Projecte Educatiu de Centre

PROJECTE EDUCATIU DE CENTRE

CP LLUÍS REVEST

Maig 2010

1.- INTRODUCCIÓ.

El present Projecte Educatiu estableix les línies d’actuació per a tots els membres de la comunitat educativa del CEIP Lluís Revest i és, alhora, el compromís del centre amb la societat.

Els eixos que han guiat i orientat la concreció d’aquest Projecte han estat d’una banda la revisió de l’anterior PEC i de l’altra, la voluntat de millorar constantment la qualitat de la tasca educativa.

L’article 88 del Reglament Orgànic i Funcional (ROF) recull que: “El projecte s'elaborarà a partir de l'anàlisi prèvia de les necessitats específiques de l'alumnat i del context escolar, socioeconòmic, cultural i sociolingüístic del centre. Aquest ha de garantir que la intervenció pedagògica siga coherent, coordinada, progressiva i assumida pel conjunt de la comunitat escolar del centre.”

El PEC no es pot considerar com un document burocràtic, sinó com el recull de principis fonamentals que conformen la cultura del centre. Estableix el marc general de : la gestió de l’acció educativa, l’organització pedagògica, els continguts dels ensenyaments, i la relació entre els diferents sectors de la comunitat educativa.

El seu marc legal ve determinat per la legislació actual:

a) El Reglament Orgànic i Funcional (ROF)

b) La Llei Orgànica d'Ordenació General del Sistema Educatiu La Llei Orgànica 2/2006

c) La Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià.

d) El Decret 111/2007, de 20 de juliol , del Consell, pel qual s’estableix el currículum de l’Educació Primària a la Comunitat Valenciana.

e) DECRET 38/2008, de 28 de març, del Consell, pel qual s’estableix el currículum del segon cicle de l’Educació Infantil a la Comunitat Valenciana.

f) DECRET 39/2008, drets i deures dels alumnes.

El Projecte Educatiu de Centre es complementa i es defineix totalment i conjunta amb:

El Projecte Curricular de Centre (PCC). Annex 1

El Pla de Normalització Lingüística (PNL). Annex 2

El Reglament de Règim Interior (RRI). Annex 3

El Programa d’Educació Bilingüe (PEB). Annex 4

El Pla d’animació i foment de la lectura (Annex 5)

El Pla per la prevenció de la violència (Annex 6)

El Pla d’autoprotecció (Annex 7)

El Pla d’acció tutorial (Annex 8)

El Reglament de Règim Interior del menjador (Annex 9)

Aquest Projecte s’erigeix com l’instrument que afavoreix una millora en la qualitat del servei educatiu. Ha estat elaborat en un debat participatiu i aprovat pel Consell Escolar. Tot i els principis de continuïtat i estabilitat és oberta a modificacions futures i a noves aportacions

2.-CONTEXTUALITZACIÓ

2.1. El barri i la localitat on està ubicat el Centre

El Col·legi Públic Lluís Revest es troba situat a la part nord-est de la ciutat de Castelló, en un barri nascut a finals dels anys 70, perfectament integrat dins del teixit urbà de Castelló, pròxim al centre històric. Predominen els blocs de pisos, majoritàriament construïts per a una població de nivell econòmic mitjà o mitjà alt.

Els alumnes poden trobar dins del propi barri diversos serveis educatius i culturals, com ara, la Biblioteca Pública, llibreries, instal·lacions esportives i cinema, espais lúdics per a jocs, sense oblidar que la proximitat al centre de la ciutat permet accedir fàcilment a tots els serveis i activitats culturals o lúdiques que s’organitzen en la localitat.

2.2. Característiques sociològiques de les famílies

Al voltant d’un 65 % de les famílies que porten els seus fills al nostre col·legi, han nascut a la nostra Comunitat, mentre que un 30 % ha vingut d’altres zones d’Espanya, i un 5 % procedeix de l’estranger.

Pel que fa al nivell d’estudis, un 50% dels pares o mares tenen estudis universitaris (un 25% de grau superior i un 25 % de grau mitjà); el 25 % , secundaris; el 24 %, primaris; i un 1 % no té estudis.

La llengua familiar és el valencià per al 35% de l’alumnat, el castellà per al 60 %, mentre que el 5 % restant utilitza una llengua estrangera (àrab, romanés, xinès).

Pel que fa a les professions i oficis, hem de dir que la majoria de pares i mares treballen en el sector serveis, encara que també s’observa un percentatge elevat de treball en la indústria. Són moltes les famílies en què treballen fora de casa tant el pare com la pare; açò comporta, d’una banda, unes noves exigències per part de les famílies (que demanen que l’escola adapte els seues horaris i la seua oferta de serveis extraescolars a les noves necessitats familiars) i, d’altra banda, l’entrada de dos sous en la família permet que els xiquets gaudisquen d’uns recursos altament positius per al seu desenvolupament acadèmic (com a exemple, són molts els alumnes que poden treballar a casa amb ordinador i amb Internet).

