Catarates

Les cascades Victòria són un dels salts d'aigua més espectaculars del món. Estan situades al riu Zambesi , que en aquest punt marca la frontera entre Zàmbia –prop de la ciutat de Livingstone– i Zimbabwe. El riu, en precipitar-se per la cascada, té una amplària d'uns 1.700 m, per la qual cosa aquestes cascades són les més amples del món; pel que fa a l'alçària, el Zambesi hi salta per un desnivell de 128 m. Les cascades Victòria conformen un panorama ben notable a causa de la seva disposició particular: s'estimben a través d'una llarga falla de l'altiplà per on corria el riu, el qual continua el seu curs per un estret congost. També es poden contemplar des del davant mateix de la bretxa oberta en el terreny, a tan sols 30 metres de distància.

David Livingstone, explorador escocès, fou el primer europeu que va observar les cascades el 1855 i les va anomenar en honor a la reina Victòria, si bé la població local les coneixia com a Mosi-oa-Tunya, «la fumera que retruny». La ciutat zambiana veïna porta precisament el nom de l'explorador. Al voltant de les cascades s'han creat dos parcs nacionals, el Mosi-oa-Tunya National Park a Zàmbia i el Victoria Falls National Park a Zimbabwe, i actualment són una de les principals destinacions turístiques de l'Àfrica austral.

CATARATES VICTÒRIA

CATARATES DEL NIÀGARA

Les cascades del Niàgara són un grup de grans caigudes d'aigua del riu Niàgara (56 Km) en la zona oriental de l'Amèrica del Nord, a la frontera entre els Estats Units i el Canadà. Niàgara deriva d'una paraula de la tribu índia iroquesa que significa "tro d'aigua".

Comprenen tres salts d'aigua diferenciats: la cascada de la Ferradura o canadenca (en anglès Horseshoe Falls o Canadian Falls), a la província d'Ontàrio; la cascada nord-americana o American Falls, a l'estat de Nova York; i la més petita, la cascada del Vel de Núvia o Bridal Veil Falls. Malgrat que en conjunt no tenen una gran altura, són molt amples i són les de més volum d'aigua de l'Amèrica del Nord.

CATARATES D'IGUAÇÚ

Les cascades de l'Iguaçú són un conjunt impressionant de vora 275 caigudes d'aigua al riu Iguaçú, afluent del Paranà, al límit entre el Brasil (estat de Paranà) i l'Argentina (província de Misiones), vora les ciutats de Foz do Iguaçu i Puerto Iguazú, a banda i banda de la frontera. En tot el món són només comparables amb les cascades Victòria, a l'Àfrica Austral.

Estan incloses dins dos parcs nacionals (l'argentí, anomenat Parque Nacional Iguazú, creat el 1934, i el brasiler, el Parque Nacional do Iguaçú, creat el 1939) que ocupen unes 250.000 ha de selva subtropical, establerts amb l'objectiu d'administrar i protegir el cabal d'aigua de les cascades i el conjunt mediambiental del seu entorn. Històricament, el primer europeu que va descobrir les cascades de l'Iguaçú fou l'andalús Álvar Núñez Cabeza de Vaca el 1542.