får användbara tips som du kan ha nytta av i dina studier. Jag tror att man lär sig bäst tillsammans.

Foto: Nils Sundberg för Multimediabyrån

Tre delar

Webbplatsen är indelad i tre delar:

    • Här och nu visar snabba enkla tjänster som inte kräver registrering eller inloggning. Sådant du kan ha i din pedagogiska ryggsäck och plocka fram vid behov. De här är kanske dagsländor, kanske inte.
    • Skriva tillsammans visar tjänster som kräver lite mer förberedelse och som kräver att du registrerar dig. De är väl värda besväret, för de ger en hel del möjligheter. Även om inget någonsin är garanterat på nätet, är det som presenteras här väletablerade tjänster med flera år på nacken.
    • Prata online har jag just nu bara valt ut en enda tjänst till: Adobe Connect Pro, ett mycket mångsidigt verktyg för onlinemöten. Den är också den enda tjänst som inte är gratis, men arbetar du inom högskolevärlden är det mycket troligt att ditt lärosäte har licens på den.

Systersajten Presentera online

Den här webbplatsen har en systersajt: Presentera online där du kan lära dig en lång rad enkla tekniker för att presentera material online. Perfekt till exempel för dig som vill redovisa ditt grupparbete online, eller för dig som är lärare i en nätbaserad kurs.

Sidan och jag

Jag heter Åsa Kronkvist och är IT-pedagog på LärandeResursCentrum, Högskolan Kristianstad. Jag intresserar mig särskilt för webbtjänster för skapande, samarbete och kommunikation. Sedan några år tillbaka bloggar jag på uggleblogg.skolbloggen.se. Den här webbplatsen består delvis av material jag publicerat där tidigare.

Den här webbplatsen pusslar jag ihop som underlag till en inspirationsföreläsning jag ska hålla med anledning av att jag fick högskolans pedagogiska pris 2010. Webbplatsen är en dokumentation till er som var där, och en chans för er som inte hade möjlighet att komma att få ta del av en del.