Cetatea dacică Piatra Roșie, în Munții Șureanu, acces, descrierea locurilor

Ică Giurgiu  (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București), Mircea Vlădulescu, Emilia Marinescu 

Noiembrie 2006. De la Petroșani mergem spre Simeria. Când am parcurs 58 kilometri de la Petroșani (suntem pe drumul E79) se face la dreapta șosea către localitatea Bretea Română. De aici, pe drumul 668 mergem în localitatea Streisângeorz. Ne vom îndrepta de acolo către Boșorod, pe drumul 668A, care trece prin localitatea Strei Ohaba. Din Streisângeorz până în Strei Ohaba sunt 1,2 kilometri. Din Strei Ohaba până la intrarea în Boșorod sunt 6 kilometri. După alți 1,6 kilometri ieșim din Boșorod. Mai avem de parcurs 3,9 kilometri până la un pod peste apa Luncanilor din dreptul căruia se face drum la dreapta către satul Ursici. De la pod mai sunt 2 kilometri până intrăm în localitatea Luncani. Din Luncani este drum la stânga (3 kilometri) către satul Alun. Mai mergem 2 kilometri din Luncani în amonte pe Valea Luncanilor și ajungem la ramificarea către stânga a drumului către cetatea Piatra Roșie. Spre amonte (dreapta) se merge către Peștera Cioclovina cu Apă.

Mergem cam 2 kilometri pe drumul către cetatea Piatra Roșie, înspre amontele unei văi, apoi parcăm autoturismul, din cauza noroaielor. Vedem deja muntele pe care este cetatea (imaginea 1) și versanții de sub platoul de pe partea lui somitală (imaginea 2). De acolo urmează câteva serpentine ale drumului către cetatea și localitatea Costești pe care le suim și apare, venind din față, semnul turistic triunghi roșu, care va urca la cetatea Piatra Roșie (imaginea 3).

1

2

Imagine importantă la. În dreapta, treimea superioară a pozei, Dealul Piatra Roșie. 

3

Urmăm marcajul triunghi roșu și ne apropiem de versanții deasupra cărora se află cetatea (imagini 4, 5).

4

5

6

Apar panouri cu explicații (imagini 6-9).

7

8

9

10

Ajungem pe platoul somital (imagini 10, 11), ne dăm pe ici pe colo seama cam ce ar fi fost pe acolo și ne frapează reauavoință a celor care ar fi trebuit să planteze niște tije metalice cu câteva explicații asupra semnificației arheologice a celor rămase (imagini 12-17).

11

12

13

14

15

16

17   Același loc ca în imaginile 15-16, cu 30 de ani în urmă, împreună cu Dan Nanu.