Wie is Miracle en zijn hifi-geschiedenis.

Mijn naam is Michel. Geboren in 1971 in het mooie plaatsje Warmond.

Hier maakte ik al vrij jong kennis met live muziek, wat al heel snel mijn interesse wekte.

Pas op, dit is een vrij lang verhaal. Ondanks dat het nog maar in grote lijnen beschreven is.

Thuis hadden we een simpele Philips alles in één installatie, met bijbehorende speakers.

Niet veel soeps, wat meest alleen maar als radio gebruikt werd. Al was er wel een heel behoorlijke platencollectie in huis. Die werd maar zelden aangeroerd.

Alleen als mijn ouders niet thuis waren draaide ik al snel heel wat platen, waar dan ook wel wat naalden bij gesneuveld zijn.

Dat was al snel een rede voor mijn ouders om mij maar een platenspeler voor mijn verjaardag te geven, met de mededeling dat als ik de naald zou slopen ik zelf een nieuwe moest kopen van mijn zakgeld.

Je zult begrijpen dat ik toen wel wat voorzichtiger werd met de naald.

Al vrij snel was ik het geluid wat er uit die platenspeler, met ingebouwde versterker, en bijpassende kunststof speakerboxen, behoorlijk zat. Het leek in de verste verte niet op het geluid wat ik live hoorde. Ook was ik altijd al behoorlijk ondernemend en leergierig naar techniek.

Daarom de platenspeler maar eens open gemaakt.

Het was me snel duidelijk wat de aansluiting van de platenspeler naar de ingebouwde versterker was. Dit zat met (wat ik nu weet) cinch stekkers aan elkaar.

Van wat gespaard zakgeld ben ik toen bij de plaatselijke tweedehands/rommelwinkel een versterker gaan kopen. Daar de platenspeler op aangesloten, op de aansluiting die daarvoor bedoeld was. Natuurlijk bromde dat als een bezetene.

Dat verhaal eens uitgelegd aan de man in die winkel, en die wist mij te vertellen dat er nog een aparte draad van de platenspeler naar de versterker moest komen. Ik had geen idee hoe dat dan moest, maar ik mocht dan wel even langs komen zodat hij dat voor me zou regelen.

Daar met mijn grote neus bovenop gestaan om te zien hoe hij dat deed. Hierna heeft hij me ook direct maar even uitgelegd hoe ik de buizen in de versterker kon verwisselen. Ook dat vond ik natuurlijk reuze interessant.

Zo ben ik steeds een stapje verder gegaan, met goedkoop spul, eerst alleen buizen vervangen, met soms goed en soms minder goed resultaat. Totdat een versterker een keer echt de geest gaf, en begon te roken.

Dat ding natuurlijk weer open gemaakt, en de zwarte onderdelen eruit gesoldeerd. Dat spul meegenomen naar de dichtstbijzijnde elektronicaboer, die gelukkig nog kon herkennen wat alles geweest was, en zo vriendelijk was mij uit te leggen hoe ieder onderdeel heette, wat het deed en hoe hij de waarde herkende.

Op die manier heb ik steeds meer leren kennen van (audio)apparatuur, en ben ik na ook wat boeken gelezen te hebben zelfs versterkers zelf gaan bouwen. Totdat ik er achter kwam dat het gewoon niet rendabel meer was om zelf te bouwen. De fabrikanten doen dat in veel grotere oplagen, en daardoor kopen ze hun spullen veel goedkoper in.

Toen ben ik weer over gegaan op het kopen van apparatuur, maar ben ik me meer en meer gaan richten op het bouwen/ontwerpen en verbeteren van bestaande speakers. Zelfs zover dat ik van de speakers die ik bouwde en weer verkocht een tijdje heb kunnen leven.

Daarna ook car-audio gaan doen. Zowel het ontwerpen van de bekisting van de speakerunits als de totaalontwerpen voor hifi wedstrijden (ja, dat bestaat) en ook zelf wat hifi wedstrijden gedaan en meerdere prijzen gewonnen.

Voor de gein, omdat ik het kon, ook eens wat DB-Drag wedstrijden gaan doen. Dat is zo veel mogenlijk decibels met een stereoinstallatie in een auto zien te produceren.

Dat lijkt makkelijk, maar probeer het maar eens om 155 echte Db's in een auto te halen met slechts één (1) 15" woofer en 1000Watts versterking.

Ook hier, ondanks dat de concurrentie bestond uit importeurs met tientallen tot wel honderden keren mijn budget, heb ik meerdere wedstrijden in gewonnen.

