Gottlieb - Mario Andretti (1995)

Sivu luotu: 19.10.2008

Sivu päivitetty: 24.7.2010

Flipperin hankintapäivä: 12.2.2008

Flipperin myyntipäivä: 1.8.2008

Yleistä

Mario Andretti on toiseksi viimeinen Gottliebin valmistama flipperi. Vauhdikas kilpa-autoilu-/ formulateema on varmasti suomalaisten mieleen. 90-luvun Gottliebit eivät ole kovin suuressa huudossa harrastajien keskuudessa yksinkertaisten sääntöjensä ja mielipiteitä jakavan grafiikkansa vuoksi, mutta varmatoimisia ja vauhdikkaita ne kaikesta huolimatta ovat.

Lähtötilanne

Pelikenttä oli erittäin kulunut flippereiden kohdalta ja kokonaisuudessaan varsin likainen. Flipperit olivat lisäksi eri paria. Kabinetti oli ulkoisesti ok kunnossa, backboxin oikealla puolelta oli lohjennut pala ja kabinetin vasemmassa kyljessä oli yksi aika syvä iskemä. ELektroniikka ja kentän alapuolen mekaniikka olivat siistissä ja hienossa kunnossa. Peli oli toimiva, joskin skill shot antoi aina arvon "too soft" ja backboxin yleisvalaistus oli pimeänä.

Kunnostus

Kamalassa kunnossa olevan pelikentän haastava paikkamaalailu oli tähtäimessä, mutta kokeilin ensin kepillä jäätä. Kun The Pinball Resource sitten ilmoitti, että uusia pelikenttiä löytyy varastosta kohtuu hintaan, lähti tilaus rapakon taakse ja edessä oli pelikentän vaihto.

Kabinetti

    • Kabinetin sisäosa puhdistettu
    • Kolikkoluukku ja kabinetin pulttien kannat maalattu
    • Translite kuva puhdistettu
    • Jalat kiillotettu ulkopinnoilta ja maalattu sisäpinnoilta

Pelikenttä

    • Kaikki metalliosat kiillotettu
    • Kaikki muoviosat kiillotettu
    • Kaikki lamput vaihdettu (mm. 100 uutta LED valoa)
    • Kaikki kumit vaihdettu uusiin
    • Asennettu täysin uusi ja käyttämätön pelikenttä
    • Laminoitu ohjekortit

Tämä oli ensimmäinen pelikentän vaihto täysin uuteen, jonka olen itse tehnyt. Erona käytössä olevan koko kentän purkamiseen ja uudelleen kokoamiseen (vertaa esimerkiksi Hulk koneeni) on se, että reiät ovat erittäin pieniä, eikä kentässä ole valmiina iskumuttereita (t-nut).

Iskumutterit laitoin ensiksi. Kentän pitää olla sellaisella pinnalla, joka on ehdottoman tasainen, ettei kentän pinta vaurioidu epätasaisuuksista kun mutterit lyödään paikalleen. Ostin uudet iskumutterit, koska ne olivat erittäin halpoja. Testasin vanhasta kentästä irroitetun ja uuden iskumutterin paukuttelua uuteen kenttään ja voin suositella varauksetta uusien iskumuttereiden hankkimista (ne upposivat huomattavasti paremmin, koska piikit eivät ole lainkaan kääntyneet).

Ennen kuin aloitan kentän alapuolen kokoamisen minulla on tapana laittaa kentän päällyspuolella olevat kiskot paikoilleen. Tämä siksi, että niiden asentamiseen vaaditaan usein paukuttelua. Kiskojen asennussyvyyden tarkkailu on myös huomattavisti helpompaa kentän alapuolelta käsin ennen kuin kaikki muu tilpehööri on kiinnitetty.

