Hike

Materiaal & App

Wat moet je allemaal meenemen naar de hike? Welke app moet je van tevoren op je telefoon instellen? Het antwoord op deze vragen vind je bij de materiaallijst van de hike! Kijk daar snel, en lees dan hieronder verder hoe de hike werkt!

Hoe werkt de hike?

De hike is dit jaar een oriëntatietocht. Jullie gaan in twee groepen per ploeg een tocht lopen die je helemaal zelf kunt bepalen. Het komt in deze tocht aan op heel goed kaartlezen, maar ook op slimheid, inventiviteit en goede keuzes maken. Kortom: een verrassende tocht waar je veel eigen beslissingen zult moeten nemen.

Twee groepen: Je patrouille / ronde / ploeg wordt verdeeld in twee gelijke groepen, een jongste groep en een oudste groep. Iedere groep loopt een eigen hike en kan daarmee 112.5 punten verdienen. Samen ben je dus 225 punten waard!

Keuzes maken: Iedere groep krijgt een eigen stafkaart. De oudere groep een normale kaart, de jongere groep een wat makkelijkere kaart. Op die kaart staan verschillende posten. Er zijn:

Je krijgt van ons te horen naar welke basispost je als eerste moet lopen, daarna ben je helemaal vrij om zelf te bepalen welke posten je gaat doen en in welke volgorde. Je kunt bijvoorbeeld besluiten om alleen de 10 basisposten te gaan lopen. Je hebt dan al 30 punten verdiend. Je kunt het jezelf ook wat moeilijker maken door op een bonuspost te kiezen voor het lopen van een bepaalde hiketechniek naar een bonuspost waar je dan ook extra punten voor krijgt. Maar: dat kost je natuurlijk ook tijd...

Op sommige basisposten is een alternatieve opdracht te doen die punten oplevert. Je kunt ook nog kiezen om de extra bonuspost op te zoeken, dat levert weer wat meer punten op.

Op de kaart kan je aan de symbolen zien wat voor soort post het is.

Iedere groep krijgt een postenkaart mee. Bij iedere post hangt een bordje met een sjabloon dat je moet overtrekken op je postenkaart. Je kunt daarmee laten zien dat je de post ook echt hebt bezocht.

Eindopdracht: Als je terug komt in je kamp ga je met je eigen loopgroepje een eindopdracht maken die te maken heeft met de gelopen tocht. De eindopdracht is geen traditioneel hikeverslag.

Tijd: Je krijgt voor de hike - inclusief het maken van je eindopdracht - zes uur de tijd. Tijdens de looptocht moet je dus de tijd goed in de gaten houden bij het nemen van de beslissingen. "Heb ik nog tijd om een bonuspost te doen of kan ik beter de laatste posten laten zitten en naar het kamp teruglopen?"

Uitleg: Op de vrijdagavond van de RSW - tijdens de kampopbouw - komt iemand van het hiketeam naar je subkamp om jullie daar nog een extra uitleg te geven over deze tocht. Daar heb je dus nog alle gelegenheid om vragen te stellen als je dingen nog niet helemaal begrijpt.

Dus: De hike is een oriëntatietocht door de mooie bossen van Lunteren waarbij het vooral aankomt op goed kunnen kaartlezen, zowel voor de oudere, als de jongere groep. Zelf beslissingen nemen onderweg en nadenken over de consequenties van wat je beslist. Geen hikeverslag, wel een alternatieve opdracht.