ELS GOIGS d'Alta-riba

Els Goigs són un gènere poètic semipopular d’arrel medieval, àmpliament conreat als Països Catalans fins als nostres dies. Ja s’en troben en el Llibre Vermell de Montserrat. Els de Nostra Senyora del Roser son els més antics i estesos. El nom de goigs ve del llatí “gaudia”. També habien estat anomenats, antigament, cobles, coples, llaus o llaors, etc. Van començar per cantar-se els “Septem Gaudia” de la Verge Maria i de mica en mica se’n van anar dedicant a Jesucrist i a tots els sants, haguts i per haver. La forma estròfica dels goigs prové de l’antiga dança provençal, la qual formava part, juntament amb la “balada” o “ball rodó” de les anomenades “cançons de dansa”. El costum de cantar-ne ja arrenca dels segles XIII i XIV.

De moment els goigs d'Alta-riba més antics que hem trobat són els de l'any 1854. Els més recents de l'any 2013 editats en conmemoració del trasllat solemne de la relíquia de Sant Jordi d'Alta-riba, que en la visita pastoral del Bisbe Novell en la que va fer la benedicció solemne del relicari de Sant Jordi, va decretar que la relíquia de Sant Jordi, fins llavors custodiada a l'Església de Sant Pere de Santa Fe retornés a la seva Església de Sant Jordi d'Alta-riba. Altrament en conmemoració de l'inici de les obres del castell Sant Miquel d'Alta-riba s'han editat els Goigs de Sant Miquel d'Alta-riba, patró del Castell i de l'associació.

A partir de la proposta de l'alcaldessa d'Estaràs, la Sra. Montse Majà, estem treballant en l'edició d'un recull de Goigs dels pobles que configuren el municipi d'Estaràs

Edició especial i commemorativa de la diada de trasllat de la

relíquia de Sant Jordi d'Alta-riba

Els dos següents goigs, els interessats, els poden comprar clicant a sobre de la imatge.