קומפוזיציות

בנוסף למוזיקה "קלה", ולמוזיקה עתיקה, להן אתר זה מוקדש ברובו, אני יוצר לאורך השנים גם קומפוזיציות "קלאסיות". דף זה מוקדש להן.

ראשית - מדוע המרכאות במילה "קלה" במשפט הקודם?

ובכן, קשה לומר שהמוזיקה שלי היא "קלה". ב"מוזיקה קלה" נכללות לא אחת יצירות אוואנגארד קשות לעיכול, או כאלו שמתעכלות גם על בטן פחות מיומנת וסובלנית, אך עדיין מכילות אלמנטים אינטלקטואלים או אקספרימנטלים לרוב. ניחוח זה בהחלט קיים במוזיקה ה"קלה" שלי, בחלקה הגדול. אלא מה - יצירותיי ושיריי אלה נוצרו בד"כ על מחשב, ללא שימוש בתווים, ולא מיועדים מלכתחילה לביצוע חי. אומנם, כאן באתר, אלמנטים אלו מסתתרים היטב, כמעט לא נוכחים בקדמת הבמה של השירים המובילים בו, שמצדם דווקא מבוצעים בקביעות גם באופן חי על במות שונות. אולם אם תעקבו אחר שביל המוזיקה באגף הקישורים, הרי שתוכלו להיתקל במחוזות הרבה יותר ביזאריים של יצירתי, הממוקמים בתחום הנ"ל.

דף זה, לעומת זאת, מוקדש אם כן לטעימה מתחום חשוב נוסף של יצירתי המוזיקלית - יצירות שאכן כתובות בתווים, ונועדות להיות מבוצעות בקונצרטים ע"י נגנים חיים. בתור שכאלו, הן שייכות לתחום ההגדרה הקלאסי, אם כי יותר במדויק מתייחסים אל שכמותן בעולם זה כאל מוזיקה מודרנית, או - עכשווית.

רוב מכריע של מכלול יצירתי הזאת, שאגב - לאו דווקא מציגה אתגרי עיכול מסוג שונה לגמרי או מתגרה יותר, מוקדש לכלי סולו או לאנסמבלים קטנים. התקופה בה התחלתי לחקור יותר לעומק את המוזיקה המודרנית, ולמעשה גם כתבתי בה יותר מוזיקה כזאת, הייתה דווקא סביב שנותיי באוטרכט, לשם נסעתי על מנת להשתלם במוזיקה עתיקה.... (הדוגמאות בעמוד זה קשורות בתקופה זו). לאחר שחזרתי לארץ, וקניתי את האולפן האישי שלי, עברתי ליצור בעיקר מוזיקה מהסוג שנדון לעיל, אם כי עדיין אני כותב פה ושם גם יצירות בתווים.

*היצירה הראשונה שברצוני להביא כאן נכתבה אומנם לפני השנים בהולנד, אולם בוצעה שם במסגרת הקונצרט הראשון שיצירותיי נוגנו בו. שמה "תיק", למילים של עדי ספיר, שהייתה אמורה להיות הצ'לנית עבורה, ושעבור זמרת ישראלית מסויימת, ועבורי בנוסף ככנר, נכתבתה היצירה במקור, אולם לא בוצעה מעולם בהרכב זה. את שמה של הצ'לנית בהקלטה שלפניכם אינני זוכר, למרבה הבושה, אולם שמו של הכנר הוא יאן טרברוג, ושמה של הזמרת, שענתה למודעת ה"דרושה זמרת סופרן עם קול גבוה במיוחד" שלי, הוא פין סטרסר. כולם היו סטודנטים באותה תקופה. הרי הביצוע כפי שהוקלט בהשמעה בקונצרט תלמידי קומפוזיציה. להאזנה: tik.mp3

*באופן טבעי, חלק ניכר מיצירותיי מערבות חליליות...

הדוגמא הבאה היא פרק ראשון מתוך דואט חליליות שכתבתי בתקופת לימודיי, עבורי ועבור חברתי הטובה נורה הנסן, עבורה כתבתי/הקדשתי כמה וכמה יצירות פרי עטי. הביצוע בהקלטה עם זאת, הוקלט אומנם בבוניק שבהולנד, אולם בקונצרט שנערך שם בעת שכבר התגוררתי בארץ, ולשם שבתי רק לביקורים. המבצעים הם אותם אלו שעבורם נכתבה היצירה. שם היצירה (שמות שלושת הפרקים) היא: inventsa, invenza, invencha. האזינו נא בחדווה: inventsa.mp3

***