Jiul de Vest - complexul turistic Cheile Buții/ Butei - La Fânațe - drumul forestier Valea Mării/ Măriii - Culmea Valea Mării/ Măriii - Vârful Custura - Șaua Plaiului Mic - cabana Buta, în Munții Retezat

text și imagini: Iosif Bodo (Lupeni)

Gura Butei - La Fânațe, cruce roșie; La Fânațe - Vf. Custura, fără marcaj; Vf. Custura - Șaua Plaiul Mic, bandă roșie; Șaua Plaiul Mic - cabana Buta, cruce roșie; timp de mers, 8-9 ore.

Traseul oferă posibilitate turiștilor să ajungă la cabana Buta pe alt drum decât cel de pe Valea Butei. El trece peste cel mai înalt vârf de pe creasta sudică a Retezatului, Custura (2457 m). Vezi harta și ghidul masivului, GRATUIT, la https://sites.google.com/site/romanianatura1/home/relief-romania-muntii-carpati/carpatii-meridionali-harti-marcaje-pesteri/retezat/muntii-retezat-ghid-harta.

Pornim de la punctul terminus al liniei de autobuz Lupeni - Buta, înainte de podul de peste Jiul de Vest, spre dreapta, pe drumul forestier care merge spre motelul Cheile Buții, unde ajungem după 15 minute. Trecem de motel și spre dreapta, pe cărare cu marcaj cruce roșie urmează un urcuș pronunțat. După 30 de minute ieșim în poiana La Fânațe și traversând-o suntem la drumul forestier care duce la cabana Buta. De la marcajul turistic mergem spre dreapta și după 15 minute o luăm spre stânga pe drumul forestier care merge spre Valea Măriii. După ce ajungem la un pod, înaintăm pe drumul forestier având în stânga Pârâul Valea Măriii. După o oră ajungem la capătul drumului forestier de unde, spre dreapta, pe un drum de tractor urmează un urcuș pronunțat. După 20 de minute cotim spre stânga și străbătând pădurea ieșim în golul alpin. Suntem pe Culmea Valea Măriii. În față se vede Vf. Valea Măriii, iar puțin în stânga este Vf. Custura, unde vrem să ajungem. În dreapta se ridică Vf. Ciomfu Mare și Vf. Gruniu.

Urmează un urcuș greu, dar încet ne apropiem de Șaua Măriii dintre Vf. Valea Măriii și Vf. Custura. Din șa avem în față partea superioară a bazinului Râului Bărbat. Se văd frumos Lacurile Custurii (imagini 24, 25), ascunse în căldarea ocrotită de pereții Custurii. Urmează un urcuș pe grohotișuri (imaginea 26) și în 30 de minute ajungem pe Vf. Custura. Efortul este răsplătit de un peisaj minunat. Spre dreapta (nord) se văd Porțile Închise și Tăul Țapului (imaginea 29). Spre stânga lor (sud-vest), Căldarea Pelegii și Lacul Peleaga, străjuit de Vf. Peleaga și Vf. Păpușa (imaginea 31). Coborând de pe Vf. Custura vedem Căldarea Bucurei și Lacurile Lia și Ana. Mergând pe marcajul bandă roșie, după o oră și treizeci de minute ajungem în Șaua Plaiul Mic. De acolo, în coborârea spre cabana Buta avem în față Vf. Piule și stâncile Gurganului. Pierdem 300 metri diferență de nivel și după 45 minute ajungem la cabana Buta.

0 Vf. Custura, stânga și, în dreapta lui, Vf. Valea Mării, văzute din Valea Jiului de Vest.

1 Podul de unde pornește traseul.

2 Harta traseului concursului de maraton din zonă. Un format mare al ei poate fi descărcat de la.

10 Poiana La Fânațe; în spate Vf. Custura.

11 Marcaj lângă drumul spre Buta, unde o luăm spre dreapta.

13 Sălașe în drumul spre Valea Măriii.

14 Spre Valea Măriii.

15 Podul pe Valea Măriii.

16 Drum forestier pe Valea Măriii.

17 Capătul drumului forestier, unde ocolim spre dreapta.

18 Drumul de tractor.

19 Ocolim către stânga, spre pădure.

20 Cărarea prin pădure.

21 Ieșirea din pădure spre Vf. Custura și Vf. Valea Măriii.

22 Aproape de șaua dintre Vf. Custura și Vf. Valea Măriii.

23 Din șa spre Vf. Custura.

24 Lacul Custura Mare, la nord de Vârful Custura.

25 Lacul Custura Mică, la nord de Vârful Custura.

26 Urcuș pe grohotișuri către Vf. Custura.

28 Cu fiica mea, pe Vf. Custura.

29 De pe Custura privim spre nord, către Porțile Închise (culmea din stânga), sub care se ascunde Tăul Țapului.

31 Vf. Peleaga (stânga) și Vf. Păpușa (dreapta) străjuiesc Lacul Peleaga.

33 Coborâre spre Șaua Plaiul Mic.

34 Indicator turistic în Șaua Plaiului Mic.

36 Cabana Buta.