Cal destacar, en general, l’interés que mostren els pares i les mares per l’educació dels seus fills. Interés que mostren en les entrevistes que mantenen amb el professorat, en l’assistència a les reunions informatives, col·laborant amb les activitats que s’organitzen des de l’aula, etc. En resum, són famílies preocupades per l’educació dels seus fills.

2.3. Instal·lacions

El CEIP Lluís Revest té dos edificis que van ser construïts l’any 1976. En un d’ells estan ubicades 4 unitats d’Infantil, una tutoria, un despatx i una sala habilitada per a usos múltiples.

A l’edifici principal es troben 17 aules (2 unitats d’Infantil, 12 de Primària, 1 de música, 1 per a reforços i 1 d’anglès), aula d’informàtica, i 3 dependències per al treball de la psicòloga i de les especialistes en audició i llenguatge i pedagogia terapèutica.

A més a més, l’edifici compta: sala de professors, biblioteca, 2 despatxos (per a direcció i secretaria), menjador, cuina, gimnàs (menut i insuficient), i serveis per a l’alumnat i el professorat.

Pel que fa a l’estat dels edificis, cal tenir en present han passat 33 anys des que es van construir i això vol dir que necessita una reforma. D’entre les moltes deficiències es poden destacar: les lames de plàstic de les finestres no permeten regular l’entrada de la llum del carrer; moltes de les portes de les aules i d’algunes dependències estan trencades o no tanquen bé; la il·luminació artificial d’algunes aules és deficient; les finestres, de ferro i oxidades, no tanquen bé produint contaminació acústica; el gimnàs és menut; la teulada té filtracions.

3.- TRETS D’IDENTITAT

3.1. Participació

L’organització del centre potencia un model participatiu i democràtic en la pressa de decisions, que implica en la seua activitat quotidiana a tots els membres de la Comunitat Educativa; l’alumnat mitjançant les assemblees d’aula, l’assemblea de delegats de classe, consell mediambiental i el consell de mediació; les famílies amb l’elecció dels coordinadors d’aula que tenen la funció de suport a nivell d’aula i també d’ajudar en l’organització de les activitats que s’organitzen a nivell de tot el centre.

Es valora positivament la necessària col·laboració entre les famílies i el professorat per fer avançar l’alumnat en autonomia i responsabilitat.

3.2. Pluralisme i valors democràtics

El Centre transmet els valors de tolerància, solidaritat, convivència i respecte als demés, cooperació i ajuda mútua, participació, educació en i per a la pau, propis d’una societat democràtica.

Es fomenta el respecte a les normes d’interacció social (guardar el torn de paraula, escoltar, manifestar l’opinió, entre d’altres) en les situacions de comunicació oral. S'afavoreix el diàleg per tal de superar prejudicis, discriminacions i conflictes.

3.3. Normalització lingüística

El centre se sent implicat en la normalització de la llengua, així com en el coneixement i estima de la nostra cultura. Es garanteix l’adequada promoció i ús del valencià d’acord amb la normativa vigent. Aquest compromís es reflecteix en la utilització de la llengua en les comunicacions i documentació del centre, en la seua progressiva utilització com a llengua vehicular i en les iniciatives del centre per a impulsar la valoració del valencià a nivell familiar.

3.4. Sentiment de pertinença

Un dels indicadors de qualitat en l’ensenyament, segons la UNESCO, és el sentiment de pertinença que tenen pares i alumnes respecte del seu centre educatiu. És per això que considerem imprescindible fomentar aquest esperit, per a la qual cosa organitzem activitats que inclouen la participació de tot l’alumnat del centre i que, a més a més, afavoreixen la col·laboració de les famílies. Un bon exemple d’aquest tipus d’activitats és el projecte de representació d’una obra de teatre a final de curs, que hem estat organitzant al llarg dels últims anys. Altres exemples són la festa de benvinguda, celebrar el Correllengua, la festa per la Pau, el dia de l’arbre, Carnestoltes, etc.)

3.5. Solidaritat

Es fomenta el sentiment de solidaritat amb activitats com el mercat solidari, les xerrades intergeneracionals i la realització d’activitats amb col·laboració de participants en el Màster per la Pau de la UJI.

3.6. Ecologia.

El nostre centre està immers en un projecte d’educació ambiental que té com a objectiu general l’aprenentatge de coneixements i valors en relació amb el medi que ens envolta.

Des de l’escola volem transmetre models i produir canvis en el nostre alumnat de forma que siga capaç d’aprendre un valors, comportaments i estils de vida necessaris per aconseguir un futur sostenible.

L’Educació ambiental camina cap a l’educació per a la sostenibilitat i a la nostra comunitat escolar se li presenta un gran repte: Participar en la transformació de la societat amb l’anàlisi, la reflexió, el debat, la presa de decisions i l’acció.

3.7. Educació no sexista

El Centre propugna una societat en la qual homes i dones tenen idèntics drets, obligacions i possibilitats.

