Keittiö + eteisremontti 2009

Kuvia ja kertomusta homman etenemisestä ja tuloksista

Remontti alkoi helmikuussa vanhan alasrepimisellä. Sitä ennen se tottakai ikuistettiin!!

Eteisessä oli erikoinen kaappiratkaisu. Ikään kuin yksi korkea kaappi olisi nostettu ylös katonrajaan vaakatasoon. Saranat oli alareunassa jolloin vaarana oli että kun lukot painaa auki ovi tulee päähän. Lisäksi sähkökaappi sijaitsee vasemmassa kulmassa.

Ruokailupöydän paikka ei iso ole mutta kyllä sen on tarkoitus tuossa ikkunan edessä olla. Ikkunan takana on parveke ja lasista voi tarkkaan katsova nähdä kuvaajan heijastuksen...

Keittiön valokatkaisija oli sijoitettu siivouskaapin sivulistaan ja jännitteelliset osat koteloitu lastulevyllä. Ei taitaisi mennä nykyisistä määräyksistä läpi...

Purkuvaiheesta ei tullut otettua kovin montaa kuvaa. Kyllä tuosta silti idean saa selville; vasaraa, vääntörautaa ja ``kohtuullinen määrä väkivaltaa´´.

Seiniin ja kattoon jäi melko paljon jälkiä, osa kiinnityksistä ja loput irti repimisestä. Seinät ja katto oli maalattu kalusteiden asennuksen jälkeen. Lisäksi värit oli näkymättömissä paikoissa mitä sattui. Uusien kalusteiden alle jäävien alueiden kuntoa ei niinkään murehdittu. Reiät, kuopat ja pienemmät pintavirheet tasoitettiin tiilitasoitteella. Vaikeimman osan muodostivat maalirajat. itse betoni oli hyvin pehmeää ja sitä myöten hiottavaa, maali jotenkin tahmeaa ja hiomapaperin tukkivaa. Kaikkein perusteellisinta oli ollut poistaa kaikki maalit mutta siihen ei ollut aikaa eikä laitteita.

Jääkaapin sisältäneen korkean kaapin alta löytyi ulkoseinään asti ulottunut muoviputki. Ylimääräinen sahattiin pois ja putki tukittiin saumausvaahdolla.

Länsiseinällä laatat oli osaksi betoniseinässä ja toisaalta myös kipsilevyssä. Irtoavuudessa oli suuria eroja ilman sen kummenpaa johdonmukaisuuutta sijaintiin. Betonista kesti surutta mäiskiä laatat irti eikä seinällä ollut niin väliä koska se jää uuden taakse. Kipsilevy sen sijaan tuli laastien mukana alas ja oli paikattava koska se jäi näkyviin.

Vanha lattiamatto oli kiinnitetty betoniin kontaktiliimalla. Matot lähti mutta tumma väri jäi. Tuo ei onneksi ollut kovin piukassa ja lähtikin tavallisella pesuaineella ja kuurausharjalla.

Vanhat kalusteet roudasin vanhempien luo missä ne koki tylyn kohtalon moottorisahan hampaissa. Kuvassa näkyvät palaset on aikaa sitten muutettu lämpöenergiaksi.

Vanhaa valokatkaisijaa varten oli seinään aikoinaan asennettu kojerasia (oikealla) vaikkei sitä koskaan katkaisijan kiinnitykseen oltu käytettykään. Uutta valokatkaisijaa varten tehtiin oviaukon toiselle puolelle karmiin kolo /ei vielä kuvassa). Johtoa varten työstettiin karmin viereen ura betoniin. Uuden katkaisijan sijoituskorkeus otettiin eteisen vastaavasta.

Halkaisijaltaan 75 millin ja syvyydeltään 40 millin pohjareikä katkaisijan kojerasiaa varten tehtiin Hiltin poravasaralla ja 6, 14, 20 ja 28 millin terillä. Tuon suurempaa terää ei pieneen Hiltiin saanut kiinni, isompiakin olisi kyllä löytynyt. Keskireikä oli sen 28 milliä, kehälle kuuden millin reikiä ja loput lyömällä irti. Kojerasia kiinnitettiin samalla laastilla jolla seinätkin paikkailtiin.

Lisäksi seinään (ylös katonrajaan, ei kuvassa) porattiin läpireikä keittiöstä eteiseen uuden kaapelin tuontia varten. Halkaisija 13 milliä ja pituus 200 milliä. Sen suuntaus kohti eteisen puolella jo olemassa olevia johtoja meni hieman aiotusta sivuun ja näin ollen ``hullun tuurilla´´ juuri siihen mihin optimaalisesti olisi toivonutkin. Eteisen puolella joutuu vielä maalausten jälkeenkin hieman paikkailemaan koska en halunnut muurata mitään minkä sähkömies joutuu kumminkin tieltään paukuttelemaan. Myöhemmin kävikin niin että sähkärit suurensivat reikää ja osa seinästä mureni irti. Tiesi pientä paikkailua....

