Αξιοθέατα - Διαδρομές

Το Κέντρο του χωριού

Στο κέντρο του χωριού θα βρείτε τη μεγάλη πλατεία του


σε ενότητα με το Παραδοσιακό Καφενείο και τον Ξενώνα του χωριού - το συγκρότημα "Τριανταφυλλιά",


τον ναό του Αγίου Δημητρίου με το καμπαναριό του

και το Δημοτικό Σχολείο του χωριού που σταμάτησε να λειτουργεί ως τυπικό σχολείο το 1994 και από το καλοκαίρι του 2017 λειτουργεί ως Χώρος Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ορεινών Χωριών που αξίζει να επισκεφθείτε και να γνωρίσετε στοιχεία από τον τρόπο ζωής των ορεινών χωριών και την πολιτιστική τους κληρονομιά.

Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου

Ο Ναός του πολιούχου του χωριού Αγίου Δημητρίου, κτισμένος το 1926 σε αντικατάσταση μικρότερου ναού, βρίσκεται κτισμένος στον χώρο αρχαίας ακρόπολης

όπως μαρτυρούν τα απομεινάρια του αρχαίου τείχους που τον περιβάλλει και πάνω σε αρχαιότερο κτίσμα όπως φαίνεται από τα απομεινάρια που υπάρχουν στο χώρο πίσω από το ιερό.

Μεταμόρφωση του Σωτήρα και Αλώνι

Στην κορυφή του χωριού και στη θέση Σταυρός μπορείτε να επισκεφθείτε το γραφικό εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα

και το παραδοσιακό αλώνι όπου οι κάτοικοι αλώνιζαν τα σιτάρια τους.

Σοκάκια

Ένα δίκτυο από εσωτερικά σοκάκια σας οδηγούν σε όλες τις γειτονιές του χωριού

Διαδρομές

Ξεκινώντας από το χωριό μπορείτε να κάνετε πολλές όμορφες διαδρομές. Να απολαύσετε τα τοπία και να παρατηρήσετε την πλούσια ποικιλία φυτών.

Πρώτη διαδρομή προς το Μύλο – Άγιο Γεώργιο. Μπορείτε να κατεβείτε από το παλιό γραφικό μονοπάτι που περπατούσαν οι χωριανοί για να πάνε στο μύλο και να επικοινωνήσουν με το συνοικισμό του Τσιορνόκου. Ή μπορείτε να πάτε ακολουθώντας τον αυτοκινητόδρομο μέσα από το δάσος της καστανιάς.

Ο Μύλος

Λειτουργούσε με τη δύναμη του νερού που ερχόταν με το αυλάκι από τον Άμπλα. Ο μύλος ανήκε στον Άγιο Δημήτριος.

Παρασύρθηκε από μια μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε πιο ψηλά το 2015.

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου

Το κόσμημα του χωριού είναι ο ναός του Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρα του εξ Ιωαννίνων. Σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από το κέντρο του χωριού και με βατό χωματόδρομο.

Δείτε περισσότερα για το ναό στη ξεχωριστή σελίδα μας.

Δεύτερη διαδρομή: προς Μύλο και Συνοικισμό Τσιορνόκου. Επίσκεψη στο Ναό της Παναγίας και πορεία μέχρι και το Ρέμα- Φαράγγι.

Τρίτη Διαδρομή: Πρός το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία πάνω στον βράχο της Σκάλας που κτίστηκε το 1993 επειδή η πρόσβαση στο παλιό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στην Τριανταφυλλιά ήταν δύσκολη.

Συνεχίζοντας φτάνουμε στις πηγές του Γαρδικιώτη, του Γεωργόπουλου και την Βασιλική Πηγή. Όλες με άφθονα, γάργαρα νερά. Συνεχίζουμε την πορεία μας προς τις Λάκκες και μέχρι του Κάρμα μέσα από το πανέμορφο ελατοδάσος του Παναιτωλικού.

Τέταρτη διαδρομή: Ανάβαση στην κορυφή της Τριανταφυλλιάς.

Η Τριανταφυλλιά είναι η δεύτερη κορυφή του Παναιτωλικού με υψόμετρο 1817 μέτρων.

Η ανάβαση είναι σχετικά εύκολη και η θέα από εκεί καταπληκτική.

