הקש"ר השמ"ח  שרה זיגלבאום

כלי של קלינאית תקשורת לליקויי שפה  להדרכה וללמידה מרחוק


קומיקס

חוקרים ואנשי חינוך עמדו זה מכבר על הפוטנציאל הגלום בסיפורי קומיקס ככלי עבודה יעיל עם ילדים ובני נוער עם קשיים בשפה ובתקשורת. הפירוק של סיפור לסיטואציות קצרות מאוד, הדומיננטיות של הממד החזותי, והשימוש בבועות דיבור ובבועות חשיבה או הרגשה, הופכים את הקומיקס לכלי מצוין להמחשת מצבים חברתיים לתלמידים המתקשים, ולהעלאת המודעות שלהם למחשבות ולרגשות של המשתתפים השונים בסיטואציה.

ילדים עם לקויות שפה או לקויות למידה ייצאו נשכרים מעבודה בקומיקס בתחומים של אבחנה בין עיקר לטפל, התמקדות ברעיון או בנושא מרכזי, תחביר, יכולת ניסוח, טיפול בשגיאות כתיב, ארגון וכדומה.

למרות הפוטנציאל הגלום בקומיקס, מיעטו עד כה להשתמש בו בגלל חוסר היכולת לצייר סיפורי קומיקס, כישרון השמור למעטים בלבד. על רקע זה ,נרתם מטח לספק לילדים עם צרכים מיוחדים כלי קומיקס ידידותי ונוח לשימוש, המאפשר לבנות סיפורים אישיים המותאמים לעולמם האישי ולתכנים המעסיקים אותם או המהווים אתגר עבורם. 

האתר " מדברים קומיקס" מעמיד לרשות המשתמש רקעים ובהם סביבות מחיי היום יום- הבית, בית ספר, קהילה, דמויות של ילדים, בני נוער ומבוגרים במצבים שונים- עמידה, ישיבה, הליכה ובמצבי רוח שונים- ניטראלי, עצוב, שמח, חפצים ואביזרים רבים. נוסף על המרכיבים הגרפיים קיימת באתר ספריית בועות: בועות מחשבה ובועות דיבור מסוגים שונים, ובתוכן המשתמשים מוזמנים לכתוב. גם הבחנה זו, בין דיבור למחשבה, היא בעלת חשיבות כאשר עוסקים בפיתוח כישורים חברתיים-תקשורתיים, במיוחד בהקשר של                        ה-  Theory Of Mind. הקומיקס מאפשר הגדלה והקטנה של כל דמות, חפץ או בועה, הסבתם לימין או לשמאל לפי הצורך, הצבתם לפני מרכיב אחר או מאחוריו, וכמובן- שמירה על כל רצף כסיפור קומיקס אישי שמאפשר גם לפרסמו בגלריה, לעיני המשתמשים האחרים. גלריה של סיפורי קומיקס עשויים חלקית        (גלריית מטח) מאפשרת למטפל או להורה להנות סיטואציה ולבקש מהילד להשלים אותה: לנחש מה קרה בהמשך, מה אמרה כל דמות, אילו פתרונות אפשריים וכדומה. מורים יכולים להכין בעצמם סיפורי קומיקס או חלקי סיפורים ולשמור אותם בגלריית המורים למען תלמידיהם. אמצעים אילו, בשילוב קלות השימוש בכלי, מזמנים המחשה של מצבי חיים למיניהם ועבודה על כישורים חברתיים ואחרים בדרך מהנה. כל תלמיד יכול לפעול באתר בעצמו ולבחור את התכנים המעניינים אותו.

את התמונות שמלוות אתר זה יצרתי בעזרת אתר קומיקס מעולה בשם Toondoo שלצערי נסגר לפני שנים אחדות.

בהמשך אתייחס לקשר שבין שימוש בקומיקס לפיתוח שפה.