Harghita, plante carnivore în craterul vulcanului

Rezervaţia Lacul Sf. Ana - Tinovul Mohoş, turism civilizat şi eficient 


Marelena şi Radu Puşcarciuc (Oneşti) 


Custodia si administrarea rezervatiei au fost atribuite de proprietarii terenului si ai padurii, Primaria comunei Cozmeni si Composesoratul Lazaresti, unei societati private: Ecos Club S.R.L., din Lazaresti - Cozmeni.

Iunie 2009. Ce constatam: o buna sistematizare a utilitatilor (parcare, spatii comerciale, de cazare si de campare); asigurarea necesitatilor de informare cu panouri, pliante, ilustrate, ghizi; amenajarea ambientului natural cu destinatie turistica: poteci si marcaje turistice intretinute, poteca podita in Tinovul Mohos, pubele de gunoi si instalatii pentru gratare pe malul Lacului Sf. Ana; intretinerea si mentinerea unei curatenii exemplare in perimetrul rezervatiei; amabilitate si solicitudine din partea comerciantilor si a corpului de rangeri; taxe rezonabile.

Recomandam celor care-si propun sa viziteze singurul lac vulcanic din Romania (extrem de pitoresc si in sine) dar si Tinovul Mohoș (interesant prin aspectul natural general si prin vegetatia specifica, aici crescand cea mai frumoasa planta carnivora din Romania, roua-cerului) si un scurt traseu montan, cabana Sfanta Ana - Lacul Sfanta Ana - Saua Tata - Ciomatul Mic - Muchia Lacului - cabana Sf. Ana, marcat cu cruce albastra pana in Saua Tata, apoi cu banda albastra.

Traseul debuteaza cu o coborare pana langa lac, pe o poteca ce taie serpentinele soselei asfaltate de acces (cu taxa suplimentara) la malul lacului, trecand pe langa capela Sf. Ana, pentru a incepe apoi un urcus mediu, prin padure, pana pe culmea care constituie “ghizdul” fostului crater in care este acum adapostit lacul. De aici poteca traverseaza, pe la marginea padurii, poieni acoperite cu fanete; avem parte de frumoase privelisti deschise spre sud, catre Valea Oltului si culmile Muntilor Bodoc si Harghita. Reintram pentru scurt timp in padure si ajungem, dupa vreo 2 ore de mers lejer, fara a socoti popasurile, inapoi in zona comerciala a rezervatiei.

Au participat: Sara si Carmen Petrescu, Diana, Luminita si Dorel Balaita, Eugenia si Dorin Levischi, Dominic Csudor, Tatiana Florea, Victor Manole, Vasile Vilescu, Elena si Vasile Serbu, Marelena si Radu Puscarciuc.

extras din lucrarea autorilor Oliviu Marcu, Zoltan Racz, Adrian Cioaca - Muntii Harghita - Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1986

1   In parcarea (fara peturi, hartii etc.) de langa cabana Sf. Ana. In fundal, Muntele Ciomatul Mare.

                                         3   Capela Sf. Ana.

         4   Lacul Sf. Ana, străjuit de Muntele Ciomatul Mic.

Vezi Lacul Sf. Ana şi Muntele Ciomatul Mic, imagine la.

5   In preajma lacului “turismul la iarba verde” este bine dezvoltat; curatenia este insa desavarsita si permanenta.

6   Scrăbunţică (Lapsana communis).

7   Pe poteca ce urca spre Saua Tata - Ciomatul Mic.

                                  9   La cules de fragi!

                        10   Pitoreasca poteca de pe Muchia Lacului.

 11   Priveliste de pe Muchia Lacului peste Paraul Jombor spre culmile Muntilor Bodoc si, peste Olt (dreapta), spre Muntii Harghita.

                  12   Pojarnita (Hypericum perforatum).

       13   Mălăoi (Helianthemum vulgare).

     14   Stupiniță (Platanthera bifolia).

15   Primim, pe gratis, o lectie de geo, bio, eco - logie de la custodele rezervatiei (Kerezsy Laszlo).

16   Tinovul Mohoş se viziteaza doar sub indrumarea unui ghid (bine pregatit).

17   Poteca podita se opreste la unul dintre lacurile mlastinii.

18   În jurul lacului descoperim câteva dintre florile care fac celebru Tinovul Mohoş: bumbăcăriţa (Eriophorum vaginatum), ...

                      19   răchiţelele (Vaccinum oxycoccos) şi...

 20 …superba rouă-a-cerului (Drosera rotundifolia), ale cărei flori sunt insignifiante...

                                  21 …faţă de frumuseţea frunzelor, ...

                                                 22 …faţă de frumuseţea frunzelor, ...

                                        23 …o atracţie mortală pentru... naivi!