Η συνηθισμένη διαδρομή γίνεται ξεκινώντας από το Σταυρό-Μεταμόρφωση του Σωτήρα, τα Διμηνιά, παλιός ναός του Προφήτη Ηλία, ανάβαση στην κορυφή και επιστροφή μέσω Τριχιάς.

Ολόκληρη η διαδρομή αυτή γίνεται μέσα στην προστατευμένη περιοχή Natura 2000 «Όρος Παναιτωλικό» (GR2310004) που ανήκει στην κατηγορία Τόποι Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) - Sites of Community Importance (SCI).

Πέμπτη διαδρομή: Ανάβαση στις κορυφές της Τσούκας σε υψόμετρο 1650 μέτρων. Μπορείτε να αφήσετε τα αυτοκίνητα στον αυχένα του "Σταχτιά", το σημείο που βλέπουμε πρώτη φορά το χωριό ερχόμενοι από το Νεροχώρι, και να ακολουθήσετε το μονοπάτι που οδηγεί στις κορυφές της Τσούκας.


Έκτη Διαδρομή: Παίρνοντας τον δρόμο προς την Κοκκινόβρυση σε μια ώρα περίπου, απόσταση 4 χιλιόμετρα, φτάνετε στον γραφικό οικισμό με τα πολλά έλατα, την όμορφη πλατεία του κάτω από τα πλατάνια και τις βρύσες του.

'

Έβδομη Διαδρομή: Περπατείστε το φαράγγι από τη Θεοτόκο - Μύλο - Πηγή Γαρδικιώτη.

Ογδοη διαδρομή: Το Μονοπάτι των προσκυνητών προς την Παναγία την Προυσσιώτισσα. διαδρομή που την κάνανε κάθε καλοκαίρι οι κάτοικοι της Αιτωλίας ανεβαίνοντας προς τον Προυσσό. Την ίδια διαδρομή, αλλά αντίστροφα, κάνανε πολλούς αιώνες πριν, οι Ευρυτάνες για να κατεβούν στο Θέρμο και να πάρουν μέρος στις εργασίες της Αιτωλικής Συμπολιτείας.Τη διαδρομή αυτή την κάνουμε από το 2009. Αφήνουμε τα αυτοκίνητα στου "Σταχτιά" και παίρνουμε το μονοπάτι προς Χαλαμπρέζι, Χαλίκι, Φλώρα, Μετόχι, Προυσσός. Επιστρέφουμε με τα πόδια ή λεωφορεία.

Ένατη Διαδρομή: Ανάβαση σε Βαμβακιά και Μέγα Ίσιωμα

Δέκατη Διαδρομή: Ανάβαση στον Μελιό

Εκδρομές με το αυτοκίνητο

Μπορείτε να επισκεφθείτε τα γειτονικά πανέμορφα χωριά του ανατολικού Παναιτωλικού.

Σε 7 χιλιόμετρα νότια θα βρείτε την Αμβρακιά.

Στη διαδρομή προς Αμβρακιά θα συναντήσετε το φαράγγι του Δία, τους Μύλους με τη Νεροτριβή και την όμορφη ξύλινη εξέδρα μέσα στο φαράγγι.

Σε 8 χιλιόμετρα δυτικά θα φτάσετε στο Νεροχώρι και σε 15 στο Δρυμώνα.

Στα 4 χιλιόμετρα ανατολικά βρίσκεται η Κοκκινόβρυση (Κοσίνα) και στα 10 τα Αμπέλια.

Επειδή το Αργυρό Πηγάδι βρίσκεται στα σύνορα με την Ευρυτανία μπορείτε να φτάσετε εύκολα στην Καστανιά μέσα πό την Τριχιά, απόσταση περίπου 13 χιλιόμετρα, και από κει στον Προυσσό που απέχει 9 χιλιόμετρα με άσφαλτο. Η διαδρομή είναι υπέροχη. Η θέα από την κορυφή της Τριχιάς, κάτω από την Τριανταφυλλιά καταπληκτική.

Επίσης μέσα από την Κοκκινόβρυση φτάνετε στον Πρόδρομο, περίπου 15 χιλιόμετρα και από κεί με 9 ακόμα χιλιόμετρα φτάνετε στη Ροσκά και το Πανταβρέχι.