Go

Profesor George GHEȚU

O legendă despre apariția GO-ului spune că acesta a fost inventat de către un mare împărat chinez pentru dezvoltarea intelectuală a fiului său, care era neatent și indisciplinat, ca o metodă de a-l ajuta să devină un bun conducător.

Practicarea GO-ului dezvoltă gândirea analitică, antrenează memoria și stimulează imaginația. Copilul are mintea în formare iar jocul îi oferă mereu noi situații la care trebuie să se adapteze, contribuind astfel la formarea de noi sinapse. De aceea, GO-ul crește capacitatea de concentrare, atenția și rezistența la efort intelectual a școlarului.

În zilele noastre, Go-ul este din ce în ce mai puțin privit ca un simplu joc și în tot mai multe școli și universități din întreaga lume este studiat ca mijloc complementar în dezvoltarea unei gândiri strategice structurate, cu aplicații practice în economie, finanțe, management, marketing, matematică și programare.

Jocul de GO este o artă marțială, solicitând disciplină și spirit combativ în egală măsură. Acestea se potențează și se echilibrează reciproc. GO-ul stimulează spiritul competițional, dar, în același timp, educă în spiritul respectului pentru ceilalți.

Echilibrul de pe tabla de GO se transferă în personalitatea celui care-l practică. Condițiile de joc oferite de piesele și de regulile jocului te pun din start în poziție de șanse egale cu adversarul. Ești nevoit să respecți drepturile adversarului, iar ca să îl intreci, trebuie să înțelegi cum gândește și ce planuri are și să te pui tot timpul în locul lui. Dacă îl subestimezi, vei pierde. Respectul apare în mod natural.

Practicarea GO-ului presupune o anumită etichetă, un cod de conduită bazat pe respect față de adversar și pe respectul de sine: respectându-i pe ceilalți te respecți pe tine.

Lecții de viață pe care ni le oferă GO-ul:

  • Să privim imaginea de ansamblu și să nu ne lăsăm consumați în detalii.

  • Că viața este plină de schimbări, deoarece totul are un cost.

  • Să învățăm din înfrângeri și să mergem mai departe.

  • Să punem siguranța înaintea poftei de a avea mai mult. În GO lăcomia se plătește rapid și fără excepție. Este una dintre cele mai ușor de însușit lecții din practicarea GO-ului.

  • Să privim în viitor și să planificăm.

  • Ca disciplină și coerență în acțiune, ne ajută să compensăm, în multe situații, lipsa talentului.

  • Să ne bucurăm de oportunități atunci când apar și să nu le ratăm, dar să nu ne bazăm și în viitor pe ele.

  • Să nu fim aroganți atunci când câștigăm, dar nici să nu ne judecam prea aspru atunci când pierdem. În GO, ca în viață, nu putem fi de fiecare dată pe primul loc.

  • Că orice greșeală se plătește – imediat sau în timp.

  • Că este nevoie să ne cunoaștem limitele și să formulăm așteptări realiste.

  • Că în tot ceea ce facem este nevoie de echilibru.