Tein muutaman testin uudelle pelikentälle. Kokeilin miten ruuvit lähtivät vetämään pieniin reikiin sekä ylä- että alapuolella. Ruuvit olivat huomattavan paksuja suhteessa reikiin joten päätin suurentaa niitä kentän yläpuolella (muussa tapauksessa paksu ruuvi nosti puuta ympäriltään porautuessaan kenttään). Paukuttelin pystyporalla noin 160 (2,5 mm) reikää pelikentän päällyspuolelle, mutta vaiva kannatti siistinä ja helppona ruuvailuna kun kasasin päällyspuolta. Tämä ei olisi ollut pakollinen toimenpide muiden kuin kiskojen osalta. Kiskoille kenttään tehdyt reiät eivät ole riittävät. Kenttään tehdyt reiät ovat käsittääkseni painettu jonkinlaisella piikkisapluunalla joten ne ovat erittäin matalat sen lisäksi että ne olivat erittäin pienet. Kiskon lyöminen kentässä valmiina olevaan reikään (käytännössä kuoppa) on koon puolesta mahdotonta eivätkä ne kuitenkaan uppoaisi riittävän syvälle pysyäkseen paikallaan. Kentän alapuolella olevia reikiä en suurennellut, koska 1) siinä olisi ollut iso työ 2) puun nouseminen ruuvin ympärillä ei ole esteettisesti ongelma kentän alapuolella 3) minun olisi pitänyt olla erittäin varovainen kentän päällyspuolen naarmuuntumisen suhteen poraillessani alapuolta pystyporassa.

Hattua piti nostaa Gottliebille ja kunnostajan elämän helpottumiselle vuodesta 1979 (Hulk projektini) vuoteen 1995 (tämä kone)! Kaikissa liittimissä on molemissa päissä koodit, joten ei tarvinnut itse merkkailla kaapeleita. Lisäksi pelikentän alapuolella on maalattuna kaikkien kentän alapintaan tulevien osien kuvat ja kiinnityskohdat! Jos olet aloittelemassa flipperiharrastusta Gottlieb system 3 kone on mainio ensimmäinen kone, sillä yhdelläkään valmistalla en ole nähnyt yhtä huolellista osien merkintää. Erittäin harrastajaystävällinen kone!

Elektroniikka

    • Vaihdettu oikeat sulakkeet
    • Kaikki optot puhdistettu
    • Vaihdettu yksi diodi ohjainkortilta

Elektroniikan osalta kaikki tuntui olevan kunnossa joten ei huolta. Kun kaikki oli kunnostettu ja oli testipelien aika löytyi kuitenkin ongelmia ja ne liittyivät valaistukseen.

Ensinnäkin backboxin yleisvalaistus oli jälleen pimeänä (olin kertaalleen vaihtanut palaneen sulakkeen). Syynä palanut sulake. Sitten meni seuraavakin sulake kun käynnistin koneen. Oikosulkuahan siinä sitten piti epäillä. Poistin kaikki lamput ja aloin lätkimään niitä yksitellen takaisin. Yhden kannan kohdalla lähti jälleen sulake alta ja päätin jättää sen tyhjäksi kun vaihdoin sulakkeen. Tällä tavoin sain kierrettyä ongelman polttamalla noin 10 sulaketta :-) Takalasin takana on melkein 50 lamppua joten ei haittaa jos muutamssa niistä ei ole lamppua joten en sitten korjannut varsinaista vikaa vaan kiersin sen.

Toinen ongelma oli joidenkin insert lamppujen pimeänä pysyminen. Uudet lamput eivät auttaneet joten piti tutkia piirroksia. lamput olivatkin sopivasti 6, 16, 26, 36, 46... joten ohjainkorttiin alkoivat jäljet johtaa. Sieltä löytyikin sitten piirrosten ja yleismittarin avulla yksi kuollut diodi ja se vaihtamalla ongelmasta päästiin.

Mekaniikka

    • Flipperit uusittu
    • Kaikkien kelojen holkit uusittu
    • Kaikki jouset uusittu

Yhteenveto

Pelikentän vaihto ei ole aivan halpa tai pienitöinen homma, mutta luonnollisesti rahan ja ajan ollessa saatavilla lopputulos on todella näyttävä. Lukuunottamatta tiettyjen reikien suurentamista, pelikentän vaihdossa ei sinänsä ole mitään vaikeata kokemattomallekaan. Kuten aina järjestelmällisyys ja kärsivällisyys ovat ykköshyveitä.

Pelistä tuli siis erittäin hieno ja se matkasi käytännössä miltei välittömästi valmistumisensa jälkeen ystäväni kämpille, jossa sitä on kuritettu erittäin kiivaasti siitä lähtien. Meidän porukalla ei ole mitään valittamista pelin "syvyyden" suhteen, mutta pistelaskussa on kieltämättä paikoitellen omat erikoisuutensa.

Kuvagalleria

Linkkejä

Mikko Laakso 2008