Pelikenttäteline

Sivu luotu: 19.11.2008

Sivu päivitetty: 23.6.2009

Yleistä

Flippereiden kunnostusta käsitteleviä videoita ja www-sivuja katsellessa silmiini osui aina silloin tällöin mielenkiintoisen näköinen vempain, johon pelikentän kiinnättämällä pystyi työskentelemään näppärästi kentän molemmin puolin osien purkamisen ja kokoamisen aikana.

Amerikanserkut kutsuivat vempainta nimellä Playfield Rotisserie ja päätin tutkiskella tarkemmin mistä on kyse sekä miten sellaisen mahdollisesti saisi itselle. Selailun jälkeen kävi ilmi, että näitä oli aikoinaan valmistettu ja myyty, mutta nyt kaikkialla myyytiin ei oota. Lisäksi näytti siltä, että hinnat olivat olleet hulppeita joten moni oli päätynyt rakentelemaan oman virityksensä.

Itselläni oli kokemusta pelikentän totaalisesta purkamisesta ilman tuollaista apuvälinettä ja olin varma, että vehkeestä olisi apua vastaavissa tilanteissa. Ajatus jäi takaraivoon kummittelemaan.

Oman telineen evoluutio

Kunnostaessani Hulk flipperiäni otin kaiken irti pelikentästä sekä ylä- että alapuolelta, koska kentän käsittely sekä kuljetus paikkamaalausen ja lakkauksen aikana oli näin helpompaa.

Hulkin kanssa ratkaisuni oli laittaa kenttä kahden höyläpenkin väliin siten, että kenttä oli molemmista päistä puristettu kahden puupalikan väliin ja palikassa oli metallitangon pätkä. Metallitanko lepäsi molemmista päistä pöydän pinnalla ja mahdollisti kentän pyörittelyn. Halutessani lukita kentän tiettyyn asentoon käytin höyläpenkkiin kiinnitettyjä puristimia estämään kentän vapaan pyörimisen.

Kuva: Hulk "pelikenttäteline".

Tämän jälkeen tein F-14 Tomcat flipperille kevyemmän läpikäynnin, jossa poistin vain pelikentän päällä olevat osat. Tässäkin tapauksessa nostin kuitenkin pelikentän pois flipperistä. Tein 20 cm korkeat tuet, jotka laitoin pelikentän neljän kulman alle, jotta alla olevat osat eivät ottaneet pöydän pintaan kiinni. Tein tuet niin, että ne olivat helposti purettavissa ja todella yksinkertaiset.

Kuva: tukitelineet pelikentän kulmiin,

Mario Andrettin kentän vaihdossa käytin kahta sahapukkia, mutta siitä ei ole ikävä kyllä kuvia.

Viimeisin evoluutio on lähellä "kaupallisia" tuotteita. Eräänä päivänä silmiin osui kaatepaikkaromuksi joutunut pöytä. Siinä oli metalliset jalat ja pöytälevy oli kooltaan flipperin pelikentän luokkaa. Pienen ajatusleikin jälkeen pöytä otettiin talteen ja siitä alettiin työstämään pelikenttätelinettä. Ensin leikattiin kulmahiomakoneella pöydän kantta pitävät metallilistat irti jaloista. Sen jälkeen leikattiin jalkojen välissä oleva ontto tukirauta poikki, jolla saatiin jaloista vähemmän tilaa vievät säilytyksen kannalta ja toisaalta niihin saatiin säätövaraa pituussuunnassa. Säätöä varten onttoon putkeen laitettiin puupalikka ja putkeen porattiin myös reikiä ruuveja varten.

Kuva: jalkojen välisen tukiraudan säätövara.

Jalkojen päihin porattiin 8mm reiät ja niiden läpi vietiin saman paksuiset kierretangosta leikatut tapit. Molempiin päihin tehtiin puupalikat joihin porattiin 8mm reiät läpi ja mutterin upotusta varten toiselle puolelle suuremmalla halkaisijalla upotus.

Kuva: Pelikenttätelineen päätypalikka.

Kierretankoon laitettiin mutterit ja prikat molemmin puolin jalkaa. Tämän jälkeen laitettiin puupalikka jalkaa vasten siten että jalan sisäpinnalla ollut mutteri meni puupalikassa olevaan upotukseen ja palikan toiselle puolelle kiristettiin myös mutterit.

Kuva: puupalikan kiinnitys jalkaan kierretangolla ja muttereilla.

Pelikenttä kiinnitetään molemmista päistä puupalikoihin joko puristimilla tai ruuveilla. Ruuveja käytettäessä kentässä on usein valmiita reikiä joita voi hyödyntää.

Kuva: pelikentän kiinnitys ruuveilla valmiista reistä.

Kun kenttä on molemmista päistä kiinni palikoissa on teline valmiina käyttöön ja kenttä pyörii mukavasti. Jäykkyyttä voi helposti säädellä muttereita kiristämällä (käyttämällä kahta mutteria). Siipimutterit olisivat hyvä ja helppokäyttöinen ratkaisu uloimpina muttereina, mutta ei sattunut olemaan käsillä kasailuvaiheessa.

Kuva: semi-professionaali työpiste flipperin fiksaajalle.

Yhteenveto

Pelikenttiä voi purkaa ja koota ilman telineitä ja varsinkin uudemmat WPC aikakauden Williams flipperit ovat kohtuullisen mukavia työstettäviä niin että kenttää ei poisteta flipperistä. Toisaalta ergonomia ja työmukavuus harppaavat aivan uusille tasoille jos käytössä on jonkinlainen teline helpottamaan optimaalisten työasentojen löytymistä. Näkyvyys eri kulmista kinkkisiin paikkoihin paranee myös erittäin paljon, samoin kuin uudelleenkokoamisen kannalta tärkeän valokuvamateriaalin napsiminen. Telineen nikkarointiin on runsaasti vaihtoehtoja (katso linkit) ja on erittäin helppoa suorittaa nikkarointi erittäin edullisesti eli raha tuskin tulee esteeksi.

Pelikenttätelineen käyttöä on helppoa perustella jos joutuu vaihtamaan pelikenttää tai esimerkiksi kentän lakkaamisen vuoksi tyhjentämään koko kentän. Perustelu on helppoa myös jos tarkoituksena on käydä hieman huolellisemmin läpi usemapia flippereitä. Jos joskus pääsee telinettä kokeilemaan niin tuskin haluaa enää sen jälkeen pinnistellä vaikeissa työasennoissa flipperin vieressä ja kurotella kabinetin pohjalle pudonneita ruuveja yms., mutta makuasioitahan nämä ovat.

Linkkejä

Mikko Laakso 2008