Voorbeelden

Op deze pagina treft u van sommige cursussen meer informatie aan.

    • Dynamische modellen

    • Verslag cursussen

Economische modellen op de Grafische Rekenmachine

Met in totaal 37 cursisten (Utrecht 20, Rotterdam 17) gingen de twee cursussen over economische modellen van start.

Opvallend was dat er relatief veel cursisten tussen zaten die op school met de Casio grafische rekenmachine werkten. Niettemin had de meerderheid ervaring met een TI rekenmachine.

Redenen om de cursus te gaan volgen waren divers, zo werden voornamelijk genoemd:

    1. De huidige grafische rekenmachine (die op school gebruikt wordt) is te duur. Bedragen van 100 euro en meer werden genoemd. Dan is de overweging om een veel goedkopere machine, die ook door de CvE is goedgekeurd, gauw gemaakt. Daarbij werd genoemd dat sommige duurdere merken/typen weliswaar een heleboel toeters en bellen hebben, maar daar wordt geen gebruik van gemaakt of daar zijn aantrekkelijkere alternatieven voor.

    2. Met een grafische rekenmachine werken kunnen we al, maar we willen graag tips en voorbeelden over hoe je dit kunt doen met de grafische rekenmachine. In de praktijk doen we vaak niet meer dan wat simpele lijnen plotten en eenvoudige snijpunten bepalen. Bij economie willen we juist door met grafieken te manipuleren (lijnen verschuiven, etc) bepaalde inzichten bij onze leerlingen ontwikkelen. We komen om te zien hoe wat ingewikkeldere modellen ingevoerd en gebruikt kunnen worden en daarvoor bestaat geen andere cursus.

    3. Als positieve punten van de EL-9900 werden met name genoemd:

      • Slide Show: hiermee kan een les voorbereid worden en worden opgeslagen. In de les hoeft de docent alleen nog maar de slide show te laden en door de schermen te scrollen. Bij vragen van leerlingen kan eenvoudig teruggescrolled worden.

      • De solver kan heel handig gebruikt worden. Behalve dat vergelijkingen opgeslagen kunnen worden (lesvoorbereiding), kan een vergelijking met meerdere variabelen opgelost worden. Daarnaast kan gekozen worden voor de optie: Grafisch om de grafieken met direct het snijpunt te laten zien.

      • Een grafische rekenmachine die machten en breuken ook als zodanig kan weergeven, dus met een teller en een noemer en met machten die boven de getallen/variabelen uitsteken en zo direct als exponent te herkennen zijn. Het wordt als handig gezien dat je zowel deze tweedimensionale notatie kunt gebruiken alswel de oude notatie (door elkaar), want soms is het niet nodig om het als 2D breuk weer te geven, bijv: 7/x of 3/4. De 2D notatie is weer handiger als er meer dan 1 teken in de teller of noemer staat.

      • Het Finance menu waar alle opties netjes bij elkaar staan en waar gemakkelijk doorheen gescrolled kan worden zonder dat je daarvoor op knoppen hoeft te drukken (selecties maakt).

    4. Toch nog eens bekijken of we wel met de voor ons beste rekenmachine werken.

Dynamische economische modellen

Met voorzichtige kleine groepjes werd de aftrap van deze cursus gedaan. De docenten waren zichtbaar verbaasd dat er met de software zo eenvoudig grafieken geplot konden worden in verschillende kleuren en met verschillende lijndiktes en nog veel meer. Eigenlijk best wel een gebruikersvriendelijk programma, zo luidde de conclusie.

's-Middags werden de eerste dynamische grafieken getoond en werd er een aanvang gemaakt om deze zelf te leren maken. Superlatieven over deze nieuwe dynamische mogelijkheden alom!

Het maken van de eenvoudige modellen lukte bij iedereen vrij goed, maar een wat geavanceerder model gaf toch nog wat problemen vanwege de soms complexe constructie die gemaakt moest worden. De cursisten waren dan ook achteraf erg blij dat er nog een thuisopdracht was, waarbij ze via internet konden communiceren over de aanpak. Hierbij viel de opmerking dat bij andere cursussen de nazorg achterwege blijft, met andere woorden je gaat een dagje wat doen en als het dan nog niet perfect lukt dan wordt er eigenlijk niets met het geleerde gedaan en dat is hier dus anders.

Met een vaak brede glimlach werd tevens opgemerkt dat de cursus zonder meer nuttig was, maar dat ze het nut van de cursus 'Formuleren van dynamische modellen' nu toch ook wel inzagen!