Om verschillende redenen ben ik daarmee helemaal mee gestopt. Hiermee verdween de intesse in audio eigenlijk even helemaal, en heb ik alleen nog maar een Kenwood set (welke nog steeds in mijn bezit is), met Warfdale monitoren van rond 1990 in huis gehad, wat ik meer voor achtergrondmuziek gebruikte dan dat ik ernaar luisterde. In de auto heb ik zelfs een aantal jaar geen radio gehad.

Tot een jaar of 5 (2003/4) geleden. Toen ben ik weer eens wat mooie audioapparatuur aan gaan schaffen. Eerst een heel behoorlijke Marantz set, met Tannoy Saturn S6LCR monitoren (die nu nog in mijn bezit zijn, voorzien van betere filters, en op de Kenwood set, in de computerkamer dienst doen), welke al vrij snel werden vervangen door Mission M35i's. Ook deze had ik voorzien van betere filters en bedrading.

Doordat ik toen vrij regelmatig film keek heb ik de fout gemaakt de Marantz PM80 in te ruilen voor een SR7300 7.1 geval. Daarbij 4 Mission M31i's aangeschaft voor de zij- en achterspeakers en van het zelfde merk een bij de M35's passende middenspeaker.

Voor de sub heb ik 2 Magnat subwoofers in een 5de orde bandpass Isobaric gestoken met een Marantz MA700 als versterker, en later een eigenbouw subversterker.

In eerste instantie was dat natuurlijk helemaal geweldig. Zeker met films.

Met een ontploffing in zo'n film stond alles te trillen en had ik het idee dat die ontploffing werkelijk in de kamer gebeurde. Ook een vliegtuig of heli leek letterlijk door de kamer te komen. Heel indrukwekkend, maar na langer ermee leven wel erg vermoeiend.

Ook met muziek was het niet wat ik zocht.

Daarom al snel dat weer opgeruimd en terug gegaan naar een stereoset. Dat werd een Marantz PM7200KI, en al heel snel volgde daar een set Dali Helicon 400's op ipv de Mission M35i's

Geweldige versterker voor dat geld, maar toch moest ook deze weer vrij spoedig het veld ruimen voor iets beters.

Hierna is het redelijk snel allemaal gewisseld. Totdat ik het geluid had gevonden wat ik zocht.

Eigenlijk alles wat uit de woonkamer overbleef verhuisde door naar de slaapkamer. Totdat er niets meer veranderde in de woonkamer, begin 2008.

Toen ook daar aan de zelfde zoektocht begonnen. Die nu onderhand ook wel een beetje op het eind begint te komen. Alleen nog wat tweaken met buisjes om het allerlaatste eruit te halen.

Vooral omdat ik pasgeleden per toeval tegen een set Fostex H320 (houten) hoorns aan ben gelopen, komt de drang om weer zelf te gaan bouwen steeds meer terug.

Ik heb nu dus het idee opgevat om voor de woonkamer een 2-weg systeem te gaan bouwen met een Beyma 15G40 (15") woofer tot 1200Hz, 12Db/octaaf gefilterd en die Fostec H320 hoorns met D1405 1" drivers. Ook 12Db/octaaf gefilterd.

Hier hoop ik nog meer dynamiek en rust in het geluid te krijgen. Nog meer de livesound die ik zo graag hoor.

Live-sound = Niet alleen PA sound. Ik hoor veel liever een akoestisch optreden dan de gemiddelde PA.

Natuurlijk zijn er ook heel goed klinkende PA opstellingen. Gelukkig heb ik er daar ook een heel aantal van mogen beluisteren, maar helaas ook te veel slechte, die veel te veel laag geven in verhouding tot de rest, en ook die veel te schreeuwerig klonken, en soms veel te hard stonden. Zelfs zo hard dat het overstuurd klonk.

Dat is natuurlijk niet wat ik thuis wil horen.

Thuis wil ik het zelfde horen als wanneer ik muziek hoor zonder versterking en speakers ertussen. Ook op een heel goede PA installatie heb ik dat soms heel goed gehoord. Dat KAN de werkelijke sound van instrumenten en stemmen (ook een instrument vind ik) heel goed benaderen.

Dat is dus wat ik ook zoek. De beste benadering van werkelijke muziek.

Dat is wat ik de aankomende tijd nog verder ga proberen te benaderen, door zelf weer speakers te gaan bouwen, en steeds verder te gaan verbeteren.

De voortgang daarvan zal hier op de site, onder zelfbouwproject te volgen zijn.

Het zal zeker niet snel gaan, door tijdgebrek. Veel werk, een druk sociaal leven, en veel te veel interesses, maar iedere vooruitgang zal hier te volgen zijn. Uiteraard met foto's en verslagen.

Ik wens iedereen veel kijk- en leesplezier op mijn site, en hoop dat je er ook nog wat van op zal steken.

Met vriendelijke groet, Michel.