Vanhan hellan yläpuolella sijaitsi valo jonka johdot tulevat betonista ulos. Uutta liesituuletinta varten korkeus oli liian matala ja siirtoa varten seinään taltattiin ura johon johto sijoitettiin ja naulattiin paikoilleen kuran heittelyn ajaksi. Lopulta johto tuli ulos betonista 1700 millin kohdalla kun selvisi ettei kuvassa näkyvä vielä riitäkään.

Epätasaisuuksia oli muuallakin kuin kalusteiden kohdalla. Kuraa tuli leviteltyä melkoinen määrä ja hiomajauhetta oli lopuksi viiden litran ämpäri melkein täynnä. Kuvassa näkyvä melkein parin sormen mentävä reikä seinässä ei ollut ainoa laatuaan eikä edes se isoin. Molemmat survoin niin täyteen kuraa kuin lastalla sain täytettyä.

Katot ja muut valkoiset on maalattu kohdasta riippuen kahteen / kolmeen kertaan tärpättiohenteisella puolihimmeällä perusvalkoisella. Seinät piti maalata yhtä sävyä tummemmalla ja ruskeammalla värillä mutta sattuneista syistä (loppu just sen marketin hyllystä ja lauantai klo 13) valikoitui kuvissa näkyvä sävy. Taisi käydä onni onnettomuudessa ja tulla ihan puolivahingossa valittua se paremmin sopiva sävy, pykälää tuimempi olisi ollut liian tumma. Noissa kuvissa kertaalleen telattuna ja hieman vielä märkänä joten tuo tulee tuosta hieman tummenemaan.

Kalusteidentoimituspäivänä tuli herättyä varttia vaille seitsemän ja reilua tuntia myöhemmin oli lattiamaton laitto jo meneillään. Toimittajan asentaja kerkes pelipaikalle kun muutama nurkka oli vielä leikkaamatta ja auton saapumista odotellessa ja tavaroita ylös kannettaessa ehdin hyvin saada osuuteni ajoissa valmiiksi. Poistuessani paikalta kuljetusliikkeen auto ajoi pihaan, kuski otti kivilevyt pihalle ja kuittauksen paperiin.

Sähköasennuksista hyvin pieni osa tehtiin ennen kalusteiden asennusta. Tiedustelin asiaa asentajalta ja hän kertoi että johdot voidaan pudottaa uunikaapin takailmatilan kautta. Sähkölaitteet jätettiin asentamatta koska ne pitää kytkeä ennen asennusta ja olisi näin ollen pitänyt ottaa uudelleen irti. Osa laitteista olisi vain johtoasennusten tiellä.

Toimittajan ja asentajan toimia voisi kuvailla varsin positiivisin sanoin. Kuljetuksessa hajonneesta kaapin rungosta ilmotettiin seuraavana päivänä ja uuden tilaus oli jo lähtenyt eteenpäin. Eipä tarvinnut sitäkään jäädä ihmettelemään....

Värivalikoima onnistui odottamaani paremmin. Sävy tummenee katosta alas tultaessa ja seinästä keskemmälle huonetta siirryttäessä. Välitilan taustan sinertävä sävy johtuu valokuvausteknisistä syistä (=tumpelo kuvaaja), todellinen väri on erittäin vaalea harmaa.

Seuraavassa vaiheessa sähköistä oli asentamatta enää valaistus sekä kalusteista liesituuletin ja joitakin listoja. Välitilan valoa ohjataan siinä olevalla kytkimellä ja kaappien päälle tulevia huoneen seinäkatkaisijasta. Ei niin pientä projektia olekaan ettei jotain menisi vikaan. Edellä mainitun murtuneen kaappirungon lisäksi onnistuttiin tilaamaan väärä hana.

Kuvassa näkyvä tuote on valmistajan volyymimalli ja nimi niin lähellä toista mallia ettei erehtymisen mahdollisuutta ole siltä osin ainakaan pienennetty. Näin kyllä nimen paketin kyljessä mutta sen loppuosa ei lainkaan hälyttänyt; huomasin asian vasta kun hana oli jo asennettu. Tarkoittaa siis että lähetyslistoja ja saapuneita osia on hyvä itse tarkistella, vaikkei tästäkään tosin lisäkuluja aiheutunut. Jäi vain harmittamaan kun en asiaa huomannut ennen asennusta.

Vanhat sähkökaapelilistat vaihdettiin uusiin jotta ovat sitten samanlaisia molemmissa huoneissa. Asentajan mukaan vanha oli mallia jota ei nykyään olisi ainakaan kovin helposti löytynyt. Jos olisin tiennyt että uusi lista tulee olemaan tuon korkuista, olisin maalannut valkoisen "ylälistan" katonrajaan saman korkuiseksi.

The Bottom of the Realm