Es presta especial atenció a les accions dirigides a la superació de les desigualtats per raó de sexe, tot evitant els estereotips, el llenguatge i les conductes sexistes.

4.- OBJECTIUS

El nostre centre es proposa com a objectiu general educar, formar, orientar i acreditar als nostres alumnes, en un entorn de treball participatiu i motivador, d’acord amb els objectius i finalitats desplegats per llei en els currículums de les diferents etapes educatives, segons els valors i trets d’identitat del centre i amb voluntat de servei públic. De fet cerquem l’interès general, i en concret els interessos de l’alumnat i les seves famílies, quant a l’educació es refereix. Amb l’objectiu que l’alumnat assolesca les competències bàsiques que li permeten el seu desenvolupament en la societat.

4.1. Progressar cap a una escola sostenible, realitzant bones pràctiques ecològiques i sobretot fer-les extensibles a les famílies, com:

4.2. Establir uns criteris clars de promoció de l’alumnat.

4.3. Afavorir una formació continuada del professorat.

4.4. Potenciar la coordinació horitzontal i vertical a nivell de cicles i de nivells.

4.5. Aconseguir una bona competència plurilingüe amb la incorporació d’una segona llengua estrangera al tercer cicle de primària.

4.6. Donar a conèixer a tota la Comunitat Educativa el Pla Lector del col·legi i fer-lo extensiu la seua aplicació a tota ella.

4.7. Fomentar un clima escolar que afavoresca l’esforç i el treball, així com el desenvolupament d’actuacions que propicien una formació integral en coneixements i valors de l’alumnat, amb la finalitat de contribuir a la formació de ciutadans lliures, crítics i democràtics.

4.8. Impulsar un sistema d’avaluació constant del procés educatiu: alumnat, materials i professorat.

4.9. Fer ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).

5. LÍNIA METODOLÒGICA

El nostre centre intenta formar persones susceptibles d'emprendre iniciatives i elaborar criteris propis, fomentar el seu esperit crític i impulsar el raonament. Això requereix una pedagogia activa que pretén la participació de l'alumnat i atribueix al professorat el paper fonamental d’ensenyar-los a raonar, suggerint dubtes i punts de vista diversos i orientar el seu treball.

Aquest procés ha de produir-se en un clima on el gust per l’aprenentatge siga compatible amb el necessari esforç.

L'aprenentatge ha de ser significatiu i funcional, basat en les capacitats i en el desenvolupament evolutiu de cada alumne.

6. DEL PROJECTE CURRICULAR

Article 89

1. La comissió de coordinació pedagògica coordinarà l'elaboració del projecte curricular per a cadascun dels nivells educatius que s'impartisquen al centre i es responsabilitzarà de la seua redacció, d'acord amb el currículum oficial de la Comunitat Valenciana, amb les directrius establertes pel claustre i amb les propostes realitzades pels equips de cicle.

2. Els projectes curriculars, i les seues modificacions anuals, seran aprovats i avaluats pel claustre de professors.

Article 90

1. Els projectes curriculars concretaran i completaran el currículum oficial de la Comunitat Valenciana en el marc del programa d'educació bilingüe que cada centre tinga autoritzat i inclouran les següents directrius generals i decisions que afecten el conjunt del centre:

1.1. L'adequació dels objectius generals de l'Educació Infantil i Primària al context escolar, socieconòmic, cultural i sociolingüístic del centre i a les característiques de l'alumnat.

1.2. L'organització i l'adequació als cicles dels continguts i grau de desenvolupament de les capacitats expressades en els objectius generals de l'etapa i de les àrees o àmbits d'experiències en l'Educació Infantil.

1.3. La distribució seqüencial dels continguts per cicles en l'Educació Primària.

1.4. Criteris metodològics de caràcter general i d'organització espaciotemporal.

1.5. Criteris i estratègies d'avaluació del procés d'aprenentatge de l'alumnat i, en Educació Primària, els criteris de promoció de cicle.

1.6. Decisions relatives al tractament de la diversitat en el marc del currículum ordinari.

1.7. L'organització de l'orientació educativa i el pla d'acció tutorial.

1.8. Criteris i procediments previstos per a realitzar les adaptacions curriculars significatives per a l'alumnat amb necessitats educatives especials.

1.9. Orientacions generals per al tractament de temes referents a l'educació moral i cívica, l'educació per a la pau, la igualtat d'oportunitats entre els sexes, l'educació ambiental, l'educació sexual, l'educació per a la salut, l'educació del consumidor i l'educació vial.

1.10. Criteris per a la selecció dels materials curriculars i dels recursos didàctics que s'utilitzaran.

1.11. Criteris per a avaluar i, si cal, revisar els processos d'ensenyament, la pràctica docent i el treball de l'equip educatiu.

1.12. Vies per a establir la coordinació i la informació periòdica amb les famílies.

Article 91 El professorat programarà l'activitat docent d'acord amb el currículum oficial de la Comunitat Valenciana i en consonància amb el projecte curricular corresponent.